Endelig er Sola i toppen av norsk håndball. En historisk god sesong med tredjeplass i serien, cupfinale mot Vipers lørdag og E-cup neste sesong. Samtidig velger daglig leder John Harald Kåsen å gi seg i klubben etter ni år.

– Mange har spurt om hvorfor jeg gir meg nå, sier John Harald Kåsen.

Svaret er ganske enkelt: Han fyller 67 og blir pensjonist i sommer. Dessuten er det ikke så dumt for ettermælet å gi seg på topp.

Fikk sjokk

– Det har vært en lang reise. Det som er litt kjekt, er at vi skulle oppleve begge deler (medalje både i cup og serie) på en gang. Personlig synes jeg at tredjeplassen er vel så sterk presasojn som at vi spilte oss til cupfinalen.

66-åringen kom til Sola fra jobben som daglig leder på Forus travbane i 2012.

– Hva har vært den største utfordringen i Sola?

– Utfordringen var at vi hadde negativ egenkapital på bortimot 800.000. Det var et sjokk for meg i starten, jeg lurte nesten på hva jeg hadde sagt ja til. Det er ikke de store pengene i håndballen, og vi visste at det kom til å ta tid før vi havnet i pluss igjen. Nå har vi en sunn og positiv økonomi med egenkapital i bunn. Klubben bør være rystet til å gå i pluss i framtiden også. Vi får bare krysse fingrene for at dem som tar over er like forsiktige.

– Godt rigget

Gode plasseringer i serie og cup gir penger i kassen, men håndballen har ikke lukrative tv-avtaler som fotball. For Sola håndball er arrangeringen av messer og cuper gode inntektskilder. Ifølge Kåsen har klubben også hatt stabile sponsorinntekter de siste årene, og han håper at den sportslige suksessen kan skaffe mer fra sponsorer.

– Det er ikke så mye som skal til. 1 million ekstra inn i lønnsbudsjettet, så kan vi være et stabilt topp tre-lag, sier han.

Toppscorer Malin Holta drar videre, men Sola har forsterket troppen, blant annet med flere lokale.

– Jeg tror klubben er rigget for framtiden. 18 er på plass allerede, og kvalitetsmessig er det et hakk opp, sier Kåsen.

Nok er nok

Selv om Sola har blitt sunnere økonomisk i løpet av årene hans i klubben, har det på banen vært noen nedturer. Verst var nedrykket i 2018.

– Du sier at du ville gi deg på topp. Hadde du fortsatt hvis det ble en ny sesong med kamp mot nedrykk?

– Det er vanskelig å svare på. Den amerikanske presidenten er 78 og holder fortsatt stand. Men dette er en sum av alt, jeg kjenner at nok er nok. Det skal bli godt å slippe presset, jaget for å få nok penger og måtte spinke og spare på alt.

John Harald Kåsen lukker ikke døra helt for å jobbe også etter fylte 67.

– Jeg tar det litt som det kommer. Det må i så fall være noe som trigger meg.