– Sesongen har vært som en drøm egentlig, sier Aleksander Aamodt Kilde til VG.

Med sine seks verdenscupseirer i utfor har 30-åringen fra Lommedalen levert en av tidenes beste sesonger i det som er den raskeste og farligste disiplinen i alpint.

Lasse Kjus, Aksel Lund Svindal og Kjetil Jansrud er meritterte navn i alpinsporten, men den norske trioen kan «bare» vise til fem, fire og fire utforseire i samme sesong.

– Jeg vet ikke hva jeg skal si. Bare det å bli nevnt i samme setning som de gutta, og at jeg da klarer å ha flere seire er helt rått å tenke på, sier Kilde.

LÆREGUTTEN ER BEST: Aleksander Aamodt Kilde (t.h.) sammen med Kjetil Jansrud (t.v.) og Aksel Lund Svindal (i midten) i Kitzbühel i 2019. Foto: Cornelius Poppe / NTB

– Ting endrer seg fra år til år. Kanskje det er flere utforkonkurranser nå, så jeg synes det er vanskelig å sammenligne. Men jeg må jo si at det er en ære å få muligheten til å være i den posisjonen. Jeg er veldig stolt over å ha fått det til, og det er veldig gøy å kunne stå der med så mange seire, fortsetter Kilde.

Gjennom verdenscupens 56 år lange historie er det bare den østerrikske legenden Franz Klammer med sine åtte utforseire i 1974/75-sesongen, som har tatt flere enn Kildes seks.

Klammer tok rekorden på ni renn, mens Kilde tok seks seire på ti renn i en sesong der fire utforrenn ble avlyst.

– Den er rå den rekorden der, men det varierer litt med renn i sesongen. Hvis vi klarer å fullføre en hel utforsesong så er det ikke umulig å klare det. Sånn som det endte ble det ganske likt, og å bare være to seire bak er rått å tenke på, sier Kilde.

Utforsesongen, som Kilde avsluttet med sjetteplass i Andorra onsdag, har inneholdt det ene høydepunktet etter det andre.

Utforkula for andre sesong på rad, seiere i klassikerne Wengen og Kitzbühel, samt VM-sølv i Courchevel er noen av dem. Hovedpersonen bruker ikke mange sekunder på å svare når han får spørsmålet om hvilket høydepunkt han holder høyest.

– Jeg må si Kitzbühel. Det var en helt vanvittig rå dag, og er en dag jeg aldri kommer til å glemme, sier Kilde.

Som tidenes første nordmann klarte han å vinne det legendariske rennet fra toppen på en lørdag. Dagen før holdt han på å fly i nettet, hånden var brukket og familien var på plass i målområdet.

– Det var som at det var skrevet et manus på det. Hele den dagen ble så ekstrem, og da jeg klarte å vinne ble det mye følelser, sier Kilde.

Slik reagerte kjæresten Mikaela Shiffrin på Kildes Kitzbühel-seier:

Én annen ting Kilde trekker frem som en drøm er at han har klart å levere jevnt godt hele sesongen.

– Det som er kult er å ha vunnet så mange forskjellige steder i år. Det har vært helt rått faktisk. Det eneste som mangler nå er Bormio, sier han.

Nå skal han først fullføre verdenscupavslutningen i Soldeu i Andorra, der det er super-G for kvinner og menn torsdag. Fredag er det lagkonkurranse, før det er storslalåm og slalåm i helgen.

Etter det skal han hjem til Norge, der det er NM på Trysil neste helg. Så blir det litt tid til å feire utforkula.

– Planen er å samle noen kompiser og familie. Alt med måte, men det blir litt feiring. Jeg gleder meg til det, sier Kilde.

HVA SKJER DENNE UKEN? I VGs nye sportskalender får du oversikt over alt av sport