Den første uka i Tromsø må Christophé (32) løpe alene rundt i byen – snart får han selskap

TILs nyeste spiller vil sette en stopper for Gutans problemer på dødball, men Christophé Psyche medgir at han ikke kommer til Tromsø i toppform.

REDNINGSMANN? Christophe Psyché er hentet inn for å hjelpe TIL i kampen mot nedrykk. REDNINGSMANN? Christophe Psyché er hentet inn for å hjelpe TIL i kampen mot nedrykk. Foto: Håkon Steinmo / iTromsø

TILs nye midtstopper landet i Tromsø torsdag, og er foreløpig innkvartert på et leilighetshotell i byen, der han må være i karantene i syv dager. Psyche er derfor ikke aktuell til cupkampen mot Alta søndag, men kan bli å se i TIL-drakten i den meget viktige bortekampen mot Mjøndalen neste helg.

– Jeg må være i karantene i syv dager før jeg kan trene med laget. Fram til da må jeg holde meg i form med løping utendørs, forteller TILs nysignering når iTromsø møter ham i solskinnet på Skansen.

Innholdsrik karriere

Den franske midtstopperen har tilbrakt mye av det som har vært en omflakkende karriere i Norge, der han har vært innom klubber som Løv-Ham, Sogndal, HamKam og Kristiansund.

Han spilte sin siste kamp for sistnevnte klubb 22. desember i fjor, og signerte etter det for den kypriotiske klubben AEL Limassol.

– Jeg tror jeg spilte min siste kamp der 5. mai. Ting gikk ikke så bra der. Jeg kom dit to måneder etter min siste kamp for Kristiansund, og ble satt til kun fysisk trening de første to ukene. Jeg kom aldri skikkelig i form, og jeg valgte å kansellere kontrakten, sier Psyche, som hadde sin norske kjæreste sammen med seg på Kypros. 32-åringen har en datter på fem år fra et tidligere forhold.

– Hun er i Kristiansund nå, men kommer til Tromsø om et par uker. Vi skal finne oss leilighet i Tromsø, men det blir litt vanskelig siden jeg er i karantene og ikke kan se på leiligheten. Men jeg snakket med hun som eier en leilighet vi har sett på, og vi kan ta det på video, sier 32-åringen, som gjennomfører intervjuet på engelsk.

– Jeg forstår norsk ganske godt, aller mest når det er «fotballspråket» som brukes, sier Psyche.

Christophe Psyché er på plass i Tromsø. Foto: Håkon Steinmo / iTromsø

Trenger tid på å finne toppformen

Etter det mislykkede oppholdet på Kypros, valgte Psyché å dra på ferie til Martinique, en øy i det karibiske øy som tidligere var en fransk koloni, og nå er en av Frankrikes 26 regioner.

– Det hadde vært så mye stress med oppholdet på Kypros, så jeg valgte å dra på ferie dit for å få møte faren og bestemoren min, i påvente av at jeg skulle finne meg en ny klubb, sier Psyché, som medgir at han vil trenge tid før han er i sin beste form.

– Jeg trente godt før jeg dro på ferie, men jeg er nok ikke i min beste form. Jeg snakket med treneren om at jeg vil nok trenge en måned før jeg er der jeg burde være, sier Psyché, som snakket med en tidligere TIL-spiller før han valgte å sette kursen nordover.

Erlend Sivertsen var utlånt til TIL i fjorårets høstsesong, og har vært lagkamerat med Psyche i Kristiansund. Venstrebacken snakket varmt om klubben til TIL nye midtstopper.

– Jeg snakket med Erlend i over tjue minutter, og han fortalte meg gode ting om treneren og filosofien til klubben, forteller Psyché, som kommer til en klubb som spiller med et treback-system, en formasjon som ikke er ukjent for midtstopperen.

– Vi spilte slik i Sogndal, forteller Psyche, som har vist seg å være målfarlig fra sin midtstopperposisjon.

Den 186 centimeter høye franskmannen står blant annet med 14 mål på 121 kamper for Kristiansund. I 2019-sesongen noterte han seg for syv scoringer, flest av samtlige forsvarsspillere i Eliteserien.

– Alle scoringene kom på dødball, sier Psyche.

Betyr det at vi kan forvente scoringer også i TIL-drakten?

– Ja, hvorfor ikke, smiler Psyche.

Hva er dine styrker som spiller?

– Jeg liker ikke så godt å snakke om det, men jeg er vel tøff i duellspillet og sterk på hodet, sier TILs nykommer, som har vært i Frankrike de siste åtte dagene.

Vil bidra på defensiv dødball

TIL-supportere ser nok gjerne at nysigneringen leverer mål også i sin nye klubb, men på Alfheim blir den viktigste oppgaven for Psyche å bidra til å tette et TIL-forsvar som har sluppet inn 24 mål på 13 kamper.

– Jeg har fått med meg at de er sterke offensivt, men sliter defensivt, og spesielt på dødballer. Jeg har snakket med treneren om det og at jeg kan bidra på det området, sier Psyché, som også har et opphold i den tsjekkiske klubben Banik Ostrava bak seg.

– Jeg signerte en lang kontrakt der og fikk spille i starten. Men så ble treneren som hentet meg sparket, den nye treneren var ikke interessert i å bruke meg og jeg valgte å kansellere kontrakten, sier Psyché, som vet at hans tidligere trener i Kristiansund Christian Michelsen har snakket med sin gode venn Gaute Helstrup om TILs nykommer.

– Jeg vet at Christian har snakket med Gaute ja, og at han sa hyggelige ting om meg, sier Psyche, som har signert med kontrakt ut sesongen med TIL.

32-åringen utelukker ikke at han kan bli værende lenger i Nordens Paris.

– Hvis jeg trives og er lykkelig her, så hvorfor ikke, avslutter Christophé Psyche.