Idrettslag som søker momskompensasjon i 2016 får tilbake mer penger enn de som har søkt for anlegg ferdigstilt i 2015. I regjeringens forslag til statsbudsjett økes momskompensasjonen ved bygging av idrettsanlegg fra 125 millioner til 143 millioner kroner. I statsbudsjettet for 2015 ble det gitt 100 millioner kroner, men summen ble løftet til 125 millioner i det reviderte budsjettet.

- Dette har betydning for hele landet, også for vårt fylke. I år hadde vi søknader på til sammen 6,2 millioner kroner, mens tildelinga per dags dato er på 4,5 millioner. Vi har altså en avkorting på 1,7 millioner i år, sier daglig leder Siri Ask Fredriksen i idrettskretsen.

Kompensasjonsordninga ble innført i 2010. Formålet er å «lette finansiering av anleggsinvesteringer og stimulere til utbygging av idrettsanlegg».

- Dette er jo penger som idretten selv har betalt i moms, og derfor ønsker vi selvfølgelig at flest mulig av disse kronene skal betales tilbake til idretten. Når regjeringa nå vil øke potten neste år er det positivt for alle som søker, fastslår Fredriksen.

Alle frivillige lag og organisasjoner med ferdigstilte anlegg og godkjente spillemidler kan søke om momskompensasjon innen mai hvert år. Lotteritilsynet gjør en fordeling med prosentvis lik avkorting for alle søkere fra landets idrettskretser.

- Ett av årets eksempler er Molde Hestesportsklubb som søkte om 770.000 kroner og fikk tildelt 550.000 kroner. Klubben må dermed finansiere 220.000 kroner av momsen selv. Neste år vil søkerne sitte igjen med en mindre del av denne regninga, sier Siri Ask Fredriksen.