OSLO: «For barn som vokser opp i dag, vil det å se kvinnefotball på TV bli normalt», skrev nettstedet 90min.com etter at den banebrytende TV-avtalen i engelsk kvinnefotball ble kjent i april.

Sky Sports og BBC skal overføre overføre minst 60 kamper fra den engelske superligaen de kommende årene. Avtalen er verdt nesten 250 millioner kroner over tre år og sikrer oppmerksomhet i beste sendetid.

«Avtalen vil forandre hva det vil si å vokse opp som en jente som elsker fotball», fastslo nettstedet.

På kunstgresset på Intility i Oslo løper en 17-åring fra Høybråten, presentert som «Enda en Ivers» i lokalavisa i Groruddalen da hun ble matchvinner i Norway Cup-finalen for to år siden.

Forbildene den gangen var Caroline Graham Hansen, og bestefar. Bestefar er Odd Iversen.

Seriestart: Trener Jack Majgaard Jensen og Vålerenga-spillerne jakter ny topplassering i Toppserien. Foto: KRISTIN SVORTE

- Planen er å leve av å spille fotball, å spille på landslaget og slikt opp gjennom årene. Jeg vil gjerne spille fotball i utlandet, men akkurat nå er det Vålerenga som gjelder, sier Emma Iversen.

- Hva med Rosenborg?

- Jeg skal innom der i løpet av karrieren i hvert fall, tenker jeg. Jeg må følge generasjoner og slekta, smiler hun.

De beste lagene i England heter Chelsea, Manchester City, Arsenal, Manchester United, Everton. Samtlige klubber i superligaen kan knyttes til en tradisjonsrik klubb i engelsk herrefotball.

Slik var det også blant de to beste i Norge i fjor: Vålerenga og Rosenborg.

Også i Bergen ser fotballederne nå ut til å ha skjønt poenget.

Brann og Sandviken varsler sammenslåing. Om kort tid er det dermed stor sannsynlighet for at tre av de sterkeste merkevarene i herrefotballen også er øverst blant kvinnene.

For ti år siden var verken Rosenborg, Vålerenga eller Brann i kvinnenes toppserie.

Det gir et bilde på hva som skjer i en hel fotballverden. Fotballederne har forstått hvilket marked som ligger i fotball for kvinner.

Omtrent samtidig som den britiske TV-avtalen ble kjent, kom nyheten om at premiepengene i kvinnenes Champions League mangedobles. Bare for å delta i gruppespillet er premien fire millioner kroner. Vinneren får rundt 40 millioner kroner, over det dobbelte av budsjettet til Rosenborgs kvinnelag.

En kraftig endring har foregått over lengre tid. Utviklingen er eksplosiv.

Gode fasiliteter: Vålerenga under trening på Intility Arena, som benyttes av både herre- og kvinnelaget. Foto: KRISTIN SVORTE

Den tidligere landslagstreneren Eli Landsem vendte i 2017 tilbake til klubbfotballen og er i dag sportslig leder i Vålerenga, den eneste klubben som maktet å slå Rosenborg i fjor. Vålerenga vant «the double».

- Det er en merkevare å hete Vålerenga. Du kan se det på fasilitetene at vi er likestilte. Det tror jeg har mye å si. Vålerenga er en klubb med sjel. Det er en floskel, men det er faktisk slik. Det er ingen som ikke bryr seg om Vålerenga.

Landsem sitter på hovedtribunen og følger trener Jack Majgaard Jensens team instruere Iversen og resten av VIF-spillerne. Her trener både menn og kvinner på samme arena. Landsem tror millionene fra Champions League vil skape større skille blant toppklubbene i Norge.

De som lykkes med å kvalifisere seg, vil rykke fra slik Rosenborgs herrelag gjorde på 1990-tallet. Derfor blir det ekstra viktig å være med akkurat nå.

Vålerenga har hatt kvinnelag siden 1980-tallet. Klubben har spilt i Toppserien siden 2012. For fem år siden ble det satt i gang en ny satsing, godt hjulpet av millionene fra Glava-arving Ole Richard Anfinnsen.

Det har gitt resultater.

Spørsmålet jeg sitter med er i hvor stor grad Vålerenga drar nytte av samarbeidet med herrelaget.

Stortalent: 17 år gamle Emma Iversen, her under trening med Vålerenga, ble presentert som «Enda en Ivers» da hun ble matchvinner i Norway Cup. Foto: KRISTIN SVORTE

Rosenborg har for eksempel operert som to ulike klubber med to ulike arenaer til nå. Herrelaget har sitt hovedkvarter på Lerkendal, mens kvinnene holder til på Lade. Nå ser det kun ut til å være et tidsspørsmål før det blir fusjon i Trondheim.

I så fall vil samarbeidet blir enda tettere enn på Oslo Øst, hvor det er elitelaget på herresiden som er skilt ut fra resten av klubben.

Til forskjell fra RBK har Vålerenga samme kamp- og treningsarena, men fortsatt er det på markedssiden kvinnelaget drar mest nytte av Vålerenga-navnet.

For Emma Iversen og generasjonen hennes er det helt naturlig med kvinnelige forbilder. I dag er de største kvinnelige fotballspillerne blant Norges største idrettsstjerner.

Godt hjulpet av de nye TV-avtalene og midlene fra Uefa vil posisjonen styrkes for hvert eneste år.

Adresseavisens kommentator Birger Løfaldli. Foto: GLEN MUSK

Rosenborg skal ha stor ros for at klubben har fulgt med i timen og sitter i førersetet. Effekten av samarbeidet mellom kvinner og herrer er ikke tatt ut maksimalt, sannsynligvis ikke blant noen i norsk fotball. Med fusjon kan RBK bli driveren i norsk kvinnefotball de kommende årene.

- Nå går det noen tog som du er nødt til å henge med på, sier Landsem.

Vålerenga og Iversen har ingen plan om å bli stående igjen på perrongen.

Fighten mellom fjorårets «the double»-vinner og Norges største fotballmerkevare setter en ekstra spiss på Toppserien før helgas seriestart.