Christina Krogshede har endelig oppfylt drømmen om å bli mamma. Christina Krogshede har endelig oppfylt drømmen om å bli mamma. Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Håndballstjernen mistet ufødt barn tre ganger på et år. Så ble hun rådet til å legge opp.

Karrieren på toppnivå ble kostbar for den danske landslagsstjernen Christina Krogshede.

Christina Krogshede kan se tilbake på en lang og innholdsrik håndballkarriere. 35-åringen har 98 A-landskamper for Danmark på cv-en, og hun har vunnet både serien og Champions League med Slagelse.

Etter 2014/2015-sesongen annonserte playmakeren at hun la opp. Planen var å å flytte til Sør-Afrika. Der skulle hun og kjæresten Christian drive en egen vingård og et hotell.

I et intervju med Danmarks Radio forklarer Krogshede nå den virkelige årsaken. Hun skulle endelig få oppfylle drømmen om å bli mamma.

– Det var verken reisen til Sør-Afrika, et dårlig kne, eller kjærligheten til sporten som fikk meg til legge opp. Det var legenes råd om at dersom vår drøm om å få barn skulle gå i oppfyllelse, så var det det som måtte til. Det gjorde så vondt å hele tiden miste (barn), sier Krogshede.

Pause i håndballkarrieren

Hennes håndballkarriere, med all treningen, kostholdet og fokus på prestasjoner hadde sin pris. I perioden fra 2014 til 2015 da Krogshede spilte for København Håndbold opplevde hun å miste et barn tre ganger på et år.

Ifølge Danmarks Radio hadde 35-åringen sett flere av sine håndballkollegaer spilte til de var tre måneder på vei, for så å gi seg. Krogshede fulgte den planen alle tre gangene, og det var da hun innså at kroppen hennes kanskje ikke tålte belastningen med sport kombinert med graviditet.

Hun og kjæresten ble så tilbudt en utredning på Rikshospitalet i Danmark.

«Det fant legene ingen natrulig årsak til at Christina hadde mistet et barn tre ganger. Konklusjonen var klar, håndballkarrieren måtte settes på stand-by dersom drømmen om familieforøkelse skulle være realistisk», skriver nettstedet.

Gravid og toppidrett

Klinisk lektor Henriette Svarre Nielsen er spesiallege på Rikshospitalet avdeling. Hun forklarer at toppidrettsutøvere ofte har vanskeligheter med å akseptere at de ikke kan yte hundre prosent lenger når de er gravide, og at det er ofte der det går galt.

– De har en konflikt i det her med ønsket om å få et barn og målet om å være den beste av de beste, sier hun.

Mange kvinnelige utøvere har perioder med utebliven mensturasjon på grunn av hard trening og en kropp som er under stort press. For noen påvirker dette fertiliteten

Fikk en sønn

For Krogshede ble det dermed et lett valg. Hun bestemte seg for å legge opp.

35-åringen og kjæresten Christian flyttet så til Sør-Afrika, og ble gravide umiddelbart. I februar 2016 ble de foreldre til Oliver.

Paret bestemte seg kort tid etterpå til å returnere til Danmark, og de har etablert seg i København.

I august i fjor returnerte Krogshede til håndballen, og gjorde comeback for 1. divisjonsklubben Ajax København. Klubben kjemper nå for opprykk til øverste divisjon.