Tidlig lørdag morgen ble de to danskene ferdig med karantenetiden og er dermed klarert for spill allerede til mandagens hjemmekamp mot Sandefjord.

iTromsø møtte den danske midtstopperen og midtbanespilleren i sentrum få timer før deres første trening med laget.

– Det føles godt. Vi har ikke fått lov å gjøre så mye enda, så vi er glad for å være ute av isolasjon og gleder oss til å komme i gang for alvor, sier Felix Vrede Winther til iTromsø.

– Det er deilig å være ute nå. Det var jo ikke den uken man håpet på. Ønsket var jo å trene raskere med laget, så det skal bli godt å komme i gang, sier Niklas Vesterlund

Spilte sammen i FCK

De to danske spilte sammen på FC Københavns juniorlag før Vesterlund skiftet beite og gikk til den svenske 1.-divisjonsklubben Trelleborg, mens Vrede Winther gikk videre til den danske 1.-divisjonsklubben Fremad Amager.

Dermed blir de to tidligere lagkameratene lagkamerater nok en gang.

– 2,5 år borte fra hverandre, så er vi sammen igjen, humrer Vesterlund.

– Hadde dere trodd det skulle skje så raskt, at dere spilte sammen igjen?

– Det var ikke planlagt i hvert fall. Det skjedde kjapt for oss begge to, og da vi fikk høre om hverandre, at TIL ønsket begge, tok vi det bare litt som det kom, men klart, det er «fedt» at begge er her, sier Vrede Winther.

De to danske medgir at hverandres overgang, har gjort det enklere. Noe team manager i TIL, Lars Petter Andressen også har vært inne på.

– Det hjalp litt å ta valget. Det er deilig når man flytter så langt hjemmefra, at man kjenner noen litt, sier Vesterlund, mens Winther nikker samtykkende på en benk på Strandtorget i Tromsø sentrum.

Ringte RBK-profil

TILs nyansatte fysiske trener Bjørn Vidar «BV» Stenersen har vært sterk i anbefalingen av danskene.

Han var fysisk trener på juniorlaget og en trener de kjenner godt.

– Han har vi arbeidet veldig mye med, det er også en fordel, så nå er vi tilbake under hans vinger, flirer Vrede Winther.

– Hva var det som gjorde at dere valgte Tromsø?

– For min del var det at jeg var klar til å ta et nytt skritt i min karriere ved å spille i den øverste divisjonen i Norge. Jeg ble fascinert av hele prosjektet. Det virker som de har styr på tingene her oppe, det er profesjonelt, og de har ambisjoner som også matcher mine egne. Måten de spiller fotball på er også veldig interessant, sier Felix Vrede Winther.

– Jeg har det mye på samme måte. Det var et steg opp fra å spille på nivå to i Sverige, til å spille på det øverste nivået i Norge. Jeg har også sett de to første kampene, og det ser «fedt» ut den måten de spiller på, og det vil jeg gjerne være med på, sier Vesterlund.

Midtstopperen tok seg også en telefon til en tidligere lagkamerat innen han bestemte seg.

– Jeg kjenner ingen av spillerne i klubben, men jeg snakket med en vi begge har spilt sammen med tidligere, Carlo Holse, som spiller i Rosenborg. Jeg ringte han for å høre litt hva han hadde å si om ligaen og Tromsø, og det var kun positivt, så det hjalp også på, sier Niklas Vesterlund.

Flyttet sammen

Tidlig lørdag flyttet danskene også inn i en felles leilighet på Vervet, der de nå skal bo sammen.

– Det blir spennende. VI kjenner ikke hverandre på den måten og jeg hadde nok vendt «Nick» litt mot å bo alene, til nå å skulle bo sammen. Men vi kjenner hverandre så godt som man kan, så jeg tror ikke det blir noe problem, sier Felix Vrede Winther.

De to unge danskene har naturlig nok begge ambisjoner om å kjempe seg inn i Gutans startellever.

– Først og fremst handler det om å få en god start, så forhåpentligvis klare å spille seg inn i startelleveren og spille så mange kamper som mulig. Først vende seg til ligaen, laget og lagkamerater og så ta ting derfra, sier midtbanespiller Vrede Winther.

– Man skal få en fornemmelse av nivået og laget, og så er jo målet å spille seg inn i startelleveren, sier Vesterlund, som ser frem til og dyrkes i én posisjon.

– Jeg har spilt mange forskjellige posisjoner, men nå skal jeg dyrkes i én rolle og tilbake i den posisjonen jeg selv mener jeg er best, som midtstopper, sier Vesterlund.

Med tre kamper på en knapp uke, er sannsynligheten stor for at begge vil få sine debuter i et tett og hektisk kampprogram.

– Det blir en vill uke med tre kamper, men det er bare herlig å bli hevet rett i det. Ingenting er bedre enn det, sier Felix Vrede Winther.

– Positivt overrasket

Mens de to danskene, som begge har kommet til Tromsø på permanent basis, har rukket å komme ut av karantene, vil de straks få selskap av landsmann Joachim Rothmann (20) som skal tilbringe sesongen på lån i Tromsø fra danske FC Nordsjælland.

– Han har vi spilt mye mot, så det er bare bra med enda en dansker her oppe, sier Vrede Winther.

– V i kan hjelpe hverandre. Og det gjør hele prosessen lettere, at vi er en del dansker her nå, sier Vesterlund.

Spissen Joachim Rothmann rekker ut av isolasjon til kampen, men er usikker til kampen mot Sandefjord ettersom han ikke rekker noen treninger med laget.

De to danskene som når å trene med laget er i hvert fall positivt overrasket over byen etter en uke i Nordens Paris.

– Jeg er positivt overrasket over at det ikke kun føles som en liten by langt nord. Det er mye liv i gatene, unge mennesker, og jeg er generelt veldig positiv til byen, sier Vrede Winther.

– Jeg trodde den var mindre, at det var en virkelig småby med ingen liv i gatene. Men det er jo bare å se rundt omkring her, her er det jo masse liv, sier Vesterlund.

– Ingen av de starter

TIL-trener Gaute Helstrup har store forventinger til klubbens nye dansker, men vil ikke love noen startplass.

– De to vi har hentet permanent er to gutter som «BV» kjenner godt. Lars Petter har sett dem mye, og jeg har sett dem litt. Vi føler jo at vi kjenner dem godt, så vi har forventninger på kort sikt og at de kjapt kan spille eliteseriefotball, sier Gaute Helstrup.

– Vi har også forventninger på lang sikt, om at dette er spillere som trener godt og har en fin alder. De kommer til å bli enda bedre til neste år og året etter der.

– Rothmann er selvfølgelig mer kortsiktig. Vi har flere gode offensive spillere her, men vi forventer at han også kan gå inn og spille eliteserie umiddelbart. Det vil gi større konkurranse og flere muligheter.

– Men det ville ikke vært typisk Gaute Helstrup at du setter dem rett inn i elleveren mot Sandefjord?

– Nei, det kommer jo igjen an på hva som skjer med de her. Stoda nå er at ingen av dem starter på mandag, men det hadde vært fint å få dem på treningen lørdag og inn i gjengen, sier Helstrup.

– Artig test

Mange vil kanskje mene at TIL er storfavoritter hjemme Sandefjord mandag. Laget fra hvalfangerbyen tapte 0-3 mot Mjøndalen i deres serieåpning.

– Det blir en jævla artig test. På fire kamper har de hatt klart flest avslutninger og ballbesittelse. For oss som er tett i fotballmiljøet ser det ut som det mest undervurderte laget. De har samme spillere som i fjor, og som gjorde det bra. Spesielt med ball er de gode og trygge i sitt konsept, sier Helstrup.

Han utdyper:

– Vår «feeling» er at vi kan tape mot alle lag, men vi føler også at vi er gode nok til å slå Sandefjord, så vi gleder oss veldig. Det blir annen type motstand og ferdigheter enn de andre lagene. Vi vet at Sandefjord fort kommer til å ha mye ball her, så vi er klare for å være tålmodige når vi trenger å være det.

TIL har plukket med seg fire poeng fra tøffe kamper mot Molde og Viking.

– Det kan virke som forventningene, etter noen gode kamper i det siste, er at vi skal dominere i 90 minutter, men de kommer ikke til å skje, fortsetter Helstrup.