1. Spredt over 11 byer

For første gang i EM-historien er turneringen spredt utover Europa. Et mesterskap i 11 land var allerede en vanskelig øvelse. Så kom pandemien.

Europa stengte. EM ble utsatt.

Planer og markedsføring var kommet så langt at EM i 2021 har beholdt navnet «EM 2020». Men noe har endret seg. To byer falt fra: Dublin i Irland og Bilbao i Spania. De kunne ikke garantere at de kunne slippe inn tilskuere på stadion.

Det var et ufravikelig krav fra Det europeiske fotballforbundet (Uefa). Kravet handler om inntekter, men også symbolkraften i fotballtribuner som fylles opp igjen. Fotballtoppene håper EM kan signalisere et kontinent som er i ferd med å finne tilbake til en normal hverdag.

22.500 supportere vil være til stede under de første kampene på Wembley i London. Uefa-president Aleksander Ceferin håper finalen der kan skje med fullsatt stadion.

Det var forgjengeren hans som kom på ideen om å spre EM utover. Tyrkia var favoritter til å få mesterskapet. Men de nektet å gi opp drømmen om også å sikre seg De olympiske leker samme sommer.

I mangelen på én soleklar kandidat foreslo Michel Platini å stykke opp tildelingen.

2. Viruset truer

Organisatorene i Uefa føler nok på en lettelse over at mesterskapet er i gang. Men de kan ikke senke skuldrene før finalen er spilt 11. juli.

Koronaviruset vil henge truende over dette mesterskapet den kommende måneden. Allerede har spillere i flere tropper fått påvist viruset.

Sveriges Dejan Kulusevski og Mattias Svanberg er bekreftet smittet. Det har skapt koronafrykt i den svenske leiren. Onsdag kalte de inn seks ekstra spillere. De skal utgjøre en reserveboble i tilfelle smitten sprer seg i hovedtroppen.

Også mandagens motstander Spania har hatt mye å tenke på de siste dagene. Det startet da Sergio Busquets søndag testet positivt. Spania har opprettet en ny treningsboble med ekstra spillere.

Spanske myndigheter bestemte seg også for å vaksinere hele EM-troppen. Det sa helseministeren nei til tidligere i år.

Smitten i uken før EM-start viser hvor skjørt dette mesterskapet er. Et utbrudd i en tropp kan bety slutten på drømmen om gull.

foto
Sverige har hatt en vanskelig EM-oppladning. Foto: Erik Simander / TT NEWS AGENCY / NTB

3. Utslitte spillere

Pandemien vil påvirke EM også indirekte.

Spillerne har lagt bak seg en ekstrem sesong. Den påtvungne koronapausen i fjor vår gjorde at den sesongen måtte spilles ferdig om sommeren. Spillerne fikk knapt hvile før en ny sesong ble sparket i gang. Den har vært langt mer tettpakket enn normalt.

Hvilke lag som har mest krefter igjen mot slutten av mesterskapet, kan bli helt avgjørende. Det blir en enda viktigere faktor enn det vanligvis er.

New York Times skriver at EM-spillerne i snitt har hatt 3,9 dager hvile mellom kampene i sesongen som var. Før EM i 2016 var det tilsvarende snittet 4,5 dager.

4. En egen type fotball

Frankrike-trener Didier Deschamps disponerer noen av verdens beste offensive spillere. Derfor har flere etterlyst mer underholdende fotball.

Mer trolig har den tidligere midtbanegeneralen forstått at det viktigste i landslagsfotball er å være solide. Det så vi også med vinnerne av forrige EM. Portugal slapp inn fem mål på veien mot tittelen. Tre av scoringene imot kom i samme kamp.

Spillerne tilhører klubblagene nesten hele året. Landslagssjefene får kun jobbe med dem i korte perioder. Da er det lite tid til å drille inn intrikate angrepsmønstre. De må også forholde seg til spillere som er vant til helt andre prinsipper fra klubbhverdagen.

Da kan det være lurt å gjøre det enkelt.

Spania-laget som dominerte landslagsfotballen for et tiår siden, var nesten det samme som Barcelona-laget som herjet samtidig. Da Tyskland vant VM i 2014, hadde de mange spillere fra et sterkt Bayern München. Men dette er unntakene.

Landslagsfotballens egenart kan gi kjedeligere kamper. Samtidig kan utslitte stjerner bidra til mer uforutsigbarhet og dermed underholdning.

5. Intet mesterskap uten sportsvasking

Qatar-VM er ikke før i november 2022. Men landet er synlig også her. Qatar Airways sponser mesterskapet.

I Vladimir Putins hjemby St. Petersburg skal det spilles EM-kamper. Da Dublin tidligere i år mistet kamper, ble St. Petersburg tildelt tre ekstra.

Også i diktaturet Aserbajdsjan blir det EM. Der kan president Ilham Alijev nyte fire kamper.