Essediri la skoene på hylla etter 2011-sesongen etter fem sesonger i Lillestrøm.

Siden har fransk-tunisieren bodd på Lillestrøm og jobbet som trener for ulike klubber i ulike aldere: LSK G14 Elite i fire sesonger, før han trente Eidsvold Turns A-lag, Strømmens juniorlag og Oppsals A-lag i 2.-divisjon som assistent.

Han var også aktuell for hovedtrenerjobben i Fløya foran 2020-sesongen, men har nå tatt en lengre pause fra fotballen.

– Pr. dags dato jobber jeg i barnehage. Det har jeg gjort siden april i fjor, sier Karim Essediri til iTromsø.

Vurderte Tromsø-retur

Den tidligere kantspilleren og tunisiske landslagsspilleren har vært i Norge i 20 år siden han kom til Tromsø i 2001 sammen med Abdoulaye M’Baye.

Etter et langt liv i fotballen har Essediri nå en lengre pause fra fotballen.

– Jeg har vært fotballtrener i lang tid etter jeg ga meg som spiller, og også tatt UEFA A-lisens, men det er uforutsigbart å være fotballtrener, så pr. dags dato har jeg tatt sivil jobb. Jeg er fortsatt åpen for en trenerjobb, dersom jeg kan leve av det, og hvis opplegget er interessant, sier Essediri.

NYE SPILLERE: Karim Essediri og Abdoulaye M’Baye i 2001. Foto: Ronald Johansen

Han har i dag to døtre, på 10 og 7 1/2 år. I fjor vurderte han faktisk og returnere til Tromsø, som trener for Fløya.

– Jeg var i dialog med Fløya i fjor, men det ble ikke noe av. Det var en veldig liten prosentstilling, så jeg måtte trekke kandidaturet mitt etter hvert. Men skulle det komme noe interessant fra TIL eller andre klubber, der man leve av å være trener, vil det være interessant for min del, sier den tidligere TIL-spilleren.

– Ga meg for tidlig

Essediri spilt i TIL fra 2001–2005, siden ble det ett år i Rosenborg og fem sesonger i Lillestrøm.

– Jeg har bodd her siden 2007. Kona har jobb og vi trives her, men vi har vurdert Tromsø mange ganger. Også i 2012 da vårt første barn skulle begynne i barnehagen. Tromsø var en trygg plass for oss, men jeg prioriterte familien. Kona hadde en bra jobb og det var på tide å sette andre foran meg. Det var snakk om en retur til TIL, men det kom aldri noe tilbud og da la jeg opp, sier Essediri.

SUKSESS: Karim Esseidir ble etter hvert en meget god spiller for TIL. Her u aksjon mot Brann. Foto: iTromsø

– Ga du deg for tidlig føler du?

– Jeg var ikke skadet. Jeg ga meg alt, alt, altfor tidlig. Jeg var også ønsket med videre i Lillestrøm og var den eneste av de 11–12–13 spillere på utgående, som fikk tilbud om ny avtale. Men vi ble aldri enige, og samtidig var jeg ikke villig til å flytte, dersom det ikke var et interessant nok opplegg, sier Essediri.

– Flere opp enn nedturer

Essediris første år i TIL endte med nedrykk, påfølgende året ble han lånt ut til Bodø/Glimt, og ikke før trenerbytte midtveis i 2003, begynte det å snu virkelig for Essediri.

I 2004 var det gullkamp til mange mente man «solgte gullet» ved å la Peter Kovacs og Morten Gamst Pedersen forlate halvveis i sesongen.

MOT ROMA: Karim Essediri i aksjon for TIL hjemme mot Roma. Foto: Erlend Aas / SCANPIX

I 2005 ble det gruppespill i UEFA-cupen etter å ha slått ut den tyrkiske giganten Galatasaray.

Etter en solid sesong ble Essediri solgt til Rosenborg.

– Det har vært noen store opp- og nedturer i TIL-karrieren, Karim?

– Store nedturer er jeg uenig i. Det var motgang i Tromsø, men jeg vet ikke om det har noe for seg å snakke om for mye nå. Ser man på høsten 2003 da Terje Skarsfjord tok over, spilte jeg, med all ydmykhet, på et veldig høyt nivå de neste 2,5 årene der, sier Essediri, og fortsetter entusiastisk om oppturen.

– Både individuelt og kollektivt den tiden der. Fra vi berget plassen på Lerkendal i 2003, til 2004, der vi leder Tippeligaen lenge og sprakk helt på slutten. Så gjør vi det var i Royal League og i 2005 spiller vi europacup og kommer til gruppespillet. Det har skjedd veldig få klubber i Norge, kun Rosenborg som har stor økonomi. Vi slo Galatasaray, holdt på å slå Roma, så alt i alt synes jeg det har vært flere oppturer enn nedturer. Vi holdt også på å slå ut Basel, ledet 3–1 og ville gått videre med ett poeng i den kampen, så alt i alt synes jeg vi gjorde det veldig bra, sier Essediri.

I RBK: Karim Essediri forlot TIL til fordel for RBK etter 2005-sesongen. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX

– Det første året i Tromsø var tungt med ny spillestil, klima, land. Det var mye nytt, uten tvil, så det var en tilvenningsperiode. Men fra høsten 2004 da Terje tok over, fikk jeg spilletid, gjorde det kjempebra og det gikk bare oppover. Jeg ser kun positivt på Tromsø og TIL. Den motgangen jeg hadde i starten, har uten tvil hjulpet meg som menneske og fotballspiller, fortsetter Essediri.

– Skulle blitt lengre

Essediri ble i 2004 tunisisk landslagsspiller, han ble av mange regnet som den beste høyrekanten i Norge på den tiden.

NY KLUBB: Karim Essediri spilte fem sesonger i Lillestørm og har bygd seg et liv der nede. Foto: NILS-JARLE SÆTRE

Etter 109 kamper og 15 scoringer for TIL i alle turneringer, valgte Essediri å forlate klubben til fordel for Rosenborg.

Der slo han aldri gjennom, fikk åtte kamper og endte i Lillestrøm etter kun ett år i Trondheim.

– Det er farlig å angre på ting i karrieren. Jeg hadde vært i Tromsø i fire år og følte jeg trengte større utfordringer. Da kom Rosenborg på banen og her tenkte jeg at det var en perfekt utfordring. Men konkurransen var tøffere og i ettertid burde jeg kanskje vært ett år til i TIL og kunne dratt til utlandet i stedet. Det hadde kanskje vært smartere, men det er ikke sikkert det enkleste alltid er det beste. Det er lett å være etterpåklok, men etter 2,5 år på høyt nivå der jeg hadde blitt landslagsspiller, spilt Europa League, prøve-VM med Tunisia og jeg jaktet en plass i VM-troppen, følte jeg tiden var inne for å ta et nytt steg.

– Vanskelig å si

Karim Essediri kom faktisk med i VM-troppen i 2006 og spilte i landets første kamp i turneringen. Han kom seg ellers aldri ut av Norge igjen og endte som sagt karrieren i Lillestrøm.

LANDSLAG: Karim Esseidiri og Tunisia i aksjon i VM i 2006. Foto: MARTIN MEISSNER / AP

Om TIL «solgte gullet» i 2004, mener Essediri er vanskelig å si noe om.

– Det var en bra sesong for meg personlig, men også kollektivt. Vi mistet to gode spillere den sommeren der, med Kovacs som kom inn og endret kampbilde og Gamst som spilte fast og gjorde det bra. Vi trengte en bredde vi manglet den høsten. Vi ledet lenge, men det er vanskelig å si om vi ville vunnet med dem, det får vi aldri vite. Men høydepunktet det året var da vi spilte Rosenborg av banen, slo de 4–1 hjemme. De hadde ikke sjanse mot oss her i Tromsø, sier Essediri.

GOD: Karim Essediri ble omtalt som Norges beste høyrekant i sin tid. Foto: Ørn E. Borgen / SCANPIX

I dag følger Karim Essediri fortsatt med det som skjer i TIL. Han mener Gutan mangler en del etablerte spillere.

– De har mange unge, sultne spillere, men mangler et par erfarne spillere i hvert ledd for å unngå og kjempe om nedrykk, men fotballen er rund. Det er ikke mange som trodde vi skulle lede Tippeligaen i 2004, og ikke mange som trodde vi skulle kvalifisere oss til gruppespillet i europacup i 2005, så alt er mulig. Jeg tror imidlertid det viktigste vi gjorde i 2004 var å trene knallbra. Vi hadde en veldig bra oppkjøring der vi trente mye og bra under Høgmo, så å hente små marginer på treningsfeltet, er noe TIL også kan gjøre nå. Så kanskje de unngår nedrykk uten å hente flere etablerte, humrer Karim Essediri, fransk-tunisieren Per-Mathias Høgmo omtalte som «Norges beste høyrekant» i 2004.