De norske hoppgutta hadde en dramatisk oppladning til torsdagens kvalifisering med Halvor Egner Graneruds positive coronaprøve.

Johann André Forfang, Daniel André Tande, Marius Lindvik og Robert Johansson slapp alle med skrekken, og kunne sette smittefrie utfor i den store bakken i Oberstdorf.

Samtlige nordmenn klarte å kvalifisere seg til fredagens renn. Forfang svevde lengst av alle med 133,5 meter, og ser sterkest ut av de norske før medaljene skal deles ut. Han ble nummer to i kvaliken, kun slått av Stefan Kraft, som hoppet 127 meter.

– Jeg er positiv. Spesielt Forfang leverer et fint hopp i ålreite forhold, sier landslagstrener Alexander Stöckl til NRK etter kvaliken.

Forfang, som kom inn som reserve etter Graneruds positive test, imponerte og gikk inn til foreløpig ledelse fra startnummer 45.

– Det er «nice»! ropte han smilende til kamera i bunnen av bakken.

Forfang ble til slutt nummer to, bare slått av Stefan Kraft fra Østerrike. Regjerende verdensmester Markus Eisenbichler endte på 3.-plass.

– Det er et kjempefint hopp. Han sitter godt plassert og får brukt beina. Det er gøy å se Johann juble på sletten, det er det lenge siden vi har sett, sier Anders Jacobsen i NRK.

Marius Lindvik ble nest beste nordmann. 22-åringen, som mesterskapsdebuterer i år, hoppet 126,5 meter.

– Det var et ok skihopp, men jeg vet jeg har mer inne, sier han til NRK.

Det ble bare 121,5 meter for Robert Johansson i kvalifiseringen.

– Det tar litt for langt tid før eg får koblet systemet. Det er greit å få en slik gjennomkjøring, da er jeg bevisst på hva jeg skal få til. Jeg har alle muligheter i morgen, sier han til statskanalen.

Daniel André Tande tok seg videre med et hopp på 120 meter, men må gjøre noen justeringer for å hevde seg i toppen.

Det er 26 år siden Tommy Ingebrigtsen vant Norges forrige VM-gull i stor bakke i Thunder Bay. Totalt ti nordmenn har klart å seire i stor bakke i verdensmesterskap.

Granerud fikk en etterlengtet opptur torsdag med sammenlagtseier i verdenscupen. Det internasjonale skiforbundet har ikke klart å erstatte de avlyste Raw Air-rennene i Norge, og dermed er det ikke mulig for konkurrentene å hente inn den suverene nordmannen.

Granerud står med elleve verdenscupseire denne sesongen – flest i norsk hopphistorie sammen med Roar Ljøkelsøy.