Ballen endte i beinene til Braut Tjåland rett utenfor sekstenmeteren, og alene med keeper var 17-åringen sikker og trillet inn 4–1.

Se scoringen i videoen øverst i saken.

Dermed kopierte han Braut Haaland, som også scoret i sin Molde-debut. Det kom i april 2017 mot Volda. Også det i cupen.

– Som de andre debutantene synes jeg han gjorde som han fikk beskjed om. Han slo seg løs, og da er han en type som scorer mål, sier Molde-trener Erling Moe til VG.

– Ser du noen likhetstrekk mellom han og fetter Braut Haaland?

– Vi skal vokte oss vel for hvor mye vi skal legge på en unggutt, men Albert er også en som elsker å score mål. Han måler seg selv etter det.

ISKALD: Albert Braut Tjåland trillet ballen forbi keeper og i mål. Foto: Svein Ove Ekornesvåg

Braut Tjåland signerte for Molde sommeren 2020, etter en overgang fra Bryne. Det var drøye tre år Braut Haaland, som signerte vinteren 2017. Han slo gjennom med dunder og brak sesongen etter med blant annet fire mål mot Brann i Bergen. Etter 2018-sesongen forsvant spissen videre til Red Bull Salzburg, og derfra til Bundesliga og Borussia Dortmund.

Braut Tjåland ble byttet inn til sin Molde-debut etter 83 minutter i cupkampen mot 3. divisjonsklubben Spjelkavik. Han trengte altså ikke mer enn omtrent ti minutter på å score sitt første for klubben.

Han stiller seg i rekken av gode fotballspillere i familien. Jonatan Braut Brunes (20) spiller for Lillestrøm, og scoret to mål i deres cupkamp lørdag. Søsteren hans, Emma Braut Brunes (17), spiller for Klepp i Toppserien. Både Jonatan og Emma er søskenbarn av Braut Haaland.

DEBUT: Erling Braut Haaland fra sin Molde-debut mot Volda i 2017. Foto: Morten Asbjørnsen

Braut Tjåland var en av hele sju Molde-debutanter søndag, men det var de mer rutinerte spillerne Magnus Grødem, David Fofana og Ola Brynhildsen som ga Molde en 3–0-ledelse.

– Hvordan er mulighetene for at debutantene får spille i Eliteserien eller Europa?

– Vi ønsker at de skal vokse seg inn i det. Det er opp til guttene selv, men mange av de er veldig unge, sier Moe.

Øyvind Wilmann Heia reduserte for Spjelkavik tre minutter før slutt, men Braut Tjåland drepte all spenning tre minutter på overtid. Dermed er Molde videre til andre runde av cupen.

PS! Neste kamp for Molde er returoppgjøret i Europa Conference League-kvalifiseringen mot Servette. Den kampen kan du se på VG+ Sport her.

Alle eliteserielag videre søndag

Lørdag smalt cupbomben da 3. divisjonsklubben Stord slo ut regjerende cupmester Haugesund, men det ble ingen skreller søndag. Da gikk alle eliteserielagene videre på relativt oppskriftsmessig vis.

Før det første Oslo-derbyet mellom Vålerenga og Lyn siden 2014 oppsto det masseslagsmål utenfor Bislett mellom supporterne, men da kampen kom i gang var Vålerenga fullstendig overlegne. Laget fra Oslo-øst vant 4–0 etter scoringer av Brage Skaret, Henrik Bjørdal, Henrik Udahl og Tobias Christensen.

Rana overrasket mot regjerende seriemester Bodø/Glimt, da de ledet 1–0 til pause etter scoring av Kim André Råde. I andre omgang viste derimot Bodø/Glimt klasse. Med hat-trick av Lasse Nordås, samt et selvmål, vant Glimt 4–1 til slutt.

Strømsgodset vant 2–0 over Hønefoss. Mikkel Maigaard og Johan Hove scoret målene i hver sin omgang. Sarpsborg 08 vant med samme sifre mot Kvik Halden, etter ett selvmål og scoring av Steffen Lie Skålevik fem minutter på overtid.

Sandefjord klinte til med 4–1-seier over Pors Grenland. Tre mål på ni minutter etter pause av Sander Risan Mørk, André Sødlund og Sivert Gussiås sørget for at Sandefjord gikk opp i 3–0. Simen Thorsen reduserte like etter, før Vidar Ari Jónsson fastsatte resultatet.

Regjerende cupmester Viking måtte slite for seieren mot Staal Jørpeland, men Sebastian Sebulonsen ble matchvinner fem minutter før slutt. Tidligere i kampen hadde Stavanger-klubben tatt ledelsen to ganger, ved scoringer av Samùel Fridjónsson og Rolf Daniel Vikstøl. Begge gangene utlignet Even Østensen, som forlot Viking etter forrige sesong.

Rosenborg sto for søndagens største seier, da de knuste Melhus hele 7–0. Det sto likevel bare 1–0 til pause etter scoring av Dino Islamovic, før scoringene rant inn etter hvilen. Even Hovland doblet, før to raske mål av Rasmus Wiedesheim-Paul sørget for 4–0. Det så ut til å bli sluttresultatet, men fra det 90. minutt og ut scoret Rosenborg hele tre ganger. 16-åringen Marius Broholm, et selvmål, og Besim Serbecic sørget for at det endte 7–0.

Mjøndalen slo Åssiden 3–0, etter scoringer av Shuaibu Ibrahim, Stian Aasmundsen og Alfred Scriven.