Elaine Thompson-Herah noterte 10,61 - den nest raskeste tid en kvinne noen gang har prestert. I 0,6 sekundmeter motvind. Hun forsvarte dermed tittelen fra 2016-OL.

Florence Griffith-Joyners verdensrekord fra 1988 lyder på 10,49, men Thompson-Herah slo Griffith-Joyners olympiske rekord.

– Jeg har slitt med skade, jeg ser sett alle de dårlige kommentarene. For å holde fokus og beholde roen, har jeg tatt alle nederlagene mine og brukt dem som motivasjon, sier OL-mesteren til BBC.

Elaine Thompson-Herah tok dermed sitt andre strake 100 meter-gull i OL.

– Et formidabelt løp av henne, sier NRK-ekspert Vebjørn Rodal.

– Det hang sammen i alle ledd.

Fra 60 meter og inn til mål handlet alt om Thompson-Herah.

– Det var en elektrisk forestilling av Elaine Thompson-Herah. Hun har hatt det vanskelig etter OL-gullet i Rio, men jubler hemningsløst, sier den gamle friidrettsstjernen Colin Jackson som ekspert på BBC.

Thompson-Herah tok ikke medalje på 100 meter verken i 2017-VM (5. plass) eller 2019-VM (4. plass).

Seks løpere var under 11 sekunder.

Shelly-Ann Fraser-Pryce håpet å ta sitt tredje OL-gull. Hun hadde i så fall hatt flere globale titler på 100 meter enn Usain Bolt. Men Fraser-Pryce måtte nøye seg med sølvet på tiden 10,74. Det ble Jamaica også på 3. plass: Shericka Jackson på 10.76, som også er ny personlig rekord.

– Som mor og i mitt fjerde OL er det en stor ære å komme på seierspallen igjen. Men jeg er sikker på at det kommer til å bli noen tårer når jeg kommer hjem, sier Fraser-Pryce.

– Elaine Thompson-Herah har nå kopiert Fraser-Pryce med å vinne 100 meter i to OL på rad. Jeg tror hun prøver igjen i 2024, sier friidrettslegenden Michael Johnson på BBC.

Europas kanskje fremste håp Dina Asher-Smith fikk føle på en skade i semifinalen og klarte ikke finaleplass. Hun har også trukket seg fra 200 meter.