Den norske skiskytteren ler av det hele i møte med VG og tre andre norske journalister lørdag kveld:

– Jeg laget en profil for å få overført noen morsomme videoer fra Instagram. Men jeg lurer på om kinesiske myndigheter har plukket opp profilen, for jeg har nok vært litt utenfor VPN-en, gliser 29-åringen.

De fleste norske utøvere og journalister bruker såkalt VPN på mobiler og datamaskiner i Kina. Det er en sikkerhetstjeneste som gjør at informasjon krypteres, og gjør det mulig å benytte nettjenester som er forbudt i Kina. Det inkluderer Google, WhatsApp, Instagram og TikTok.

– Hva la du ut?

– Jeg dokumenterte bare reisen opp hit og litt annet. Men vi får ikke lov til å filme noe som helst her. Det har vært en knallhard beskjed fra IOC. Alt fra stadion og akkreditert sone må slettes, sier Sjåstad Christiansen til VG.

Han vet imidlertid ikke hvorfor han ble kastet ut av den populære tjenesten. Ingen andre norske skiskyttere skal ha opplevd det samme.

– Utestengt? Er det derfor han spiller kort hele kvelden, utbryter Sturla Holm Lægreid.

Ifølge Olympiatoppens pressetalsperson, Halvor Lea, oppfordrer IOC utøverne til å være aktive på sosiale medier. Det legges likevel enkelte føringer, spesielt knyttet til video.

– Det er ikke tillatt å filme de områdene som inngår i TV-rettighetshavernes avtaler. Det vil si konkurranse- og treningsarenaene, og bakenforliggende områder som utøver-lounger, tekniske områder, smøreboder og slikt, sier Lea.

Sjåstad Christiansen gikk inn til en 20. plass på herrenes sprint lørdag kveld, kinesisk tid.

– Sportslig katastrofe, spesielt på skytebanen, oppsummerte han selv etter tre bom på ti skudd.

Han gledet seg likevel over norsk gull og bronse til brødreparet Johannes Thingnes Bø og Tarjei Bø.

Skiskytterne er strålende fornøyd med det som har møtt dem i Kina så langt. For mens enkelte utenlandske utøvere har klaget på mat og karantenehotell, så er situasjonen en annen i den norske leiren:

– Vi var forberedt på det verste, men er veldig, veldig positivt overrasket. Det eneste er avløpsrørene: De er for smale. Det er en del som har tettet dassen. Men det er også det eneste vi kan sette fingeren på. Alt er tilrettelagt: Både bussing til stadion og smittevern, sier Sjåstad Christiansen.

– Og måltider! Det er en fantastisk buffé på hotellet, der man velger kinesisk eller verdensbuffé. Vi har KFC og Pizza Hut i et hjørne. Matmessig er det fantastisk bra her, sier 29-åringen.

Vetle Sjåstad Christiansen åpnet OL med en 13. plass på normaldistansen (treffprosent på 85) og 20. plass på sprinten lørdag (treffprosent på 70).