Den norske fotballpresidenten er kandidat til en av syv åpne plasser i UEFAs eksekutivkomité, som velges under UEFA-kongressen i Lisboa.

– Det er mer sannsynlig at jeg ikke kommer inn enn at jeg kommer inn, sier Lise Klaveness til VG.

I går tapte Norge kampen om å få arrangere fotball-VM for kvinner i 2025. Sveits ble tildelt mesterskapet i duell mot de nordiske landene.

– Det er veldig skuffende. Det er tungt. Sveits vant ganske klart til slutt. Sånn sett må de ha fortjent det, sier Klaveness.

Hun har gjort kvinners representasjon i fotballen til kampsak foran UEFA-valget. En fersk gjennomgang viser at den norske kandidaten har en stor jobb foran seg for å utjevne forskjellene.

For tallene som VG og den danske avisen Politiken har funnet, må kunne karakteriseres som oppsiktsvekkende:

  • Av 20 personer i UEFA-styret (eksekutivkomiteen) er bare én av dem kvinne, og hun er kvotert inn.

  • Av ni europeiske medlemmer i FIFA Council, er bare én kvinne, og hun er kvotert inn.

  • Av 55 medlemsforbund i UEFA har bare tre kvinnelige presidenter (Norge er blant dem).

  • I de 33 organene, komiteene og ekspertpanelene er 82 av 585 posisjoner besatt av kvinner. 18 av dem er i komiteer for kvinnefotball.

  • I UEFA er det 126 topp-posisjoner hvor personer er valgt som president, visepresident, kasserer, styreleder og nestleder. Av disse er bare 12 av rollene besatt av kvinner. Fem av dem er i kvinnefotball.

  • Av 19 komiteer har 14 av dem to eller færre kvinnelige medlemmer.

– Tallene dere nevner, er korrekte. UEFA er fullstendig forpliktet til å øke antall kvinner i komiteer og organer for å ha mer balanse og større mangfold representert, skriver Det europeiske fotballforbundet (UEFA) i en e-post.

Fotballpresident Lise Klaveness reagerer slik overfor VG:

– Tallene bekrefter det vi vet, og det vi sliter med i alle land, nemlig at verdens største idrett for jenter og kvinner nærmest ikke har representasjon i beslutningsorganer, sier norsk fotballs øverste leder.

UEFA-PRESIDENT: Aleksander Ceferin leder UEFA-styret. Tirsdag kunngjorde han for øvrig at Sveits får arrangere EM for kvinner i 2025 på bekostning av blant andre Norge. Foto: Manu Fernandez, AP

UEFA opplyser at veien mot en bedre kjønnsfordeling har startet internt og i deres medlemsforbund. UEFA mener utviklingen er «oppmuntrende».

En dedikert likestillingsgruppe skal innen sommeren analysere utfordringer og kome med anbefalinger til UEFAs styre og kongress.

UEFA understreker samtidig at medlemmer av deres komiteer foreslås av medlemsforbundene og ikke blir valgt direkte av UEFA selv. Det samme gjelder for valg av UEFA-president og til UEFA-styret.

Lise Klaveness mener det er bra at UEFA er opptatt av at medlemslandene skal foreslå kvinnelige kandidater.

– Likevel er det UEFA som har hovedansvaret. Det trengs strukturelle endinger, sier NFF-presidenten.