LITEN KROPP, STOR HJERNE: Luke Leon Mendonca fra India er kun 11 år gammel. Men han holdt godt følge med Simen Agdestein i Barcelona søndag. LITEN KROPP, STOR HJERNE: Luke Leon Mendonca fra India er kun 11 år gammel. Men han holdt godt følge med Simen Agdestein i Barcelona søndag. Foto: Tarjei J. Svensen / mattogpatt.no

11-åring rystet stormester Simen Agdestein (50): – Han er et kjempetalent

– De blir yngre og yngre, sier sjakkveteranen etter å ha spilt remis mot stortalent.

For tiden spilles den åpne sjakkturneringen Open de Sants i Barcelona. 22 nordmenn er med, deriblant veteranen Simen Agdestein.

50-åringen ble første gang norgesmester i 1982 som 15-åring, og tre år senere ble han utnevnt til stormester.

I andre runde av turneringen skulle Agdestein bryne seg mot indiske Leon Luke Mendonca. 11-åringen er rangert som nummer to på listen over verdens høyeste ratede spillerne under 11 år, skriver nettsiden mattogpatt.no.

Fornøyd med eget spill

Ifølge nettsiden måtte 11-åringen kjempe i flere timer i et vanskelig tårnsluttspill, men Agdestein klarte aldri å skape vinstsjanser. Dermed endte det i remis etter 71 trekk.

– Jeg spilte bra og er godt fornøyd. Et bra parti, sier Agdestein til Bergens Tidende om kampen.

– Ifølge maskinen gjorde jeg ingen feil. Jeg trodde flere ganger at jeg skulle vinne, men 11-åringen spilte bra han også, fortsetter Agdestein.

UNG MESTER:: Simen Agdestein ble selv norgesmester i en alder av 15 år. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

Mendonca er ifølge Agdestein litt av et sjakktalent som har hatt en fremragende utvikling den siste tiden.

– De blir yngre og yngre. Han er et kjempetalent, roser Agdestein.

India og Kina

– Særlig i India og Kina kommer det nå voldsomt mange nye sjakktalenter, og det satses stort. Vi ser ikke så mye til kineserne da de ikke får reise ut, men stadig kommer det unge indere og imponerer, sier Agdestein.

50-åringen spiller sin neste kamp mandag ettermiddag.

– Jeg er her i Barcelona med mine elever, men det er moro å være med og spille når jeg først er her, sier Simen Agdestein.