Etter første Tour de Ski-konkurranse og prolog-exit kritiserte Sundby Iversen for å ikke ha ladet opp i høyden. Han uttalte blant annet at han mente Iversen bommet fullstendig.

På spørsmål om hvordan langrennssjef Espen Bjervig ser på kritikken fra Viaplay-ekspert Sundby sist helg, svarer Bjervig innledningsvis at den får stå for hans regning.

Han slår deretter fast at utøverne velger forskjellig, vil vente med å konkludere, men påpeker etter hvert dette:

– Vi må huske på at det var Martin som innledet det at norske herrer ikke skulle til høyden fordi han ikke hadde troen på det, sier Bjervig.

– Så Sundby skal ta sin del av skylden for at Iversen ikke lader opp i høyden i år?

– Nei, men på slutten av sin karriere var Martin pådriver for å avslutte høydetrening fordi han mente det ikke hadde effekt. Han ville at vi skulle trene i lavlandet i stedet.

SVARER SUNDBY: Langrennssjef Espen Bjervig, her under årets Tour de Ski. Foto: Terje Pedersen / NTB

Det får Sundby til å riste på hodet.

Han startet debatten i Viaplay-studio på den første konkurransedagen av Tour de Ski. Iversen røk rett ut av prologen og Sundby mente det ikke kom som noen overraskelse at trønderen ikke kom til å levere.

Iversen kom nemlig rett fra en oppladning i lavlandet og til konkurranser i den krevende tynnluften i Val Müstair på rundt 1600 meters høyde.

– I mine øyne bommer Emil fullstendig når han lader opp i Meråker, sa Sundby.

Etter to renn i Tour de Ski har også Iversen gitt opp kampen om å hevde seg i sammendraget.

Når Sundby nå får høre hvordan langrennssjef Bjervig tar Iversen i forsvar, rister han bare på hodet.

– Hvis det er dette som er svaret til Bjervig, så svarer han ikke på spørsmålet, men noe helt annet. Det å sammenligne høydetrening og høydeakklimatisering er to vidt forskjellige ting og har to forskjellige effekter, sier Sundby.

Viaplay-eksperten sier alle utøverne vet at akklimatisering, som er en slags tilpasning til nye omgivelser, har dokumentert effekt, der det optimale er å forberede seg på den gitte konkurransehøyden.

– Det er dette som er optimalisering. Jeg klarer ikke ta det seriøst når de blander akklimatisering og høydetrening, sier Sundby.

HAR MYE TOUR DE SKI-ERFARING: Martin Johnsrud Sundby har vunnet Tour de Ski før. Her sammen med Finn-Hågen Krogh og Sergej Ustjugov under 2016-utgaven. Foto: Terje Pedersen / NTB

Bjervig påpeker også i intervjuet med VG at Sindre Bjørnestad Skar, som ikke har ladet opp i høyden, er et godt eksempel på en som har klart å levere godt.

Skar har nemlig en tredje- og femteplass fra de to første rennene i Val Müstair.

Men ellers trenden er ganske tydelig. De som har ladet opp i høyden har gjort det godt og kjemper om sammenlagtseieren i årets Tour de Ski.

Didrik Tønseth var blant dem som ladet opp i høyden i forkant av Tour de Ski. På spørsmål om han forstår kritikken rettet mot Iversen, svarer han slik:

– Om Emil hadde et mål om å gå fort her, så hadde han vært i høyden. Han hadde selvfølgelig et mål om å gå fort, men han vet også at skal det bli optimalt, så må han til høyden i jula, han også.

– Det har han valgt å ikke gjøre. Du ser det på resultatlistene også, du ser en rød tråd der de som har vært i høyden i julen gjør det greit, sier Tønseth.

GOD ÅPNING: På årets Tour de Ski, for Didrik Tønseth, her under sprintprologen i Val Müstair i Sveits. Foto: Terje Pedersen / NTB

Konfrontert med Sundbys utspill påpeker Iversen syrlig at han synes det er artig at han skal ta ansvaret for opplegget til halve troppen.

– Og skal du være ekspert, så er det bedre å kritisere opplegget før det begynner i stedet for å angripe folk som mislykkes i etterkant. Vi har jo ikke hørt noe før Touren begynte, sier trønderen.

Han forteller videre at han sliter med å få til høyden. Han har forsøkt mye, synes ikke det er enkelt og blir ikke klokere på sitt eget forhold til det å trene og prestere i tynn luft.

– Jeg har ikke noe problem med å innrømme at jeg ikke får ut mitt beste da. Problemet er at jeg blir mindre og mindre sikker for hver dag jeg er i høyden. Det er ikke så enkelt som folk skal ha det til. Det er ikke bare å være i høyden en uke eller to så løser det problemet seg. Jeg har jo prøvd det også, sier han.