Hans Christer Holund tok fire VM-gull i løpet av sin lange og sterke karriere, to på stafett og to individuelle.

Det er kort tid siden landslagstrener Eirik Myhr Nossum fikk vite at Holund legger opp. Han hyller 34-åringen.

– Han har vært en bauta i mange år for laget. Han har satt dype spor hos meg, blant lagkamerater og det norske folk, for han er en veldig likandes type. Han hadde ikke noe ønske om å bli en stor stjerne eller skape overskrifter utover det å gå fort på ski, men det har en appell det også, sier Nossum til VG.

34-åringens siste verdenscuprenn ble 2. plass på femmila i Holmenkollen i mars, da Simen Hegstad Krüger vant.

Holund skriver i sosiale meder at det var et vanskelig valg å avslutte karrieren, men at med to små barn og andre prosjekter på gang, så er det riktig for ham.

– Så føles det riktig å slippe til andre, sultne utøvere som fortsatt kan legge ned jobben som kreves for å kjempe om VM medaljer på hjemmebane i 2025, skriver Holund.

Han debuterte i verdenscupen i Lahti for 14 år siden.

«Det føles som en evighet siden. Samtidig husker jeg hver minste detalj fra tidlig i karrieren. Hvor nervøs jeg pleide å bli før start. Hvor stolt jeg var over å bli tatt ut til verdenscupen, og hvor starstruck jeg ble av å se skistjernene i matsalen på hotellet. Det har vært en berg- og dalbane, men 12 år senere tok jeg VM gull på samme distanse, og jeg har oppnådd mer enn jeg turte å drømme om som barn», skriver han.

Viaplay-ekspert og tidligere landslagskollega Niklas Dyrhaug er overrasket over at Holund gir seg nå.

«Den så jeg ikke komme! Tusen takk for mange fine øyeblikk på samling og skirenn, HC. Og gratulerer med en fantastisk karriere! I tillegg til å være en utrolig god lagkamerat har du ikke vært redd for å gå dine egne veier og har hatt en unik evne til å få ut det beste når det gjelder som mest», kommenterer Dyrhaug på innlegget.

«Gratulerer med en fantastisk karriere» skriver den tidligere langrennskongen Petter Northug.

Holund kan se tilbake på en gullbelagt karriere. I Seefeld i 2019 tok han gullet på femmila, mens det også ble individuelt gull på 15 km fristil i Oberstdorf i 2021.

Da han tok femmilsgullet i 2019 gikk han nesten hele løpet alene i front. Holund stakk allerede etter en mil. Han hadde Aleksandr Bolsjunov jagende bak, men det holdt helt inn.

«Rå fyr, og rå utøver. Takk for mange fine år. Både på landslag og i Lyn. Du vil bli savna», skriver Simen Hegstad Krüger.

VM-GULL: Hans Christer Holund og landslagstrener Eirik Myhr Nossum etter femmilsbragden i 2019. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Landslagstrener Nossum understreker at Holund har hatt en unik evne til å prestere når det gjelder.

– Mange ville gitt høyrearmen for den karrieren HC har hatt. Han er på en måte den siste gammeldagse skiløperen, sier Nossum.

Holund har også VM-gull i stafett fra 2021 og 2023, samt VM-bronse på 30 km med skibytte i 2021 og 15 km fristil i 2023.

I OL kan han vise til sølv fra stafetten i 2022 og bronse på 30 km med skibytte i 2018.