Den sveitsiske tennisstjernen får kritikk fra blant andre miljøaktivist Greta Thunberg ettesom en av hans største sponsorer, Credit Suisse, investerer i fossilt brenstoff. Den sveitsiske tennisstjernen får kritikk fra blant andre miljøaktivist Greta Thunberg ettesom en av hans største sponsorer, Credit Suisse, investerer i fossilt brenstoff. Foto: Kamran Jebreili / AP

Greta Thunberg hardt ut mot Federer. Slik svarer tennislegenden på kritikken.

Tennisstjernen Roger Federer er i hardt vær etter at flere kritiserer sveitserens sponsoravtale med banken Credit Suisse. Greta Thunberg mener Federer må våkne opp.

I disse dager forbereder tennisprofilen Roger Federer seg til Australian Open.

Men det er ikke bare det sportslige som står i fokus hos Federer i oppkjøringen til årets første Grand Slam-turnering. Veteranen er nemlig i hardt vær på grunn av sponsoravtalen han har med den sveitsiske banken Credit Suisse.

Banken, som er blant Federers største sponsorer, er nemlig kjent for å investere tungt i selskaper som driver med fossilt brensel.

Ifølge svenske Expressen har Credit Suisse investert 540 milliarder kroner i fossilt brennstoff siden 2016.

  Thunberg kastet seg inn i debatten

  Det får svenske Greta Thunberg og andre miljøaktivister til å se rødt, og har ført til angrep på sosiale medier, i tillegg til demonstrasjoner i Sveits.

  Ifølge den engelske avisen The Guardian startet nemlig feiden tilbake i november 2018, da en gruppe miljøaktivister fra gruppen 350.org møtte opp og spilte tennis inne i lokalene til banken Credit Suisse. Et stunt som var ment til å sette lys på Federers samarbeid med Credit Suisse.

  Det endte med en kraftig bot på nesten 200.000 kroner, skriver avisen.

  Tirsdag forrige uke møtte miljøaktivister opp i retten i Sveits for å protestere mot avgjørelsen å bøtelegge gruppen, som nekter å betale boten.

  Etter protestene kastet den svenske miljøaktivisten Greta Thunberg seg inn i debatten, da hun valgte å dele denne Tweeten fra 305.org til sine nesten fire millioner følgere. Her bes Roger Federer å våkne opp, med emneknaggen #RogerWakeUpNow:

  Tirsdag forrige uke møtte miljøaktivister opp for å protestere mot boten gruppen 350.org fikk i Sveits. Foto: Jean-Christophe Bott / Keystone

  Slik svarer Federer

  Nå har endelig Federer selv valgt å svare på kritikken. I en pressemelding sendt til nyhetsbyrået Reuters forteller sveitseren at han tar klimadebatten på alvor.

  – Jeg tar klimatrusselen veldig alvorlig, spesielt med tanke på at meg og min familie ankommer Australia midt i ødeleggelse av branner. Jeg har stor respekt for den unge klimabevegelsen og jeg er takknemlig for unge klimaaktivister som pusher oss alle til å undersøke oppførselen vår og oppfordre oss til gode løsninger, sier Federer til Reuters.

   Federer sier at han vil ta opp slike temaer med sine mange sponsorer.

   – Vi skylder dem å lytte. Jeg er takknemlig for å bli påminnet om mitt ansvar som privatperson, som idrettsutøver og gründer. Jeg er forpliktet til å bruke min privilegerte posisjon til å ha en dialog om viktige ting med sponsorene mine, sier tennisstjernen.

   Mandag formiddag gikk også Credit Suisse selv ut på Twitter og ga uttrykk for at bedriften ønsker å hjelpe å bekjempe klimaproblemene: