– Fernandes kan ikke redde Manchester United alene. Solskjær lyktes med noen helt konkrete grep – og fortjener mer ros enn han har fått for det, sier Øyvind Eide til VG.

Han er sportsdirektør for Norges Toppidrettsgymnas, UEFA Pro-trener og ledet Kongsvinger til opprykk til Tippeligaen i 2009.

Eide ledet Stabæk kvinner mellom 2012 og 2016, er mentor i prosjekt kvinnelige topptrenere – og skriver i tillegg taktiske analyser for united.no.

Han mener at en liten genistrek fra Solskjær bidro sterkt til at United snudde kampen fra 0–1 til 3–1 mot West Ham.

– I denne kampen kom det to helt konkrete justeringer, i tillegg til byttene, mener Eide, som peker på to ting United gjorde bedre etter pause – litt forenklet forklart:

  1. De hadde kortere avstander i laget, som gjorde at de vant flere andreballer og var farligere på kontringer.

  2. De hadde til enhver tid en større bakromstrussel – og nektet West Ham-stopperne å støte frem. Dermed fikk også Fernandes & Co. større plass å boltre seg på.

– Disse to grepene gjorde at Manchester United overtok kampen fullstendig. Krydret med gode enkeltmannsprestasjoner, så var det nødt til å bli United-seier, mener Eide.

Se snuoperasjonen her:

Eide får støtte fra Viasport-ekspert og Aftenposten-spaltist Lars Tjærnås, som peker på mange av de samme tingene som Øyvind Eide.

– Der de før pause presset med strekk i laget, ble de i andre omgang kompakte. Skillet mellom gjenvinning og etablert forsvar ble mye tydeligere, sier Tjærnås til VG.

– Kantene stengte rom defensivt bedre, mest fordi de ikke forsvant tidlig inn. Samtidig startet de tydelig og tidlig inn i bakrom og fikk flyttet West Ham lavere i banen – og skapte dermed strekk i laget deres. Gjennom det fikk de mellomrom de brukte klokere.

Ole Gunnar Solskjær med MUTV om hva han fortalte spillerne i pausen.

– Du må forholde deg rolig og endre et par ting som ikke fungerte i første omgang. Vi endret litt på taktikken, formasjonen og balansen i laget, men det viktigste var å tømme hodene våre, sier Solskjær til MUTV – og mener at laget hans så litt rystet ut etter baklengsmålet.

MANAGERDUELL: David Moyes ble aldri noen suksess i Manchester United, men hadde taket på dem i første omgang på London Stadium lørdag kveld. Så snudde Solskjær & Co. kampen. Foto: ADAM DAVY / POOL

Likevel har ingen lag tatt flere poeng etter å ha havnet under denne sesongen.

Lars Tjærnås mener at Solskjær tidvis får for lite ære når han lykkes med taktiske endringer.

– Jeg tror det er riktig. Mange har en forhåndsdefinert oppfatning av en managers styrke og svakheter, helt uten at vi har grundige forutsetninger for det. Og så sørger mange for å tilpasse forklaring og årsak etter det, sier Tjærnås – og utdyper:

– Jeg mener at Solskjær har dokumentert en evne til å snu så mange kamper nå at det vil være underlig om han ikke har en del av æren for det. Blant annet er en undervurdert del av å være kampleder å sette inn riktige spillere i riktig fase, fordi nesten ingen kamper er like første og siste halvtime, sier han.

Øyvind Eide synes det blir for enkelt å peke bare på enkeltspillere.

– Gode spillere vil alltid være viktig for lag. Barcelona uten Messi er også to forskjellige ting. Uruguay røk ut i forrige VM da Cavani ble skadet. Jeg har selv blitt reddet av Caroline Graham Hansen og Ada Hegerberg, men det ligger alltid en taktikk i bånn, sier han.