Kontrasten rent følelsesmessig mellom den svenske sprintkometen Edvin Anger og Northug var enorm.

Anger var dypt frustrert etter at han falt, ble disket og ramlet nedover sammenlagtlista i sprintcupen. Han var regelrett knust.

20-åringen fra Hedemora litt nord for Stockholm falt også fra tredje til femteplass i sprintcupen sammenlagt, mens Northug smatt inn foran ham.

– Har du noen trøstende ord til Anger i dag, Northug?

– Nei, det har jeg ikke. Han må holde seg på beina. Han prøvde å felle meg i Tallinn også (et verdenscuprenn i Estland tidligere denne uken). Han lyktes heldigvis ikke med det. Han felte seg selv i dag, så det var ikke så bra taktisk det, heller, sier Northug og smiler bredt.

For 27-åringen var lørdagen i Lahti det store karrierehøydepunktet.

Han lå som nummer seks i sprintcupen før den siste sprintkonkurransen i Finland, men en fjerdeplass samtidig som resten av rivalene havnet bak gjorde at Northug trolig gliste mest i Finland denne lørdagen.

– Jeg bestemte meg etter VM at jeg skal komme så høyt opp og kanskje på pallen i sprintcupen. Da skulle ting klaffe. Men det har det gjort. Dæven, det er stort. Min største dag som skiløper. Det summerer opp hvem som har gått fortest i sprintcupen i år. Resultatene lyver ikke, sier Northug.

Edvin Anger var frustrert etter lørdagens sprint. Han falt i den mye omtalte «Lahti-svingen», like før nedoverkjøringen mot stadion, i et sammenstøt med tsjekkiske Ondrej Cerny i den ene semifinalen.

I det det svenske stortalentet reiste seg opp tok han et skøytetak. Det var dette han ble disket for.

– Det hadde jo aldri skjedd om ikke han (Cerny) hadde kommet på innersiden av meg. Så er det tøft å bli disket... Jeg har jo gitt opp. Jeg tjener jo ikke noe på det, sier Anger, som etter målgang tok opp hendelsen med tsjekkeren.

– Jeg spurte hva han holder på med, sier svensken.

– Hvor tungt er dette, Northug og Pellegrino går jo forbi deg?

– Jeg får jo ingen poeng i det hele tatt. Det er kjempetungt. Det blir mye stolpe ut og tilfeldigheter. Og det er tungt at jeg blir felt. Jeg kjente meg jo pigg i dag, sier Anger.

SPRINT-TOPPER: Johannes Høsflot Klæbo, Lucas Chanavat og Even Northug får sin hyllest på pallen etter å ha blitt nummer én, to og tre i sprintcupen sammenlagt. Foto: LEHTIKUVA / Reuters

– Bør ikke være redd

Lørdagens soleklare seierherre var i svært godt humør. Johannes Høsflot Klæbo tok sin 19. triumf denne sesongen, men at Anger falt, ble disket og fikk spolert sjansene til å havne topp tre i sprintcupen, hadde han ikke fått ordentlig med seg.

– Han vil vel glemme denne dagen fortest mulig, sier Klæbo til VG.

Søndag venter sesongens siste skirenn, nemlig en 20 kilometer klassisk fellesstart. Dersom trønderen vinner rennet har han tangert Therese Johaugs rekord på 20 seire i én sesong.

– Hun bør ikke være redd. Det er fortsatt 20 kilometer i morgen. Vi får håpe værgudene er med oss i morgen og det snør «kattunger» og det blir vanskelig å gå fra, sier Klæbo og gliser og ler godt.