– Mandag er en fryktelig dag, sier Brann-supporter og Bataljonen-leder Erlend Vågane.

Han hevder hele Supporter-Norge vil si det samme.

– Komplett galskap, sier Thomas Ramstad i Kongsvinger Supporterklubb.

Syrlig uttrykker han at «nå kan det ikke være ønskelig at folk skal komme på kamp, og i hvert fall ikke skape stemning».

– Skal man bygge norsk fotball for fremtiden, må man gjøre det lettere for utøvere og publikum. Ikke vanskeligere, sier Vidar Vadseth hos Saftkokaradn i Sogndal. Han er leder i Norsk Supporterallianse.

SOGNDAL-FAN: Vidar Vadseth får en god klem av daværende Sogndal-spiller Rune Bolseth i 2016. Bolseth ga bort egen trøye til supporterne. Foto: Christian Blom / NTB

VGs ringerunde til klubbene viser at:

  • Fire klubber – KFUM, Kongsvinger, Ranheim og Åsane – synes det er riktig å teste mandag.

  • Ti klubber – Brann, Bryne, Fredrikstad, Mjøndalen, Sandnes Ulf, Sogndal, Stabæk, Start, Grorud og Stjørdals-Blink – vil ha runden i helg.

  • Skeid heller mot helg, men er i likhet med Raufoss ganske åpne.

– Mandag er ikke veldig familievennlig. Det er trist for supporterne, og vi taper penger på det, sier Bryne-leder Lars Enevoldsen.

Den største – men ikke eneste – bekymringen er at folk ikke møter opp en mandag kl. 18.00.

– Vi må respektere at media betaler mye og ønsker å teste at Obosligaen står alene. Det er greit å forsøke, så får vi ta en evaluering, sier Kongsvinger-leder Espen Nystuen.

REAGERER: Brann-supporter Erlend Vågane (t.v.) og Kongsvinger-tilhenger Thomas Ramstad. Foto: Privat

Pål Breen, kommersiell leder i Norsk Toppfotball, sier han er litt overrasket over at så mange klubber er negative til mandag – ikke minst siden deres egen undersøkelse viste rundt 50/50 i fjor.

Han har veldig stor forståelse for at supportere er kritiske, men vil gjerne poengtere at samtlige klubber får minst fem hjemmekamper i helg i løpet av sesongen.

Han lover også en grundig evaluering etter 2022-sesongen.

Valget av mandag har bakgrunn i klubbenes ønske om å komme ut av skyggen til Eliteserien.

I løpet av pandemi-årene, der ligaen har blitt spilt på mandager og andre «egne» dager, har omtalen doblet seg, ifølge Breen.

– Men så har vi ikke fått målt hva det betyr for publikumstallene, vedgår han.

Breen peker på at TV-programmet «Fotball Direkte», der man kan følge hovedrunden, har vært en kjempesuksess – og at klubbene omfavner det.

JA TIL MANDAG: Espen Nystuen, her som Kongsvinger-trener mot Tromsø i 2020, tilhører mindretallet. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB

Rettighetshaver Discovery har vært opptatt av at Obosligaen ikke skal kollidere med annen norsk og internasjonal fotball.

– Vi tror det gir ligaen mer oppmerksomhet og synlighet, noe som både gir flere TV-seere og mer publikum på tribunene, sier Martin Hinsch, kommunikasjonsrådgiver i Discovery.

Sogndal og Grorud mener løsningen er lørdag.

– Det er nesten umulig for våre supportere å reise en mandag, og for andre å komme hit. Det er også vanskelig for lokale supportere med litt reisevei, sier arrangementssjef Geir Inge Heggestad i Sogndal Fotball.

Ranheim-leder Frank Lidahl lanserer:

– Personlig er jeg veldig for «Friday Night Football». Vi må prøve, feile, erfare og lære, sier Lidahl, som vil at Obosligaen skal «være noe eget». Derfor er han også positiv til å teste mandag.

– Det er en åpenbar fordel at vi står på en egen dag, det er en mulighet. Så er det negativt når tunge lag med mange bortesupportere er i ligaen, mener han.

Norges Fotballforbund, NTF, Fotball Media og rettighetshaver Discovery setter i fellesskap opp spilleplanen.

– Men det er ikke mange ledige tidspunkt på TV. Lørdag og søndag er det Eliteserien og internasjonal fotball, og vi må også ta hensyn til Toppserien, sier Breen om ønsket om et TV-program som følger Obosligaen.