Kommentar: Skulle de to ende så godt som likt på tabellen, er det grunn til å anta at Sandnes Ulf har feilet, mens Bryne kan feire.

Grunnen er rett og slett at Bryne vil kose seg over en plassering som med god margin sikrerer plassen og restabiliserer klubben i Obosligaen. Nøkternt vurdert ender Bryne et sted mellom 8 og 12.

Større krav til Sandnes Ulf

En tilsvarende plassering eller bare litt bedre enn for eksempel 8. plass, er ikke godt nok for de lyseblå, ikke for klubben og fansen, ei heller for byen, samarbeidspartnerne eller treneren.

Satsingen og det økonomske handlingsrommet, fantastiske fasiliteter, stabil ledelse og en solid spillergruppe fordrer en plassering blant de tre, fire første.

Ansvaret for å foredle og skape resultatene hviler i sin ytterste konsekvens på trener Steffen Landro. Feiler laget, så feiler han. Da kan strilen ta fergen over Boknafjorden og Bjørnafjorden med enveisbillett.

Han vet det så godt selv, han sier det så godt selv. «Jeg har ingen unnskyldninger dersom vi ikke kjemper om opprykk til eliteserien.»

Har Landro hentet gull

Uttalelsen kom riktignok før Sandnes Ulf solgte juvelen Magnus Retsius Grødem til Molde, men Landro fylte på med Horenus Tadesse og Michael Baidoo før overgangsvinduet stengte midtnatt onsdag.

Baidoo er nummer 21 inn siden Landro overtok før forrige sesong.

Daglig leder Tom Rune Espedal har skrevet ut penn etter penn bare ved å signere kontrakter.

Frittalende, friske Steffen Landro har fått stor frihet til å forme sin egen tropp, og ghaneseren Baidoo, den siste inn dørene på Øster Hus Arena, er kvalitet tvers gjennom. Her kan Landro ha hentet gull.

22-åringen blir veldig viktig.

Mathias Bringaker blir en nøkkelspiller for Sandnes Ulf. Foto: Egil Ø. Nærland

Må tette slusene

Enda viktigere og helt avgjørende om det skal bli reell kamp om opprykk: Sandnes Ulf må lukke slusene bakerst. 55 baklengsmål forrige sesong var verst i klassen.

Til sammenligning vant Tromsø divisjonen med 29 baklengsmål, nummer to, Lillestrøm, slutt med 26 baklengsmål. Videre fulgte Sogndal med 36, Ranheim med 41, Åsane med 48, Raufoss med 44 - og Sandnes Ulf utenfor kvalik for eliteserien med 55.

I treningskampene har det funket bedre, sju baklengs på fire kamper er fortsatt for mange.

Trøndertrioen som per dato har hånd om de tre stopperplassene, skal være solid nok. Det er lov å ha forventninger til rutinerte Espen Hammer Berger, enda mer rutinerte Jørgen Øveraas Olsen og unge Torbjørn Lysaker Heggem. Ståle Stålinho Sæthre er solid back up.

Vingbackene er alfa og omega

I trener Landros formasjon, 3–5–2, ligger suksessen i vingbackenes kvaliteter. Der kreves enorm løpskapasitet, der kreves taklingsstyrke, der kreves en innleggsfot, der kreves kløkt og fotballforståelse.

Forrige sesong oppsto ofte rom åpne som småflyplasser bak vingbackene. Målene rant inn.

Fredrik Pålerud har erfaring nok på høyresiden, på venstre skal Ári Mohr Jónsson nå være drillet til å mestre jobben.

Offensivt er Sandnes Ulf avhengig av to faktorer: Midtbanespillere som leverer målpoeng, samt et spisspar som nærmer seg de 28 målene som er borte med Magnus Retsius Grødem og Kent Håvard Eriksen.

Adnan Hadzic er balansespilleren, han leverer ikke mange mål gjennom en sesong. Johannes Hummelvoll-Nunez som var god i Grødem-rollen mot Bryne, har mål i seg, men etter onsdagens handel, må han stille i kø bak Michael Baidoo, for øvrig heller ikke en midtbanepiller som scorer mye.

Kan Jostein Ekeland fortsette trenden med scoringer fra sin indreløperposisjon. Foto: Pål Christensen

Ekeland og Bringaker

Løsningen så langt har vært Jostein Ekeland, den tidligere spissen har levert tre mål på fire treningskamper og høy kvalitet i spillet. Fortsetter den vikingoppflaskede, blir han en viktig del av løsningen.

Det blir også spissparet Mathias Bringaker/Erlend Hustad. Ingen av dem er kjent for å bøtte inn og kjempe om tittelen toppscorer, men som par har de imponert. De er kraftfulle, oppofrende og tar jobben som førsteforsvarere. De er gode avlastningsspillere som kan holde på ballen.

Bringakers målsnitt per minutt er for øvrig bra. Han har ofte vært innbytter. For Steffen Landro er han drømmespilleren og et klart førstevalg. Han bør bikke 15 seriemål i løpet av sesongen.

Mye vil avhenge av om spissen Bringaker klarer å ta ut potensialet som målscorer.

Også hos nyopprykkede Bryne ligger det mye ansvar på frontspilleren.

Joacim Holtan herjet i 2. divisjon. Han kommer til å gjøre livet surt for mange forsvarere også i Obosligaen. Foto: Jan Inge Haga

Holtansuksess er farlig...

Joacim Emil Godhei Holtan, eller bare Joacim Holtan til daglig, kan bli en åpenbaring i Obosligaen. Det skal noe ekstra til for en 22-åring som aldri har spilt på dette nivået, men hvis noen skulle klare det, er det kraftpluggen fra Øvrebø på Sørlandet.

Holtan-suksess kan paradoksalt nok bli et tveegget sverd for Bryne. Lykkes han, tar nivået og scorer jevnt og trutt, vil agent Alfie Haalands mobiltelefon gå varm.

For klubben kan det bli vanskelig å si nei til millioner selv om han har kontrakt ut 2023. Samtidig kan de eventuelle målene Holtan lager og som lokker, være målene som skiller Bryne fra en kamp i bunnen.

Jeg tror egentlig ikke det, jeg tror heller Holtan-suksess vil få Bryne til å snuse på midten av tabellen, for også uten sørlendingen forvalter trener Jan Halvor Halvorsen og assistent Even Sel en tropp som skal holde greit i Obosligaen.

Trener Jan Halvor Halvorsen ryddet voldsomt i spillergruppen da han kom til Jæren i 2019. Etter opprykket i fjor, er troppen preget av kontinuitet med en fastspikret 4–3–3 formasjon. Foto: Egil Ø. Nærland

Kontinuitet i Bryne

Halvorsen har byttet like mye som Landro i Sandnes Ulf, bare fire spillere er igjen fra han kom, men Halvorsen gjorde de fleste byttene etter 2019-sesongen.

Etter overlegent opprykk i fjor, har Bryne fylt på med to som reelt konkurrerer om plass blant de 11, Sixten Jensen og Meinhard Olsen.

Kontinuitet, ingen tvil, et lass spillere som vet hva det er å vinne. I fjor tapte de bare én kamp, på Bryne vant de ti av ti. Takler de motgang?

Vil de tre suverene på midten, Andeas Dybevik, Henning Romslo og Bjarne Langeland, ta nivået når spillet blir mer fysisk og farten større?

Og hva med Igor Spiridonov? Klasse i 2. divisjon, men som Holtan har han aldri spilt på høyere nivå.

Flere kjenner nivået

Bryne har heldigvis flere som har vist tidligere at de har nivået, rutinert Kristoffer Hay, Josh Robson, Rogvi Baldvinsson og ikke minst Robert Undheim.

Dessuten har denne gjengen en viktig egenskap: Entusiasme og vilje. Det vil gi mange ekstra poeng.

Gjennom vinteren og våren har trener Halvorsen terpet roller, og i hans 4–3–3 oppstilling vil se et lag som først og fremst lever av kontringer, men som i perioder vil overraske og presse høyt.

Som nevnt: Bryne klarer seg med god margin, og rutinerte Jan Halvor Halvorsen kan leve langt roligere enn kollegaen på Øster Hus Arena.

Men 27. november, når seriespillet avsluttes, spår jeg likevel at befriende frittalende Steffen Landro står minst på fjerdeplass og med utvidet kontrakt hånden.

Direkte opprykk blir det ikke. De to første plassene tar Aalesund og Ranheim, to lag som er betydelig styrket og har all den erfaringen som skal til.

Åtte lag har ambisjoner om opprykk

Sandnes Ulf får tredjeplassen på Aftenbladets liste der Sogndal, HamKam, Åsane, Fredrikstad og Start alle sikter inn på topp seks.

Et nøkternt tips gir Bryne tiendeplass.

Her er Aftenbladets tabelltips for Obosligaen:

  • 1. Aalesund.

  • 2. Ranheim.

  • 3. Sandnes Ulf.

  • 4. Start.

  • 5. Sogndal.

  • 6. HamKam.

  • 7. Åsane.

  • 8. Fredrikstad.

  • 9. KFUM.

  • 10. Bryne.

  • 11. Jerv.

  • 12. Raufoss.

  • 13. Ull/Kisa.

  • 14. Strømmen.

  • 15. Stjørdals-Blink.

  • 16. Grorud.