Det var i en 3.-divisjonskamp mellom Molde 2 og Træff på Aker stadion sommeren 2017 at den artige meldingen kom. Etter en duell med to Træff-spillere, ble daværende Molde-spiss Erling Braut Haaland liggende på kunstgresset. Men han fikk enkel og kontant beskjed fra den ene av Træff-spillerne, som ba spisstalentet komme seg opp på beina igjen - og la til at han var tilbake i gamleklubben Bryne om et par år. Da hadde Haaland bare vært i Molde i noen måneder.

Men Træffs spiller skulle ta skikkelig feil. Bare noen uker seinere scoret Haaland sitt første eliteseriemål, og karrieren satte virkelig fart. Sommeren 2018, etter en rekke gode kamper for Molde, signerte han kontrakt med RB Salzburg fra 1. januar 2019. I Østerrike fortsatte han å bøtte inn mål, og ble etter hvert solgt til tyske Dortmund. Også der har målene rent inn for den 20 år gamle angriperen.

Superstjerna gliste godt da han på mandagens pressetreff i Marbella fikk spørsmål om hendelsen som fant sted for snart fire år siden.

– Jeg husker ikke det. Han hadde sikkert litt feil der, ja, svarte jærbuen med et lurt smil på spørsmålet fra TV 2s reporter.

I bakgrunnen ser Erling Braut Haaland at en sjanse blir misbrukt i kampen mellom Molde 2 og Træff i juni 2017. I samme kamp, som for øvrig endte 0–0, fikk han beskjed om at han snart skulle tilbake til barndomsklubben Bryne. Foto Per Tormod Nilsen

– Skivebom

En som definitivt husker episoden godt, er Thomas Larhammer. Det var nemlig han som kom med den etter hvert berømte meldingen til den da 16 år gamle ferskingen i Molde-drakt.

– Jeg ba ham om å komme seg opp. Så kom jeg med det gylne sitatet at «du er tilbake i Bryne om to år», forteller Larhammer til Rbnett.

Akkurat det har nærmest hjemsøkt moldenseren de siste årene. Nå får Larhammer nemlig ukentlige påminnelser fra kompiser om spådommen han utvilsomt bommet skikkelig med.

– Jeg får meldinger hver eneste helg. Det er en påminnelse om at jeg har tatt grundig feil. Det blir sikkert slik de neste 12-13 årene også. Så går det kanskje over etter hvert, forteller han.

TV 2 publiserte mandag en TV-reportasje om episoden, der Larhammer blant annet er med på en rekonstruksjon av hendelsen - spilt inn på Reknesbanen i Molde.

– Haaland viste i alle fall at jeg tok feil. Det var skivebom. Men når det er sagt, har jeg truffet på mye ellers. Noen ganger må jeg ta feil. Det var egentlig kjekt at jeg tok feil der, om en så god spiss. Det er artig at han har blitt så god, mener Larhammer.

For ordens skyld: Litt over to år etter episoden på Aker stadion var Haaland Salzburg-spiller og toppscorer i Champions League. Noen måneder seinere ble han klar for tyske Dortmund, der han fortsatt scorer mål på bestilling.

For øyeblikket er Haaland på samling med det norske A-landslaget som skal spille VM-kvalifiseringskamper mot Gibraltar, Tyrkia og Montenegro den kommende uka.

Thomas Larhammer spilte selv for Træff i mange sesonger. I dag er han assistenttrener for 3.-divisjonslaget.

Thomas Larhammer feirer en scoring av Edvard Khachatrjan i 2017-sesongen. Foto KJELL LANGMYREN

Høy temperatur

Det er i alle fall ingen tvil om at det var bra temperatur i byderbyet for snart fire år siden. I Romsdals Budstikkes referat fra kampen sto det blant annet:

«Brent Træff-straffespark, ett stolpeskudd til hvert av lagene, og tre MFK-«scoringer» som ble annullert for offside forteller både om store sjanser og kampnerve. MFK mente seg dessuten snytt for straffespark på overtid, og både i sluttsekundene og etter kampen kokte det over for flere av spillerne – stemningen var ikke akkurat gemyttlig mellom flere av rivalene.»

Molde 2 stilte med flere A-lagsspillere i kampen, men greide altså ikke å vinne lokalderbyet mot rivalen i hvitt og grønt.