LADE: – Vi skal slå dem.

Mali Lilleås Næss er ikke i tvil: Skal RBK kjempe om gullet, er tre poeng hjemme mot Kolbotn pari.

På motsatt banehalvdel står tidligere RBK-stoppscorer Marit Clausen (scoret ni mål på 18 kamper i 2020).

– Jeg kjenner henne veldig godt, og hun kjenner oss godt. Men vi er ikke så opptatt av motstanderen, sier Næss.

– Sjokkerende nyhet

Mot tampen av fjorårssesongen gikk ryktene om at flere klubber var ute etter daværende RBK-toppscorer Clausen. Spissen var på utgående kontrakt, og takket nei til å forlenge med Rosenborg.

Til slutt endte hun opp med å signere for Kolbotn, noe NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp reagerte sterkt på.

– For meg er det en sjokkerende nyhet. Det er helt ellevilt. Hun var tydelig på at hun skulle ut når hun ikke signerte på nytt med RBK. Hun har ikke vært gnistrende denne sesongen heller. Det er en meget overraskende og veldig rar overgang, sa han til Adresseavisen.

– Fremstår jo litt rart

Nå innrømmer Næss at hun skulle gjerne sett at Clausen ble værende i klubben.

– Det var mye frem og tilbake om hva hun skulle gjøre. Jeg var tydelig på at jeg koms til å støtte valget hennes uansett. Men jeg hadde jo et sterkt ønske om at hun ble værende.

– Forstår du at folk reagerte på overgangen?

– Ja, det fremstår jo litt rart at hun går til en antatt dårligere klubb. Hun ville spille mye, og her var konkurransen om spissplassen stor. Det kan hende hun hadde spilt seg til fast plass også i år, men den sjansen tok hun ikke. Jeg skjønner folk har sterke meninger og reagerte på valget hennes, og det syns jeg bare er positivt. Vi trenger den interessen.

Marit Clausen ønsker å returnere til RBK en gang i fremtiden. Men nå spiller hun spiss for toppseriekonkurrent Kolbotn. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB

– Føler meg fortsatt som en RBK-spiller

Clausen selv peker på flere årsaker til at hun valgte Kolbotn:

– Det er flere årsaker til det. Den viktigste er min egen utvikling. Muligheten i RBK var gode, men det handler om spilletid. Jeg har ikke fått noen garantier her, men da RBK hentet Lisa-Marie Karlseng Utland, som er en landslagsspiss, fikk det meg til å tenke. Det var også et poeng for meg å spille ren spiss. I Kolbotn kan jeg fortsette å dyrke den rollen. Å prøve noe helt nytt enn trygge Trondheim var også en av årsakene.

– Du sa tidlig at du ønsket deg tilbake til RBK igjen. Står du fortsatt på det?

– Ja. Det var ikke et lett valg. Jeg føler meg fortsatt som en RBK-spiller. En dag vil jeg tilbake, og da som førstevalg på spissplass. Men først vil jeg bli enda bedre, slik at jeg kan komme til RBK å bøtte inn mål både i serien og Champions League.

Nå bor Clausen i Oslo sammen med hunden sin Silya (engelsk cocker spaniel).

I fjor ble Kolbotn nummer ni i Toppserien (nest sist), og måtte dermed spille kvalifiseringskamper mot Medkila (førstedivisjonslag) for å berge plassen. Det endte med 6–2-seier sammenlagt over to kamper for Kolbotn.

I fjor ble Clausen toppscorer med sine ni mål på 18 kamper for RBK. Foto: Berit Roald/NTB

– Overrasket

Reaksjonene lot ikke vente på seg da Clausen signerte for toppseriekonkurrenten.

– Jeg forventet at folk skulle reagere. Det så kanskje litt rart ut. Men likevel ble jeg overrasket over hvor mange som faktisk reagerte på valget mitt. Det var ganske mange som mente mye. Jeg har fått høre fra flere at det var et veldig rart valg. Samtidig får jeg forståelse for det når jeg begrunner valget mitt. Og det er ikke alt som man utleverer til media.

– Er det andre årsaker enn de du har nevnt?

– Ja, men det ønsker jeg ikke å kommentere.

Clausen mener RBK er soleklare favoritter i lørdagens kamp:

– De skal jo ta gull i år, så denne kampen må de vinne. Samtidig har vi ingenting å tape. Vi er klare for å krige. Jeg spår en tøff kamp.