Har du hørt om Dovydas Zala? Ikke det? Da er du ikke alene. Angrepsspilleren håper nå bli den neste store fra spissfabrikken Tromsø, byen som har fostret opp spisser som Rune Lange, Ole Martin Årst og Sigurd Rushfeldt.

TUIL-talentet, med den noe annerledes oppveksten, ble født i den lille litauiske byen Jonava (26.434 innbyggere pr. 2020) i 2003.

Det ligger 30 kilometer nord for storbyen Kaunas (290.000 innbyggere), og der bodde han sammen med mormoren, mens foreldre reiste til Norge for å jobbe.

– Jeg bodde cirka halvannet år i Litauen fra jeg ble født. Da bodde jeg med mormoren min, mens mamma og pappa var i Norge for å jobbe. Så bestemte de seg for å flytte til England og jeg ble med dit og bodde der til jeg var 3–4 år, før jeg igjen bodde et halvt år i Spania med mormor og vi kom til Norge og Storsteinnes da jeg var en 4–5 år gammel, forteller Dovydas Zala til iTromsø like før en trening tidlig i juni.

Det er 20 grader ute og det splitter nye vanningsanlegget har klargjort for en god økt i godværet for byens nest beste fotballag.

En tydelig nervøs Zala møter lokalavisen i sitt første intervju noensinne. Tidligere har han kun hørt snakk om selv når lokalavisene har streamet kamper.

– Jeg har hørt en del fotballkommentatorer snakke med meg. De liker ofte den sammenlikningen Mo Salah/Dovydas Zala, sier unggutten.

Selv er han ikke bitt av England-basillen. Det er Barcelona som er laget og i spillestilen er han mer lik Norges beste spiss Erling Braut Haaland, ifølge egne utsagn.

– Jeg liker Erling Braut Haaland. Han har jo nettopp slått gjennom og jeg føler nesten at jeg er litt lik han i spillestilen, mer lik han enn Mo Salah vil jeg tro, sier TUIL-spissen, som måler 184 centimer på strømpelesten, 10 centimeter lavere enn forbildet Haaland.

Vil spille for Litauen

Etter mye flytting i sine barndomsår, har Zala og familien vært bosatt i Norge og foreldre godt etablert på Storsteinnes siden de kom til Norge permanent for 13 år siden.

Moren arbeider som assistentsjef på meieriet, mens faren driver eget firma som lager badestamper.

– Det er på Storsteinnes jeg har vokst opp, gått på skole og har kompiser, forteller angrepsspilleren som fylte 18 år i mars.

– Ser du på deg som norsk eller litauisk?

– Begge deler, egentlig. Men kanskje litt mer litauisk siden hele slekten er der.

– Enn landslag om du skulle komme så langt. Norge eller Litauen?

– Vanskelig spørsmål, men jeg tror nok Litauen, kanskje. Det er nærmere mitt hjerte. Jeg har ikke hørt noe fra noe landslag, men krysser fingrene for at jeg kommer så langt en dag, sier 18-åringen

– Målet er opprykk

Zala trekker frem utviklingssjef David Lundblad og hovedtrener Alexander Samuelsen, for sin gode utvikling siden han flyttet fra Storsteinnes til Tromsø.

– Jeg føler utviklingen har vært fantastisk om du tenker på den utviklingen jeg har hatt fra jeg kom, til der jeg er nå. David og Alex har hjulpet hele veien, gitt gode tilbakemeldinger og jeg har blitt en mye bedre spiller.

SER FREMOVER: Dovydas Zala håper og en dag representere landslaget til Litauen. Foto: Tobias Stein Eilertsen

Han fikk sin første scoring i treningskampen mot Fløya (2–1-seier) sist helg.

– En fantastisk følelse. Jeg vet ikke hvordan jeg skal beskrive det, den følelsen av å se ballen gå i mål. Jeg kunne nesten ikke tro det selv, sier Zala.

– Hva er målet ditt for sesongen?

– Jobbe steinhardt å få så mye spilletid som mulig og hjelpe laget til opprykk.

– Du tror opprykk er mulig?

– Ja, selvfølgelig. Det er det vi satser på, opprykk.

Han tror selv på mye spilletid allerede i 2021.

– Det er bare å prestere på trening og jobbe hardt, så tror jeg fort det blir mye spilletid. Forhåpentlig får jeg både mange mål og målgivende.

Han trekker frem lagkameratene Vegard Lysvoll, Sigurd Grønli og Morten Gamst Pedersen, som riktignok spiller i Alta, men trente med TUIL i hele vinter.

– Jeg har lært masse bare av å se på de gutta der.

Inntil videre står han uten offisielle kamper og proffkontrakt.

– Det hadde vært fantastisk å oppnådd det, men jeg tenker først og fremst på å hjelpe laget, sier angrepsspilleren som bor alene i Kroken.

– Nå er det lenge siden jeg har vært hjemme og sett foreldrene mine, siden vi spiller treningskamper og sånn, forteller Zala, som heldigvis har mange venner på laget nært.

– Det er artig at vi er såpass mange unge på laget som jeg kjenner godt. Emil (Haugen) bor like ved siden av meg i Kroken og er en god venn, mens Isak (Vådebu) går i samme klasse, så vi prater og er sammen hver dag, sier Zala.

– En vi har steintrua på

Zala er offisielt ikke tatt opp i A-stallen til TUIL, men har trent med A-laget helt siden oppstarten i januar og scoret også i lagets 2–1-seier i treningskampen mot Fløya.

– Han har trent med oss hele veien og samarbeidet mellom TUIL A og TUIL 2, er såpass nært og tett, at det er ikke noe vi stresser med. Det kommer når det kommer. Utviklingen er det viktigste for oss og ofte når du blir tatt opp i en A-stall, har du noe å forsvare, nå er han i en posisjon der han kan angripe, og vi føler ikke vi trenger å endre bare for å endre, sier Samuelsen.

«Dovy» Zala flyttet fra Storsteinnes til Tromsø for å starte på videregående skole i Tromsdalen sommeren 2019. I 2020 ble det flere økter med A-laget og siden 2021 har han vært «fast», og når sesongen sparkes i gang, vil han få debuten.

– «Dovy» kommer til å få spilletid i rå. Det er jeg 100 prosent sikker på. Han har en spisskompetanse med farten og steget sitt, at det vil være kampbilder der det vil passe hånd i hanske og ha han utpå der for TUIL. Så er det andre faser i spillet han må jobbe med, som kombinasjon, i feilvendt fase og bevegelighetsmønster. Det er ting som må poleres, men han har som sagt en enorm spisskompetanse i hurtigheten og er en bra avslutter. Det lukter mål og sjanser av han, sier Samuelsen og viser til målet mot Fløya og en stor mulighet mot Alta.

– En spisskompetanse kan dra deg veldig langt. For å si det sånn. Alle lag ønsker en spiss som er rask, sier TUIL-treneren.

– En ungdomsrevolusjon

Nøyaktig hvor mye Zala vil spille i år, tør ikke treneren spå.

– Det som er artig med fotball er at det er vanskelig å spå. Vi har steintrua på «Dovy» og for han handler det bare om å fortsette og jobbe godt i hverdagen og ta de små stegene hele veien, så vil han bli bedre og bedre. Han trener mye, e r dedikert rundt fotballen og det har vært gjort en veldig godt jobb rundt han og flere i tett samarbeid med utviklingsavdelingen med Jakob Vollstad og David Lundblad.

TUIL slo både Fløya og Alta 2–1 i to treningskamper sist helg. Nå venter FK Senja lørdag.

– Jeg vil tørre å si at vi har en ungdomsrevolusjon på gang i Tromsdalen. tre av målscorerne nå sist var i alderen 16–18 år der både «Dovy», Elias (Egerton) og Einar Ness scoret. Isak Vådebu som er 17 år spilte 90 minutter mot Alta og Emil Haugen har blitt et beist og startet mot Fløya. Så det er mange unge og spennende talenter på vei opp i Dalen, sier Samuelsen fornøyd.