Det var en stor debatt under Qatar-VM i fjor vinter da flere nasjoner, inkludert England, Tyskland og Danmark ville bruke et kapteinsarmbind med regnbuefarger og teksten «One Love».

Fifa nektet nasjonene å bære bindet i Qatar. Fredag formiddag meldte NTB at vil ikke slå ned på bruk av kapteinsbind med regnbuefarger under kvinnenes VM i Australia og New Zealand.

Det stemmer ikke helt. Fifa har kommunisert på sin egen hjemmeside at de ikke vil godta «One Love»-armbindet, og heller ikke regnbueflagget som kapteinsbind. Istedenfor har Fifa gått ut med disse åtte alternativene som vil være tillatt i VM:

DISSE ER LOV: Dette er alternativene Fifa har lansert som lovlige under sommerens VM i Australia og New Zealand. Foto: FIFA / Reuters / NTB

Det ene inneholder regnbuefargene, og inneholder teksten «Unite for inclusion».

På de syv andre står det: «Unite for indigenous peoples», «Unite for gender equality», «Unite for education for all», «Unite for ending violence against women», «Unite for peace», «Football is joy, peace, love, hope & passion» og «Unite for zero hunger».

Ifølge RTE har Fifa snakket med de nasjonale forbundene i forkant for å hindre en ny debatt som var i Qatar. Det bekrefter Lise Klaveness til VG.

– FIFA har involvert oss og mange andre i arbeidet med å utforme alternative kapteinsbind. Undertegnede ble involvert for noen uker siden på vårt eget initiativ, skriver Klaveness i en SMS til VG.

– Da foreslo FIFA to ulike alternative kapteinsbind for inkludering, ett med OneLove-fargene, ett annet helt blått for land som ikke anerkjenner skeives rettigheter. Dette ville truffet dårlig og ganske sikkert fungert som en provokasjon.

Er du Norges beste fotballtipper? Bli med i VM-profeten!

Fotballpresidenten er veldig glad for at Fifa droppet det blå kapteinsbindet for de som ikke anerkjenner skeives rettigheter.

– Fra Norges side var vi tydelige på at vi ikke kunne akseptere denne typen relativisme, at vi er bekymret for at skeives rettigheter er under press i hele verdensfotballen og at FIFA ikke kan vike her. Heldigvis har FIFA lyttet til de mange landene og spillerne som var tydelig på dette punktet og nå kommet tilbake med kun ett inkluderingsalternativ hvor de aksepterer at fargebruk og budskap fra «One love» kan brukes i VM, skriver Klaveness.

Irland har vært tydelige på at de har ønsket å bruke regnbueflagget eller «One Love»-armbindet som kapteinsbind under VM. De søkte om dispensasjon for flere måneder siden.

IKKE LOV: Norges kaptein Maren Mjelde med «One Love»-armbindet i kamp for Norge mot Sverige i april. Foto: Adam Ihse/TT / TT Nyhetsbyrån / NTB

Kapteinen deres, Katie McCabe, var tydelig på sitt standpunkt under VM i Qatar. Hun sa at hun ikke kom til å se mesterskapet, og at hun ikke kom til å dra til Qatar om hun fikk tilbudet.

Samme nyhetsbyrå sier at lagene kan bruke andre kapteinsbind under treninger, men å ha på seg «One Love»-armbindet eller andre kapteinsbind som ikke er godkjent under kamp kan føre til sanksjoner.