SR-BANK ARENA: Det har vært stille rundt Thor Steinar Sandvik etter at 59-åringen tidlig i desember i fjor trakk seg som styreleder i Viking Fotball AS etter bare et drøyt halvår i vervet.

På en pressekonferanse valgte han til slutt å gå av på grunn av den kraftige turbulensen og misnøyen som oppsto i kjølvannet av Bjarne Berntsens utgang fra klubben.

Det var Sandvik som førte forhandlingene med Berntsen om hans siste år i Viking, forhandlinger som endte med at Berntsen følte manglende tillit og dermed endte opp med en sluttavtale.

Millionbeløp

Thor Steinar Sandviks engasjement for klubben har imidlertid ikke tatt slutt. Han er ofte å se på tribunen på SR-Bank Arena når Viking trener.

Nå kan Aftenbladet avsløre at den tidligere styrelederen har vært svært sentral og spilt en økonomisk rolle i kulissene i Vikings fire måneder lange kamp for å hente Zlatko Tripic tilbake til klubben.

Aftenbladet kjenner til at Sandvik har bidratt med et millionbeløp for at Viking skulle være i stand til å lande femårsavtalen med cupfinalehelten fra 2019.

Fredag i forrige uke signerte Tripic avtalen som binder ham til klubben ut 2025-sesongen. Mottakelsen og engasjementet fra fansen viste med all tydelighet hvilken status Tripic har.

– Konfidensielt

Vikings daglige leder, Eirik Bjørnø, ønsker ikke å svare på konkrete spørsmål rundt Aftenbladets opplysninger.

– Alle avtaler vi inngår er på generelt grunnlag konfidensielle mellom Viking og den andre parten. Jeg har ingen kommentar, sier Bjørnø.

Zlatko Tripic intervjues av Aftenbladet minutter etter at han satte beina på norsk jord igjen i forrige uke. Foto: Jon Ingemundsen

Det er ikke første gang Sandvik, som eier og driver TS Byggtjenester, bidrar på denne måten. I tillegg til å være fjerde største aksjonær i Viking Fotball AS med en eierpost på litt over 6 prosent gjennom TS Holding, har han flere ganger kommet med ekstraordinær støtte.

Ettersom det ikke er lov å gi penger direkte som en gave til et aksjeselskap, er det nærliggende å tro at Tripic-bidraget har skjedd gjennom en utvidet sponsoravtale.

Har bidratt flere ganger

Aftenbladet er også kjent med at Sandvik var blant bidragsyterne da Viking var på felgen og hentet inn 7,5 millioner til Støttespilleren AS sommeren 2017. Disse bidragene ble noen måneder senere konvertert til aksjer i en emisjon etter at redningsaksjonen i eliteserien feilet.

Selv om Sandvik ikke er styreleder lenger, er storaksjonæren i klubben fortsatt innom Vikings treninger og en aktiv støttespiller i Jåttåvågen. Foto: Stig Nilssen

Sandvik bidro også økonomisk da Viking sommeren 2018 kjøpte Johnny Furdal, Ylldren Ibrahimaj, Axel Oskar Andresson og Sondre Bjørshol - kjøp daværende hovedtrener Bjarne Berntsen har betegnet som helt essensielle for at de klarte opprykket.

Han skal også ha tatt store deler av regningen da Viking henter Kristoffer Løkberg fra Brann sommeren 2019.

– Jeg har ingen kommentarer til dette annet enn at jeg uansett hva som har skjedd tidligere, har og alltid vil ha et stort, blått hjerte, sier Thor Steinar Sandvik til Aftenbladet.