Hvis man hadde stilt hele herrelandslaget på en rekke og arrangert et sprintløp, ville trolig Erling Braut Haaland vunnet.

Men bak ham spørs det om ikke nykommer Marcus Holmgren Pedersen er raskest. Det mistenker i hvert fall landslagssjef Ståle Solbakken.

«En gudegave», kaller Solbakken farten til høyrebacken som spilte fra start mot både Nederland og Latvia.

Da han ble spurt om Solbakkens beskrivelse, smilte finnmarkingen.

– Jeg føler meg ganske rask, ja, svarte landslagets yngstemann ydmykt.

Har målt farten

I kampen mot Latvia lørdag kveld viste Pedersen farten sin glimtvis. Flere ganger rykket han og kom til innlegg. Noen ganger løp han opp Latvia-angripere.

Den raskeste han er målt til, er 36 kilometer i timen, forteller han selv. Det er høyt internasjonalt nivå for å være fotballspiller.

– Har du gjort noe spesielt for å bli så rask?

– Jeg trente litt friidrett da jeg var yngre. Litt av det er naturlig, selvfølgelig.

Marcus Holmgren Pedersen smilte lurt da han hørte at Ståle Solbakken hadde kalt farten hans «en gudegave». Foto: Beate Oma Dahle, NTB

Fikk eliteserie-legende som mentor

Pedersen flyttet fra Hammerfest til Tromsø som 16-åring. Der fikk han eliteserie-legenden Sigurd Rushfeldt som mentor på Norges Toppidrettsgymnas.

«Jeg ble starstruck», har Pedersen fortalt til Finnmarksposten.

Han takket også Rushfeldt for å hjelpe ham med å tilegne seg bedre vaner. Å sove og spise på riktige tidspunkter ble prioritert. Etter hvert trente han mer og mer og ble bedre og bedre.

Selv om Pedersen var uferdig da han kom, så Rushfeldt potensialet raskt.

– Jeg tenkte med en gang at han hadde farten og løpsstyrken til å spille internasjonalt, sier Rushfeldt, som nå er daglig leder ved NTG Tromsø.

Marcus Holmgren Pedersen ble «starstruck» da han møtte Sigurd Rushfeldt. Rushfeldt (til høyre) scoret 172 mål i Eliteserien i løpet av sin karriere og spilte for blant andre Rosenborg og Tromsø. Foto: Erik Berglund

Spår store ting

Det Rushfeldt imidlertid er overrasket over, er hvor fort Pedersens karriere har skutt fart.

Etter noen år i Tromsø, meldte han overgang til Molde. Der ble han en viktig brikke på Molde-laget i 2020. I starten av 2021-sesongen satt han imidlertid en del på benken. Så ble han hentet til den nederlandske storklubben Feyenoord. Der har han spilt fast – noe som også førte til en plass på A-landslaget.

«Surrealistisk», kaller Pedersen utviklingen. Men det trenger ikke stoppe her, tror Ståle Solbakken.

– Han må bli litt bedre i posisjonsspillet og valgene sine med ballen. Men når du har den farten, har du alle forutsetninger til å bli en god internasjonal back, sier Solbakken.