Vålerenga 1–1 Rosenborg

OSLO: - Det er kjipt med bare ett poeng. Vi kom hit for å vinne, og hadde noe å revansjere fra tilsvarende match i fjor. Jeg synes vi står løpet godt, og får en del store sjanser som vi bør score på. Jeg burde scoret et mål til. Vi slipper de til litt enkelt på dødball, men en ok gjennomført kamp, sier Rosenborgs målscorer Kristoffer Zachariassen til Eurosport etter poengdelingen - og gjentar:

– Det er kjedelig at vi ikke får alle poengene.

Spår jevn sesong

Både Rosenborg og Vålerenga er spådd til å være to av lagene som kommer til å kjempe om seriegullet denne sesongen.

– Forskjellen fra i fjor blir nok at vi får en jevnere sesong. Jeg tror ingen lag rykker fra slik Glimt gjorde i fjor. Vi får ingen suveren mester. Det blir et jevnt race, sa RBK-sjef Åge Hareide til Adresseavisen tidligere denne uka - og la til at RBK, Enga, Glimt og Molde er de fire forhåndsfavorittene.

Serieåpningen for ble, som Hareide spår gullkampen blir, en jevn affære.

Timene før kampstart var ikke uten dramatikk for Rosenborg. Adresseavisen fikk opplyst at André Hansen reiste nedover med en vond rygg. Derfor var både Julian Faye Lund og unggutten Sander Tangvik med i kamptroppen.

Men etter å ha testet ryggen på kunstgressmatta i regnværet minuttene før avspark, fikk Hansen de svarene han trengte for å kunne spille fra start av.

– Nesten ikke til å tro

Hjemmelaget åpnet kampen best.

Rett før klokka viste tre minutter spilt, fikk de hvitkledde trøbbel. Et godt innlegg fra Christian Borchgrevink gikk bak RBK-forsvaret, før Erlend Dahl Reitan fikk ei lang tå på ballen og avverget faren.

Sekunder senere ble Hansen liggende nede etter en kollisjon med Jonatan Tollås Nation. Men det tok ikke lang tid før sisteskansen kom seg opp på beina igjen.

11 minutter ut i kampen fikk Enga-spiss Vidar Örn Kjartansson to gyllene muligheter til å sende vertene i ledelsen. Det forste skuddforsøket ble stoppet av Hansen, før forsøk nummer to gikk i stolpen og ut.

– Det er nesten ikke til å tro, uttalte Eurosport-ekspert Tor Ole Skullerud.

Selv om gradestokken viste kun syv varmegrader i regnværet, var temperaturen høyere på kunstgressmatta. Både RBK-trener Åge Hareide og Enga-sjef Dag-Eilev Fagermo var ivrige og høylytte på sidelinja, samtidig som det var flere tøffe dueller mellom spillerne.

Hareide ble bedt om å roe seg ned

RBK skapte svært lite i den første halvdelen av førsteomgangen. Et langskudd fra Markus Henriksen drøye minutter ut i kampen var det nærmest trønderne hadde vært en scoring. Forsøket til RBK-kapteinen gikk en god meter utenfor.

Etter en dårlig åpning, kom RBK mer og mer inn i kampen utover førsteomgangen. Selv om de var frempå flere ganger, etter dødballer og noen langskudd, slet de med å produsere de virkelig store sjansene.

Hareide var åpenbart ikke fornøyd med dommeravgjørelsene på Intility Arena i førsteomgangen. Det endte med at fjerdedommeren fikk seg en ordentlig skyllebøtte fra RBK-sjefen en halvtime ut i kampen, før Hareide ble bedt om å roe seg ned.

Selvmål

Selv om RBK løftet seg et lite hakk halvveis ut i førsteomgangen, var det de blå som kunne juble for kampens første scoring. Det skjedde i det 39. spilleminuttet.

Even Hovland sørget for jubelscener, men for feil lag. Midtstopperen ble hardt presset av Tollås Nation etter et hjørnespark, noe som endte med at han headet ballen inn i eget mål.

1–0 til Vålerenga. Og det var slettes ikke ufortjent.

– Ikke som vi ønsket

Men jubelen varte ikke lenge. Kun fire minutter senere dukket måltyven Kristoffer Zachariassen opp. Fjorårets toppscorer for RBK (med tolv elitseriemål) fikk stå helt alene inne i boksen etter et innlegg signert Vebjørn Hoff og stanget ballen inn i målet bak Enga-keeper Kristoffer Klaesson.

Dermed sto det 1–1, noe som også var pauseresultatet.

– Vi kom ikke helt ut fra startblokkene som vi ønsket, men i kom oss fint inn i kampen igjen. Tidvis er det ganske bra, sa målscorer Zachariassen til Eurosport i pausen - og la til:

– Vi må roe mer ned når vi har ball og være hvassere på dødballer imot.

– Muligens snytt for et straffespark

RBK åpnet andreomgangen best og skapte flere gode muligheter i løpet av de første minuttene. Men verken avslutningene eller den siste avgjørende pasningen var av høy nok kvalitet til at det endte med scoring.

Etter noen gode RBK-minutter innledningsvis, ble det jevnere utover andreomgangen.

Også i andreomgangen fikk fjerdedommeren kjeft av Hareide.

– Dette er for dårlig altså, sa RBK-sjefen en time ut i kampen

Like etterpå skapte hjemmelaget flere brukbare muligheter, men heller ikke de blå var dyktige nok foran mål.

Zachariassen var nær ved å score sitt andre mål for dagen halvveis ut i andreomgangen. Indreløperen steg til værs tre meter foran mål etter et godt innlegg fra Reitan, men headingen var for svak.

Utover andreomgangen bølget det frem og tilbake, og like før slutt ropte RBK-leiren på straffespark etter at Stefano Vecchia sendte ballen i arma til Ivan Näsberg. Men dommer Tore Hansen vinket spillet videre.

– RBK ble muligens snytt for et straffespark der, sa Eurosport-ekspert Skullerud.

Men protestene fra RBK-spillerne og Hareide hjalp ikke.

Da sluttsignalet lød sto det fortsatt 1–1. Dermed ble det ett poeng for trønderne i serieåpninga.

Neste kamp for Rosenborg er allerede torsdag kveld på Lerkendal. Da er det Viking som står på motsatt banehalvdel.

Disse spilte kampen:

Rosenborg: André Hansen, Erlend Dahl Reitan, Hólmar Örn Eyjólfsson, Even Hovland, Adam Andersson; Kristoffer Zachariassen, Markus Henriksen, Vebjørn Hoff; Emil Konradsen Ceïde (Carlo Holse 69'), Dino Islamovic, Stefano Vecchia.

Vålerenga: Kristoffer Klaesson; Christian Borchgrevink, Jonatan Tollås Nation, Ivan Näsberg, Samuel Adekugbe; Henrik Bjørdal, Fredrik Uldrup Jensen, Osame Sahraoui; Aron Dønnum, Vidar Örn Kjartansson, Amor Layouni (Tobias Christensen 66').