Se skrekktallene: TIL har aldri vært dårligere på Alfheim

To poeng på de seks første hjemmekampene er ny rekord – med negativt fortegn.

Gaute Helstrup (t.v.) og Jostein Gundersen depper i pressesonen etter kampen. Gaute Helstrup (t.v.) og Jostein Gundersen depper i pressesonen etter kampen. Foto: Rune Stoltz Bertinussen

Etter 1–3-tapet mot Rosenborg søndag, står TIL nå med kun to poeng etter seks spilte hjemmekamper. Det er faktisk TILs dårligste sesongstart på hjemmebane noensinne, siden laget spilte sin første sesong på øverste nivå i 1986.

I nedrykksesongen 2001 og i 2003 stod Gutan med tre poeng etter seks kamper på Alfheim. I de to andre nedrykkssesongene 2013 og 2019 stod TIL med henholdsvis 15(!) og seks poeng etter seks serierunder hjemme.

Mens det å komme til Alfheim tidligere ble sett på som en av de tøffeste bortekampene for motstanderlagene i løpet av sesongen, fortoner en tur til Tromsø seg nå som en meget overkommelig oppgave.

Tross gode prestasjoner i flere av kampene, blant annet mot Molde og Kristiansund, har poengfangsten til Gutan vært meget skuffende på eget kunstgress (se faktaboks).

Vis fakta ↓
TILs hjemmekamper hittil i 2021

– Ikke godt nok til å ta poeng i Eliteserien

Og en viktig årsak til problemene er antallet mål feil vei. Hele tretten på seks hjemmekamper er status.

– Både måten baklengsmålene kommer på og tidspunktene er kjedelige. Det er en jevn førsteomgang, men vi er dårlig etter pause. Det vi leverer utover andreomgangen er ikke godt nok til å ta poeng i eliteserien, sier hovedtrener Gaute Helstrup til iTromsø.

TIL-kaptein Ruben Yttergård Jenssen var også hard i dommen mot eget lag etter nok et tap på hjemmebane.

– Summa summarum så er vi ikke gode nok, så ærlig må vi være. Det er jevnt frem til de scorer, men etter det så får de selvtillit, hever seg og vi gjør det ikke. Det er en tung fase vi er inne i. Nå tror jeg det blir godt med et par uker uten eliteseriefotball, få trent godt og samlet hodene igjen. Ingenting er avgjort og heldigvis er det mange kamper igjen, sier Yttergård Jenssen.

Effektive motstandere

Anders Jenssen og Jostein Gundersen er sentrale brikker i et TIL-forsvar som nå har sluppet inn 24 mål på tretten kamper.

– Som forsvarsspiller så er jobben å hindre mål og det har vi ikke gjort godt nok hittil i år, så ærlig må vi være. Vi slipper ikke til så mye sjanser, men når vi først slipper til så blir det ofte altfor farlig og enkle mål mot, sier Gundersen.

Rosenborg skapte ikke mye i søndagens oppgjør, men scoret likevel tre ganger. Effektive motstanderlag har vært en gjenganger på Alfheim hittil i sesongen.

– Nå har det skjedd såpass ofte at det ikke er tilfeldig.. Det er jo bra at vi ikke slipper til så mange sjanser, men ikke bra at de sjansene ofte blir mål. Vi bare forbedre presspillet og boksspillet, sier Gundersen, som likevel ikke vil høre snakk om at det er krise på Alfheim.

– Nei, det vil jeg ikke si. Vi er ikke halvveis enda og vi har alle troen på prosjektet. Det er små ting vi må justere, så vi må alle sammen dra i samme retning og ikke miste hodet, avslutter Jostein Gundersen.

Stopperkollega Jenssen oppsummerer kampen slik:

– Nå sitter vi igjen med null poeng og en jævlig sur følelse, sier Jenssen.

Hvordan er det å være del av et TIL-forsvar som slipper inn så mye mål?

– Det er langt ifra godt nok og ikke noe vi kan være bekjent av. Vi må på jobb og finne ut av det, for det holder ikke. Fortsetter vi slik så ser det veldig mørkt ut. Vi slipper til få målsjanser, men de vi slipper til er for store og vi slipper inn for mange mål, sier den tidligere TUIL-stopperen.

Både den første og den tredje scoringen så ut til å kunne være mulig å redde for Jacob Karlstrøm. TIL-keeperen var ikke tilgjengelig for pressen etter kampen.