– Det er bare stort. Det er sånn at man bobler over av glede. Det var veldig positiv stemning i møte, og jeg er rett og slett bare veldig glad, sier Maren Lundby til VG.

Den norske hoppstjernen satt selv i kalendermøte for hopp i Det internasjonale skiforbundet (FIS) onsdag, der det ble klart at kvinnene nå kan gjøre seg klar for å hoppe i skiflygingsbakkene.

«Kravet» er et krav om 15 deltakere, som alle må være over 18 år. Saken ble vedtatt med 14 mot 0 stemmer, der Tyrkia ikke deltok i stemmegivningen.

– Jeg tenker at det først og fremst er viktig at det har kommet på plass, og så er det helt greit med begrensing, sier Lundby og fortsetter:

– Det kan sikkert diskuteres om det skulle vært med flere, men jeg er bare veldig fornøyd med at det har kommet på plass. At 15 får lov gjør at det blir en severdig konkurranse. Jeg stiller meg bak det vedtaket.

BOBLENDE GLAD: Maren Lundby kunne nok en gang juble. Her med lagvenninnene etter VM-gullet i stor bakke i Oberstdorf i 2021. Foto: BJØRN S. DELEBEKK / VG

I teorien kan styret i FIS fortsatt stanse onsdagens vedtak. Det er imidlertid ikke ventet, siden fagkomiteen hopp i dag - for aller første gang - kom med en tydelig innstilling.

På et lignende møte i FIS i fjor tapte det norske forslaget om å inkludere kvinnene i skiflyging med 7 mot 9 stemmer.

Men onsdag hadde vinden snudd. Og Vikersundbakken ble ansett å være den beste, vurdert ut fra tekniske kriterier, å starte med kvinnelig skiflyging i.

– Det var en lang diskusjon. Helt fra start var det veldig positiv stemning med mange og saklige argumenter om sikkerhet og alt. Det viste at dette var på tide nå. Alt i alt bare positivt og veldig deilig, sier Lundby.

– I dag fikk vi alle nasjonene med på at jentene endelig skal få prøve seg i verdens største hoppbakke. I mars 2023 er tidenes første renn i skiflyging for jenter terminfestet i Vikersundbakken, forteller landslagssjef Clas Brede Bråthen til VG.

– Hvordan vil du beskrive kampen for at dette skulle skje, Lundby?

– Den har vært langdryg. Det er veldig rart at det skulle gå veien til slutt. Jeg hadde ikke helt troen på at det skulle. Det har vært mange negative tilbakemeldinger over mange år, og mange som har skulle hatt stemmen sin hørt, sier Lundby.

– Hvor har de negative tilbakemeldingene kommet fra?

– Stemningen for skiflyging har ikke vært sånn sånn som i år, men det har vært fra øvre hold. Fra de som bestemmer.

– Hva betyr dette for sporten?

– Veldig mye. Det vil helt klart være det mest spektakulære rennet vårt i året. At vi får prøve oss der og generelt får en høyere interesse for sporten vår er viktig, sier Lundby.

– Kanskje den viktigste milepælen i vår idretts historie, dette er på lik linje med at jentene fikk være med i OL, sier Bråthen.

ARGUMENTERTE FOR KVINNEHOPP: Clas Brede Bråthen, norsk landslagssjef, deltok på møtet onsdag. Foto: Geir Olsen / NTB

Norge og landslagssjef Bråthen har gått i bresjen for det vedtaket som omsider ble spikret onsdag kveld. Nå er planen å inkludere kvinnelig skiflyging i «Raw Air» på norsk snø kommende sesong.

Bråthen snakket på onsdagens møte om kvinnehopp og skiflyging som det viktigste temaet sporten diskuterer for tiden.

– Det er mange hoppeksperter der ute. Men jeg håper vi kan være enige om at de beste ekspertene er kvinnene selv, og trenerne deres. Finnes det noe mer motiverende for kvinnene enn det å få like muligheter som menn? spurte han under møtet.

Den norske hoppsjefen avsluttet deretter slik:

– La disse jentene ta det neste steget slik at denne idretten blir enda mer fantastisk i fremtiden!

– Jeg må rose Clas Brede for måten han snakker vår sak på. En klar og tydelig stemme, og dette hadde ikke gått uten ham, mener Lundby.

FORNØYDE: Clas Brede Bråthen og Maren Lundby var veldig glade etter onsdagens vedtak. Her fra da Daniel André Tande gjorde comeback i hoppbakken i fjor sommer. Foto: Geir Olsen / VG

I en vurdering som ble lagt frem i FIS-møtet, ble det hevdet at kvinnelige utøvere trolig trenger en hastighet - mellom to og fire kilometer i timen - på hoppkanten for å nå de samme lengdene som menn.

Det ble også vist til interne spørreundersøkelser blant utøvere og trenere i hoppsporten, der et overveldede flertall ønsket å inkludere kvinner i skiflyging.

Selv om Lundby synes nesten alle argumentene som kom under møtet var gode, var det ett hun reagerte på. Det var da det ble spurt om hva som ville skje med kvinnekroppen ved en ulykke.

– Da kjente jeg at jeg at ble litt frustrert og litt provosert. Det ble for dumt, sier Lundby.

Da VM i skiflyging ble arrangert i Vikersund tidligere i år, måtte de norske hoppjentene se sirkuset fra sidelinjen.

Maren Lundby har gitt uttrykk for at likelønn er mindre viktig enn kampen for å få hoppe i de aller største bakkene. Onsdagens avgjørelse i FIS er etter alle solemerker en enorm motivasjon for 27-åringen som valgte å droppe OL på grunn av forhold knyttet til egen helse.

– Hva gjør dette med din egen motivasjon fremover?

– Den blir ikke noe mindre i hvert fall. Den har absolutt vært til stede fra før, og den blir ikke noe mindre akkurat. Det er en ekstra gulrot å se frem mot, forteller Lundby.

– Jeg føler at jeg ligger i rute og at det er gode muligheter for at jeg dukker opp til vinteren. Jeg er veldig mye bedre forberedt enn i fjor.

Lundby ble kåret til «Årets Navn» i norsk idrett i kjølvannet av valget og åpenheten hun utviste: