Det er noen spørsmål vi aldri kommer til å få svar på.

Som for eksempel hvordan løperfenomenet fra Sandnes ville gjort det dersom han hadde stilt til start på 5000 eller 10.000 meter i OL – og ikke i familien Ingebrigtsens soleklare favorittøvelse 1500 meter (semifinale torsdag kl. 13.00).

Det er kun et tankeeksperiment, men likevel interessant.

Fordi det er jo opplagt at Jakob Ingebrigtsen kunne vært i stand til å utrette fine ting på de to lengste baneøvelsene.

Kunne 20-åringen hamlet opp med medaljevinnerne på 10.000 meter forrige fredag?

Nei-argument: Han har aldri løpt den øvelsen på bane tidligere, kun i terreng. Han har ingen erfaring på distansen, vi har ingen parameter å måle mot og vet derfor ikke hvor han står. Som om det har hatt noe å si de gangene han har sjokkert verden tidligere.

Ja-argument: Tempoet på milløpet ville vært perfekt for 20-åringen med den enorme kapasiteten. Relativt rolig de første 20 rundene, en økning de to-tre neste – og så en sugende langspurt de siste 1000 meterne. Vinnertiden 27.43,22 var over ett og et halvt minutt bak verdensrekorden. Vi minner om at Ingebrigtsen knuste sølvvinner Joshua Cheptegei i en tilsvarende langspurt på 5000 meter i Firenze i juni.

Og dermed er også svaret på vårt neste spørsmål gitt:

Kunne Jakob Ingebrigtsen vunnet medalje på 5000 meter?

Ja, selvfølgelig. 12.48 og Europa-rekord på 5000 meter i Firenze for snaut to måneder siden er bekreftelse i seg selv på det. Det løpet var en voldsom oppvisning fra Jakob Ingebrigtsen og skremte verdens beste på distansen. Men idretten er ikke statisk, toppform 10. juni betyr ikke at formen er den samme i starten av august. Det er nok en del konkurrenter som er adskillig bedre rustet nå enn på forsommeren. Og så er det noe helt spesielt med å løpe i mesterskap.

Jakob Ingebrigtsen før han skulle ut i sitt forsøksheat på 1500 meter natt til tirsdag. Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN

Distansen over alle distanser

Ingebrigtsen kunne stilt på 10.000 meter fredag og vært restituert til forsøket på 1500 meter tre døgn senere. Men Ingebrigtsen tok ikke den sjansen.

Og OL-programmet gjorde at det var bortimot umulig å kombinere 5000 meter med 1500 meter.

Så hvorfor tviholder Jakob Ingebrigtsen på 1500 meter, en øvelse som betyr langt større risiko med mye kamp om posisjoner i et felt med en stjerne som alltid slår nordmannen?

Svaret ligger nok i en familiebesettelse.

For Team Ingebrigtsen ruver 1500 meter over alt annet. Det er distansen over alle distanser.

– Det er jo kongedistansen, soleklart nummer én. Det er den familien alltid har drømt om å vinne, forklarte storebror Henrik Ingebrigtsen da vi spurte om kombinasjonen 1500 og 5000 meter før EM i Berlin i august 2018.

Han argumenterte med at du må ha «litt av alt» for å bli god på den distansen. Hurtighet, kondisjon, tøffhet – og ikke minst et godt løpshode.

Og så har mange av friidretts største navn, som blant andre Sebastian Coe, Steve Ovett, Steve Cram, Noureddine Morceli og Hicham El Guerrouj, dominert 1500 meter.

Løper maraton i OL 2032?

Henrik Ingebrigtsen vant selv EM-gull på 1500 meter i 2012, Filip Ingebrigtsen gjorde det samme i 2016 og 17-åringen Jakob gikk til topps i Berlin i 2018.

Utad kan det virke som Team Ingebrigtsen tenker slik: «Vi går «all-in» på 1500 meter. Og når vi har gjort oss ferdige med den distansen, ser vi på andre muligheter».

Jakob Ingebrigtsen vil se hvor god han kan bli på kongedistansen. Og jo eldre han blir, desto lengre kommer han til å løpe. Se ikke bort fra at han avslutter sin internasjonale karriere med et forsøk på å vinne maraton i OL 2032.

Ingebrigtsen håper uansett at arrangører av VM og OL gjør justeringer allerede i kommende mesterskap.

– De egner seg kanskje mer for dobling og åpner opp for flere distanser samtidig. Men akkurat nå har jeg ikke noe behov for det. Jeg har behov for å se hvor god jeg er på 1500 meter, sa den yngste av løperbrødrene da han ankom OL-byen.

Torsdag ved lunsjtider norsk tid skal han ut i OL-semifinale, der alt handler om å løpe smart, spare på kreftene og unngå farlige situasjoner.

Lørdag kan han sørge for en kongeavslutning av OL på kongedistansen. Men da må han slå Timothy Cheruiyot.

De har møtt hverandre 12 ganger. Kenyaneren har vunnet alle 12 ...

Semifinale 1500 meter kan sees på Discovery+ og TVNorge torsdag kl. 13.00.