Slik er Lars Petter Andressens ærlige beskrivelse av døgnet, da TIL sikret seg en erstatter for Runar Espejord. Som skulle ende med at klubben klokken 21.30 sist onsdag, bare to og en halv time før overgangsvinduet stengte, sikret seg danske Joachim Rothmann på lån fra danske FC Nordsjælland.

Dagen før, tirsdag 11. mai, var trioen Felix Vrede Winther (20, Fremad Amager), Niklas Vesterlund (20, Trelleborg) og Simon Thomas (31, Sarpsborg 08/klubbløs) signert, og alt var i orden på Alfheim. Så kom meldingen som igjen skulle snu opp-ned på alt.

Runar Espejord hadde nemlig måttet gå av etter bare en halvtime mot Bodø/Glimt i sesongåpningen, og den samme tirsdagen kom svarene på MR-bildene hans.

Beskjeden var at spissen, som er på utlån fra nederlandske Heerenveen, er ute i fire uker. Da innså Andressen og resten av teamet, at de måtte kaste seg rundt for å forsøke og hente ny spiss. Men tiden var knapp. Snaut 30 timer gjensto før overgangsvinduet stengte.

– Usikkerheten rundt Runar og det faktum at det skal spilles veldig mye kamper, gjorde at vi begynte å sjekke ut mulighetene. Kriteriet da var at det måtte være en spiller vi hadde fulgt tidligere og hadde kjennskap til, og det var tilfellet med (Joachim) Rothmann, sier Andressen.

Annonserte før det var klart

TILs team manager sier klubben har et godt kontaktnettverket i Danmark gjennom sportslige ledere, agenter og så klart klubbens fysiske trener «BV» Stenersen.

FIRE INN: Team manager i TIL, Lars Petter Andressen, forteller her om de dramatiske timene som endte med fire signeringer på tampen av overgangsvinduet. Foto: Tobias Stein Eilertsen

– Vi startet å jobbe med det tirsdag etter vi annonserte de tre og fikk svar på MR-bildene. Det var ingen ordentlige samtaler før midt på dagen på «deadline day». Det var først da vi begynte å forhandle med FC Nordsjælland, og så gikk det utover kvelden. Det ble hektisk en periode der og litt kaotisk med tanke på at alt skal legges inn i FIFA-system. Noe ble ikke riktig der, og vi måtte legge inn noe, så måtte de legge inn noe og det ble feil, så vi offentliggjorde han vel mens ting egentlig ikke var klart. Det var ganske kaotisk der en periode.

SISTE BRIKKE: Joachim Rothmann ble TIL-spiller ut året på overgangvinduets siste dag. Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

– Når ble egentlig alt klart?

– Vi annonserte han 21.30, men det var vel først 22.15 at vi fikk alt klart.

Hele trenerteamet satt på stadion den kvelden, samt klubbens daglige leder Øyvind Alapnes og arrangementsansvarlig William Frantzen.

– Vi var en bra gjeng her og satt klare alle mann. Det var også for å se litt fotball at vi var samlet, sier Andressen.

– Gunstig med flere

Han understreker at avtalen er økonomisk gunstig, og han tror Rothmann vil gi klubben et løft.

– Vi hadde nok klart oss fint uten også, men da muligheten dukket opp, og vi følte det var en spiller med de kvalitetene vi ønsker å ha inn og da for en veldig rimelig penge, da tenkte vi at vi måtte prøve å få det til. Det var ingen desperasjon på noen som helst måte, selv om det skjedde sent. Vi tror det er en veldig bra spiller som vil passe bra inn hos oss.

Ifølge Andressen hadde TIL vurdert å hente Rothmann tidligere, men lagt bort spilleren siden det kun var snakk om lån og ikke permanent overgang.

– Helst vi vil jo eie våre spillere for at ting skal bli best mulig for oss, og derfor hadde vi lagt han bort. Men da åpningen på lån fortsatt lå der, tok vi en avtale ut året der begge partene kan si opp avtalen 1. august. Det er lav risiko sånn sett, men vi er samtidig veldig trygg på at han vil bli en veldig god spiller for oss, sier Andressen.

Rothmann signerte ny avtale med FC Nordsjælland til sommeren 2023 før han gikk på lån, og han forlater Tromsø etter årets sesong i motsetning til de to andre danskene som har kommet til Nordens Paris på lengre kontrakter.

– Det er tre gutter fra København som nå kommer. At vi hentet to i utgangspunktet var også for å gjøre det lettere for de å ha det bra her oppe. At de nå er tre stykker her oppe, kan være fint for dem. Det er viktig at de har det bra utenfor banen også for å prestere maksimalt på banen. Niklas og Felix har spilt juniorfotball sammen og kjenner hverandre godt og Joachim Rothmann har de i hvert fall spilt mot en del ganger tidligere.

– Helprofesjonell type

Team manageren tar for seg spiller for spiller og sier også tanken om hvorfor de tre andre signeringene kom og hvordan.

Canadiske Simo Thomas (31) ble TILs valg til å utfordre Jacob Karlstrøm om keeperplassen. Det skjedde etter at blant annet det mulige lånet fra West Ham for Nathan Trott (22) ikke lot seg gjøre.

– Simon har jo vært en som har ligget der ganske lenge og en som vi har sett på som aktuell. Så har vi jo også sett på keepere både på lån og overgang som kanskje var på en enda høyere hylle. Simon har gjort det veldig godt, spesielt i OBOS og noe i Eliteserien også, men det som gjorde at vi landet på han til slutt, handlet veldig mye om typen. Alle referanser fra alle klubbene han har vært i er fantastisk helprofesjonell type, som er veldig bra for å påvirke ting i treningshverdagen. Det som bikket det for at vi gikk for han, sier Andressen.

I TROMSØ: Simon Thomas var første av nysigneringene som kom til Tromsø. Foto: Øyvind Sivertsen

Thomas er imidlertid en litt annen aldersprofil enn de øvrige signeringene TIL har gjort denne sesongen. Men som Andressen påpeker, han kom gratis og er ingen dyr mann.

– I tillegg har vi jo en ung talentfull keeper, så det passet for så vidt greit at det var en litt eldre en som skal være sammen med Jacob.

Ville egentlig vente

Noe uvanlig ble det i hvert fall presentert hele tre spillere samtidig på overgangsvinduets nest siste dag, da også Niklas Vesterlund og Felix Vrede Winther ble klar for klubben.

– Både Niklas og Felix har vært oppe mange ganger tidligere, og dette har vært spillere vi uansett hadde planlagt og skulle følge. Kanskje spesielt Niklas har vi jobbet med og sett på i hele år. «BV» (Stenersen) har jo spilt inn spillere vi burde følge med på, og begge de to er i den kategorien der, sier Andressen.

KOM NÅ: Niklas Vesterlund var en spiller TIL fulgte og tenkte å hente senere, men signerte likevel da sjansen bydde seg. Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vesterlund og Winther var i utgangspunktet spillere TIL vurdere i neste vindu. Men da døren ble lukket rundt en del norske spillere TIL var på, som Vetle Skjærvik og Martin Høyland, gjorde TIL grep.

– Derfor var de første signeringene vi gjorde fra OBOS (Moses og Totland) og Isak (Amundsen) fra Eliteserien. Det er alle spillere vi har sett live og kjenner godt til. Så Felix og Niklas skulle vi helst sett live, men da det ikke ble mulig å få ting til i Norge, føltes det veldig trygt å gå videre på de, selv om vi ikke nådde å se de live. Vi kjenner de godt, «BV» har sett de mye, og alle referanser på begge to er utrolig gode på de parameterne vi ønsker å hente spillere på, både i forhold til profesjonalitet, det er ambisiøse spillere som kan trene mye, og kommer hit for å ta neste steget i karrieren. Med kvalitetene de har med fart, gjennombruddskraft og alder, passet det veldig bra.

Dro ut i tid

Ifølge Andressen startet klubben å forhandle med klubbene og Vesterlund/ Winther 10–14 dager før vinduet stengte.

– Da vi så at vi begynte å nærme seg summer som var mulig for oss, startet vi på spillerne, og de var begge veldig interessert i å ta neste steget. Det har vært en prosess som har pågått mye lengre enn dagen før deadline day.

At TIL måtte ut med nærmere enn million for Winther, mens Vesterlund kom for et par hundre tusen, har rett og slett med kontraktslengde.

– Det handler om totalen. Vi ønsket å få inn to utespillere og en keeper innenfor de rammene vi hadde til rådighet.

– Var det noe som sto i fare for å ryke?

– Ja. Kanskje spesielt Felix-overgangen var vanskelig. Først var det snakk om veldig mye penger, som var uaktuelt for oss. Men til slutt landet vi på en avtale vi følte var fornuftig.

DYR: Felix Vrede Winther vbar den dyreste spilleren TIL signerte og den vanskeligste avtalen å få til. Foto: Privat

– Det handler kanskje om videresalg?

– Vi måtte putte på litt slike ting. En ting er hva vi betaler i dag, en annen ting går på prestasjon. Vi ønsker selvfølgelig å betale mer penger opp mot at han blir skikkelig god her. Blir han det, er det helt greit å betale mer for han, sier Andressen.

Rune Madsen var blant annet involvert med midler til overgangene, men Andressen ønsker ikke si så mye om andre involverte.

– Tilfeldig at alle tre ble annonsert samme dag?

– Ja, det er tilfeldig. Vi jobbet ikke mot at de alle skulle lanseres samme dag, nei.

TILs nye strategi

Nå som overgangsvinduet har lukket, tar Andressen en gjennom av hele vinduet som har vært og forklarer klubbens tanke og strategi bak.

– Dersom du tar alle signeringene våre nå: Joachim (Rothmann), Felix (Vrede Winther) og Niklas (Vesterlund) er 20/21, Isak (Helstad Amundsen) er 21, (Tomas) Totland er 21, (Ebiye) Moses er 24, (Casper) Øyvann er 20 og Simon Thomas er 31. Det burde være mulig å se en trend. Da vi startet jobben med å sette spillerstallen i fjor, la vi noen tydelige premisser. Vi ønsket å se etter spiller under 24 år, og ønsket å få inn spillere som kan trene mye og tåler mye trening, helst med stor løpskraft og forflytningsevne, og spillere som man kan utvikle og selge videre. Det var parameterne vi så etter, sier Andressen.

FØLGES: Eric Kitolano kom til TIL for en slikk og ingenting. Han er en spiller som følges av mange klubber. Foto: Carina Johansen

TILs team manager understreker at de ikke skal ha et lag kun med 20-åringer og ramser så opp måten de jobber med spillere der de først ser i eget akademi, så regionalt, nasjonalt og utenlands.

– Det er mange på vei opp fra eget akademi, i Nord-Norge fikk vi inn Casper og Isak, ellers ser vi mye til OBOS-ligaen, dansk 1.-divisjon og svensk 1.-divisjon. Det er markeder vi kommer til å følge tett fremover og der stort sett alle signeringene våre kommer fra, sier Andressen.

– Kan ikke gå 10 mill. i minus

TILs tydelige strategi med å hente unge spillere som de kan utvikle i Tromsø for så å selge videre, er en strategi de vil fortsette med.

– Unge spillere vil variere, men vi vil fortsette med strategien uansett. Vi har veldig troen på å få inn spillere som passer spillestilen til Gaute (Helstrup), samtidig som et er en bærekraftig økonomisk del i det her, ved at vi kanskje får i gang flere salg på spillerne her. Det ser vi allerede nå at mange følger med på Eric Kitolano som gjør det bra nå, Totland er det mange som synes er spennende, og Moses hvis han fortsetter og gjør det han gjorde mot Molde, vil kunne bli interessant. Runar Norheim og August (Mikkelsen) er det mange som følger. Så interessen er stor.

– Så da handler det om å unngå nedrykk for å unngå å selge de på «billigsalg» som man gjorde med Marcus Holmgren Pedersen til Molde etter sist nedrykk?

– Det er lettere å selge for ordentlige penger dersom du er i Eliteserien, og det er målet her. Det er også viktig å si at vi ikke kun gjør dette for å selge videre, men for at TIL skal ha et så bra lag som mulig. Men for at TIL skulle ha det, må også økonomien gå rundt. Vi kan ikke gå 10 millioner i underskudd hvert eneste år, da blir laget bare svakere og svakere også. Vi må tenke på to ting samtidig: finne spillere som passer spillestilen Gaute ønsker å ha ved å sette sammen et best mulig lag som kan ta flest mulig poeng. Så det beste er om det er spillere som passer til det, men som vi også kan selge videre senere, sier Andressen.

Snittalderen i Tromsø har også sunket betraktelig.

– Hadde vi ikke tatt inn alle vi har tatt inn nå, hadde vi vel hatt et av de eldste lagene i Eliteserien. Snart er vi ett av de yngste når du ser på stallene i Eliteserien, sier Andressen fornøyd.