1. Hva skjer fredag?

SVAR: Jan Nepomnjasjtsjij mot Magnus Carlsen i siste runde av Norway Chess.

2. Hva er «greia» med de to?

SVAR: Nepomnjasjtsjij og Carlsen skal spille VM-kamp mot hverandre i november. Dette er trolig siste gang de møtes før VM, som spilles i Dubai.

3. Hvorfor gjør det fredagens parti spesielt?

SVAR: I tillegg til at partiet påvirker sluttstillingen i Norway Chess, leter sjakkfans, spillerne og teamene deres etter hint om hva som kan skje i VM-kampen. Det handler mest om åpningene. Før og under VM har nemlig spillerne store team, som jobber for å finne åpninger som kan overraske motstanderen. Teamene er garantert nysgjerrige på hva Carlsen og Nepomnjasjtsjij gjør.

4. Hvorfor denne besettelsen rundt åpninger?

SVAR: Fordi de kan avgjøre VM. Flere ganger har én spiller valgt åpningstrekk motstanderen ikke var forberedt på og dermed vunnet partier. Et eksempel er Vladimir Kramnik, som satte ut Garry Kasparov med det såkalte berlinerforsvaret i 2000.

5. Så hvordan blir fredagens parti påvirket?

SVAR: Mest sannsynlig vil spillerne velge andre åpninger enn de planlegger å gjøre i VM. For åpningene de spiller nå, vil trolig bli analysert ned til minste detalj av motstanderens team. Det blir som et pokerspill, der man vil holde kortene tett til brystet.

5. Går det an å bløffe?

SVAR: Ja. For hvis Carlsen spiller en åpning nå, kan det hende Nepomnjasjtsjij tenker «den åpningen kommer han hvert fall ikke til å spille i VM». Det blir på en måte en dobbeltbløff. Alle tegn som kommer, kan tolkes på forskjellige måter. – Det er så mye psykologisk spill, forklarer sjakkekspert Atle Grønn. – De forvirrer hverandre. Alle blir litt svimle av dette, sier Grønn.

7. Hvordan blir partiet?

Da spillerne møttes tidligere i Norway Chess, ble det et antiklimaks. «Et utrolig kjedelig parti», kaller Grønn det.

– Da hadde ikke Magnus kreativiteten. Han virket bundet av at han spilte mot VM-motstanderen, sier Grønn.

Men hvordan blir det denne gangen? Etter de første trekkene blir det tidlig åpenbart om spillerne helst vil ha en fislete remis eller kjempe for seier.

– Dersom spillerne er i kampmodus, blir dette en fest, sier Grønn.

Dersom partiet ender remis, må spillerne uansett ut i et armageddon-parti. Det er et kort parti som skal kåre en vinner.

8. Hvor kan man se partiet?

SVAR: Sendingen på TV 2 Sport 2 starter klokken 16.30. Nettstedet chess24.com har også en sending.

Denne artikkelen gikk i trykken før nest siste runde av Norway Chess.