Aftenbladet har bedt Brynes Jan Halvor Halvorsen og Sandnes Ulf Steffen Landro vurdere motstanderne i Obosligaen.

I sum er de enige: Åtte, ni lag har ambisjoner om topp seks eller bedre. Noen må blir skuffet.

De peker ut hver sine favoritter til to opprykksplasser, og mens Landro tror Bryne må spille kvalik for å holde plassen, vil ikke Halvorsen tippe de tre nederste.

– Jeg tipper aldri nedrykk, men Bryne blir ikke ett av de tre nederste, fastslår Bryne-treneren.

Halvorsens topp tre:

  • 1. Aalesund

  • 2. Sandnes Ulf

  • 3. Ranheim/Sogndal

Landros topp tre:

  • 1. Ranheim

  • 2. Åsane

  • 3. Sandnes Ulf

Landros tre nederste:

  • 14. Bryne FK

  • 15. Stjørdals-Blink

  • 16. Grorud.

Sandnes Ulfs trener sikter seg inn på plassering blant de tre beste. Foto: Pål Christensen

Aalesund

Halvorsen: Rykket ned, men ender høyt oppe. Har hentet mange rutinerte, stiller med erfaring fra eliteserien, er spesielt gode offensivt med esset Castro. Opprykksfavoritt.

Landro: Sterkest på papiret, spesielt offensivt. Var gjennom en ekstremt tøff tid i fjor,ydmykende nedrykk. Kan være preget, men en favoritt.

Ranheim

Halvorsen: Har bitt seg fast i toppen av Obosligaen, har skapt toppidrettskultur, store ambisjoner, fast spillemønster (4–3–3).

Landro: Alltid like spennende, vanvittig innøvd spillestil. Veldig forsterket med bl.a. Eggen Rismark. Legger mye i potten. Et topplag.

Start

Halvorsen: Vil alltid være en av favorittene i denne divisjonen. Ambisjoner om å rykke rett opp, har god 11-er, men litt tynn tropp, særlig etter salg av Jesper Daland.

Landro: Det mest solide laget til tross for Daland og Wichnes avgang. Midtbanespillere som scorer (Schulze) og Ramsland på topp som ikke scoret i eliteserien, men behersker denne divisjonen

Kjetil Rekdal forvandlet Hamkam fra et bunnlag til en vinner da han overtok midt i sesongen i fjor. Nå er forventningene langt større. Foto: Geir Olsen

HamKam

Halvorsen: Sulten gjeng, har forsterket med gode spillere fra konkurrenter. Hentet solide Faye Lund som ny keeper. Rekdal satte laget i fjor høst, drar fordel av det. Ambisjoner om minst topp seks.

Landro: Store forventninger, spilte seg kraftig opp da Rekdal tok over som trener i fjor. Tunge signeringer, Melgalvis fra Lillestrøm og Rasmus Lindkvist fra AIK. Snakker om opprykk.

Raufoss

Halvorsen: Har byttet nesten hele laget. Klubben driver godt, men veldig vanskelig å vurdere nivået.

Landro: Største utskifting noensinne. Bra spillere inn, bra i treningskampene. Et lag på nedre halvdel.

Ull/Kisa

Halvorsen: Ny trener (Tjelmeland) fra Åsane. Legger om til å bli utpreget ballbesittende. Usikker på hvor de står.

Landro: Går fra å parkere buss til Barca-fotball på Jessheim. Skal ta større risiko enn Åsane. Blir enten eller.

Åsane

Halvorsen: Har forsterket seg veldig til tross for at toppscorer Udal er forsvunnet. Et lag med store ambisjoner, bør være blant topp seks.

Landro: Betydelig forsterket etter 5. plass i fjor tross slag av stopper, midtbanespiller og spiss. Herrem og Haugsdal inn, Kristoffersen kan dominere, spiller på at de er underdog. Er inne topp seks.

KFUM

Halvorsen: Nok et lag som har ambisjoner og kan blande seg blant topp seks. Driver nøkternt og klokt.

Landro: Veldig god for to og tre år siden, nedtur i fjor. Alle spillerne ble værende, har forsterket seg tilbake til vanlig standard.

Grorud

Halvorsen: Har mistet spillere, usikker på om de nye som er hentet inn. Vil ha et stempel som «underdog».

Landro: Flying start i fjor, tapte mer og mer utover året. Svekket. Innforstått med at det blir kamp for å overleve.

Den tidligere Tromsø- og Viking-spilleren Bjørn Johansen har som trener skapt fotballfeber hos aristokraten Fredrikstad Fotballklubb. Foto: Andersen, Christoffer / NTB

Stjørdals-Blink

Halvorsen: Mistet keeperen til Ranheim og sin bestemann (Kartum) til Kristiansund. Ny trener kommer fra Bodø/Glimt. Spiller trønderfotball, usikker på styrken.

Landro: Kamp for å overleve. Dalte kraftig i fjor, har solgt sin beste, Kartum, til Kristiansund.

Fredrikstad

Halvorsen: Har ambisjoner om topp seks etter fantastiske resultater i treningskampene (herjet med Mjøndalen, 4–1, og Strømsgodset 6–1). Ser stabilt ut.

Landro: Tilbake i hypen. Vanvittig entusiasme, fantastiske resultater, spiller aggressivt, presser høyt, har ambisjoner. Gøy tilvekst til ligaen.

Strømmen

Halvorsen: Berger alltid plassen. Stabilt oboslag som har lett for å hente inn spillere fra gode naboer som Lillestrøm, Vålerenga og Sarpsborg.

Landro: Har aldri hatt dårligere forutsetninger enn i år. Beste stopper, beste midtbane, beste spiss er borte. Kamp for å overleve.

Jerv

Halvorsen: Igjen et stabilt oboslag, solgte en av sine beste (Baidoo) til Sandnes Ulf, men har en god tropp. Er outsider til topp seks som KFUM.

Landro: Internasjonalt lag. Masse x-faktor. Pibe, Campos og Wichman og Kok kan slå hvem som helst og tape for hvem som helst.

Sogndal

Halvorsen: Har satset noen år nå uten å rykke opp. Har ambisjoner om topp to og vil være i nærheten.

Landro: Svekket. Har mistet sin beste midtstopper, kan få det tungt i kamp om direkte opprykk

Sandnes Ulf

Halvorsen: Har forsterket veldig og skal være et topplag.

Bryne

Landro: Gode resultater i preseason, men bak resultaten ser du at de har mangler. Kan bli spilt lave. Litt for avhengig av Holtan, han skaper og scorer. Blir kamp for å overleve.