Åpenhjertig TIL-sjef om presset: Vurderer sentralt grep

– Vi må tåle smerte, men da blir også gleden over å lykkes desto større.

TIL-SJEF: Gaute Helstrup er inne i en tøff periode som TIL-trener. TIL-SJEF: Gaute Helstrup er inne i en tøff periode som TIL-trener. Foto: Jan Kåre Ness / NTB Scanpix

Uten seier på seks kamper og med null seire på seks hjemmekamper, er TIL og Gaute Helstrup inne i en tøff periode. En svært presset økonomi gjør ikke situasjonen bedre. iTromsø tok seg en prat med TILs hovedtrener for å høre hans tanker om situasjonen TIL er i, og ikke minst veien videre for Gutan.

Hvordan er det å være Gaute Helstrup om dagen? Blir fotballen altoppslukende med tanke på den tøffe situasjonen dere er i?

– Sånn er fotball-livet, du legger aldri fotballen helt bort, verken når du taper eller når du vinner kamper. Men det er et liv jeg liker å leve. Det er intenst, men også et spennende og givende yrke å ha, sier Helstrup, som nå har to og drøye to uker på seg til å forberede laget sitt til et uhyre viktig oppgjør mot Mjøndalen på bortebane. I mellomtiden skal TIL etter all sannsynlighet spille to cupkamper, den første lørdag mot Skånland i Sør-Troms.

Klart resultatmål

Mjøndalen ligger for øyeblikket på sikker plass, to poeng foran TIL, men med en kamp mindre spilt.

– Jeg tror det er godt med et avbrekk fra eliteserien. Det har vært mange kamper, og jeg føler vi har gjort en del bra i mange av dem, selv om de siste kampene har vært mer variable. Det har nok flatet litt for noen enkeltspillere, som kanskje ikke har klart å ta ytterligere steg den siste perioden. Jeg tror avbrekket kan gi et løft både for enkeltspillere og for laget, sier TIL-treneren, som i hvert fall kunne glede seg over at to resultater gikk TILs vei onsdag.

Lillestrøm slo Stabæk, mens Mjøndalen mistet seieren åtte minutter på overtid mot Sarpsborg.

– Jo, men det er dumt å bruke mye energi på andre resultater. Gjør man det så vil det føles som et tap når det ikke går vår vei. Men tabellen er jo der, og nå har vi et klart resultatmål, og det er å ha tre lag bak oss på tabellen når serien er ferdigspilt, sier Helstrup, som ga spillerne fri fram til og med torsdag ettermiddag etter sist helg.

– Vet hva vi må forbedre

Tross gode prestasjoner i flere av kampene, spesielt mot Molde og Kristiansund, så har poengfangsten blitt mager. To poeng på hjemmebane og et poengsnitt på 0.76 poeng per kamp, gjør at stadig flere TIL-supportere frykter at returen til Eliteserien blir av det kortvarige slaget.

– Jeg tror vi vet veldig konkret hva vi må forbedre. Vi må gjøre mer av det som har vært bra, og forbedre det som ikke har vært bra. Gjør vi ikke ting bra nok, så får vi heller ikke resultater. Vi er priviligerte som får holde på dette, særlig nå når det ligger så mye i potten. Vi må tåle smerte, men da blir også gleden over å lykkes desto større, sier Helstrup.

TILs styreleder Stig Bjørklund uttalte i etterkant av Rosenborg-kampen at TIL-styret og daglig leder Øyvind Alapnes vil fortsette å ha en dialog med Helstrup og resten av trenerteamet for å kunne gjøre justeringer slik at situasjonen bedres.

– Jeg har gode samtaler med både Stig og Astrid (Strandbu, nestleder i TIL, red. anm.). De har vært gode og konstruktive, og handlet om hvordan vi kan optimalisere ting for å bli bedre. I tillegg skal vi vel ha en halvårsevaluering før Mjøndalen-kampen. Vi ser om vi kan snu noen steiner og finne gode løsninger, sier 45-åringen, som er fullt inneforstått med TILs vanskelige økonomiske situasjon.

– Vi har noen økonomiske utfordringer, men det er verken nytt for oss eller unikt i fotballbransjen. Det ligger både begrensninger og muligheter i det, sier Helstrup, og legger til:

– En god høstsesong vil være gunstig på alle måter. Kommer vi oss gjennom høsten på en god måte, så vil vi legge et godt grunnlag for 2022-sesongen. Klarer vi å vinne kamper, skape entusiasme og gode opplevelser, så vil det også gi muligheter for økte inntekter, sier Helstrup.

Vil vurdere formasjonsbytte

Med svake resultater og nedrykksspøkelset hengende over seg, vil det ofte bli etterlyst endringer i både formasjon og spillestil fra supportere og andre som følger klubben.

Er fokuset nå på å finne endringer man kan gjøre for å snu den svake trenden, eller blir det i en slik situasjon desto viktigere å være tro mot egen spillestil og prinsipper?

– Det er både og. Vi må i hvert fall være tro mot det vi er enig om, hvordan vi skal trene og hvordan vi skal spille. Så vil vi alltid gjøre både mindre og større justeringer underveis, både med tanke på vår utvikling og på motstander. Det er noen spørsmål vi stiller oss selv ekstra sterkt nå når vi har et avbrekk, men vi skal være utrolig tydelig på hvordan vi skal spille, sier Helstrup, som har spilt med en treer bak hittil som TIL-trener, selv om han som TUIL og HamKam-trener foretrakk en firer bak.

Kan det bli aktuelt å legge om til en firer bak?

– Det kan skje, men vi vil alltid velge den formasjonen som er den beste for laget. Har vi spillere som gjør at det passer best å spille med tre bak, så gjør vi det. Endrer det bildet seg, så vil vi endre på det. Der er vi pragmatisk, avslutter TIL-treneren.