ROSENBORG-VIKING 5–0

Viking var høyt oppe etter seieren over Brann i serieåpningen. Mot Rosenborg på Lerkendal torsdag kveld braklandet Viking.

Det var fullblods seniorspillere mot skolegutter i trønderhovedstaden og Rosenborg gjorde som de ville. Viking så ukomfortable ut defensivt, hadde knapt noe eget spill og var i realiteten sjanseløse på marerittarenaen i Trondheim.

– Vi henger ikke sammen og faller som et korthus. Måten vi taper på er utrolig skuffende, sier trener Morten Jensen i tv-intervjuet like etter kampen.

At Zlatko Tripic gjorde comeback var det eneste lyspunktet for Viking. Shayne Pattynama fikk sin Viking-debut med et kvarter igjen å spille.

Fikk ballen i mål

Viking, som ikke hadde vunnet på Lerkendal siden 2005, fikk et hissig RBK-lag rett i fleisen fra start. Men det var som ventet og Viking gjorde ting enkelt i åpningsminuttene og holdt trønderne fra livet.

Etter åtte minutter kom Viking til kampens første avslutning. Kristoffer Løkberg vant ballen på midtbanen, satte opp Veton Berisha. Han la inn. Men Sondre Bjørshols skuddforsøk på halvspretten gikk langt til side for mål.

Nå tok Viking over og styrte spillet. Etter et snaut kvarter headet Samuel Fridjonsson ballen i mål. Men dommeren hadde allerede blåste frispark mot Kevin Kabran etter en duell i feltet.

Det var en hektisk 1. omgang. Med mange situasjoner og dueller. Og plass og rom. Viking klarte ikke å utnytte disse. I stedet havnet Morten Jensen og Bjarte Lunde Aarsheims gutter i trøbbel.

Samuel Fridjonsson måtte ut med skade tidlig i 1. omgang. Han fikk knottene til Even Hovland i leggen og pådro seg et kutt. Foto: Fredrik Varfjell/NTB
Vikings trenerduo fikk litt å tenke på etter tapet på Lerkendal. Foto: Fredrik Varfjell/NTB

Baklengs og skade

Etter 25 minutter tok Rosenborg ledelsen på kampens første sjanse. Det startet med et slurvete og svakt forsøk på klarering fra Runar Hove. I stedet for å blåse ballen unna, banket han den rett i midtstoppermakker Henrik Heggheim.

Rosenborg gjenvant ballen og til slutt bredsidet Markus Henriksen inn 1–0 til hjemmelaget fra 19 meter. Iven Austbø nådde ikke bort på det velplasserte skuddet.

Like etter måtte Samuel Fridjonsson ut med skade.

Harald Nilsen Tangen kom inn. Zlatko Tripic ble sittende med boblejakken på. Mange Viking-fans gjerne hadde nok gjerne sett at han ble kastet rett ut i det. Men Viking-trenerne hadde en annen plan.

– Vi hadde tro før kampen og hadde håp om å komme tilbake etter pause dersom vi fikk det første målet. I stedet blir vi feige. Vi har et lag som skal gi RBK bedre motstand enn dette. Dette var ikke et akseptabelt Viking-nivå, understreker Morten Jensen.

Viking slet med å få til noe som helst offensivt. Det kladdet. Løperrekken brukte mer krefter defensivt enn offensivt. Det sier sitt.

Markus Henriksen scoret 1–0 etter 25 minutter. Foto: Fredrik Varfjell/NTB
Veton Berisha måtte bruke masse krefter i det defensive arbeidet mot Rosenborg. Han fikk et mål annullert for offside i 2. omgang. Foto: Fredrik Varfjell/NTB

– Vi ble feige

Mot slutten av 1. omgang ble Viking trykket langt tilbake på egen halvdel. Og dypt inne i overtiden kom nummer to for Rosenborg.

Viking hang rett og slett ikke med. Først var Henrik Heggheim ubesluttsom da han hadde muligheten til å renske unna, så ble flere Viking-spillere passive tilskuere i forspillet som endte med at Stefano Vecchia fikk styre inn 2–0 inne i feltet.

– Vi kom aldri skikkelig i gang. Jeg er veldig skuffet over at vi ikke fikk til noe eget spill. Vi ble for feige, sa Kristoffer Løkberg til Eurosport i pausen.

– Vi kan ikke gi vekk sjanser og mål. Vi må opp, sa Morten Jensen til samme kanal på vei ut til 2. omgang.

Spillet fortsatte slik det avsluttet før hvilen. Viking-forsvaret så nervøse og ukomfortable ut de gangene Rosenborg nærmet seg gjestenes sekstenmeter.

Iven Austbø måtte se ballene suse inn bak ham mot Rosenborg. Foto: Fredrik Varfjell/NTB

Så kom Tripic

Veton Berisha hamret ballen i mål bak André Hansen seks minutter ut i omgangen etter en fin overgang. Men spissen var i offside og målet ble annullert. Fint forarbeid av Kevin Kabran.

Etter 58 minutter punkterte Rosenborg kampen. En ball ble slått tilbake i Vikings felt. Iven Austbø rykket ut og ble stående fullstendig feilplassert da Holmar Eyjolfsson headet inn 3–0 til hjemmelaget.

Da gjorde Zlatko Tripic seg klar til å komme inn.

– Det føles fantastisk å være i troppen igjen, sa Tripic til rettighetshaver Eurosport før avspark i Trondheim.

Gikk i oppløsning

Viking gjorde et trippelbytte. Yann-Erik de Lanlay overtok for Joe Bell sentral på midtbanen mens Herman Haugen overtok høyrebacken for Sondre Bjørshol.

Uten at det hjalp på noen som helst måte.

Etter 71 minutter var ydmykelsen total. Kristoffer Zachariassen spaserte med ballen mot Vikings mål. Ingen presset. Zachariassen takket for det og bare dyttet ballen bort i langhjørnet bak en resignert Viking-keeper.

Men marerittkvelden var ikke over. Etter 74 minutter stormet Carlo Holse nedover høyrekanten. Han la inn i feltet. Der kom Guillermo Molins stormene helt alene. Han kastet seg ned og styrte inn 5–0.

Viking gikk fullstendig i oppløsning.

Tripic-frekkis

Tripic viste litt av det han kan i de minuttene han kom inn. Åtte minutter før slutt satte han fint opp Shayne Pattynama som fikk sin Viking-debut. Nederlenderen banket til fra snaut 20 meter. Men skuddet ble aldri farlig.

Like etter prøvde Tripic seg med et frekt skuddforsøk som Rosenborgs keeper måtte jobbe for å holde unna nettmaskene.

Tripic viste at han vil bli svært viktig for dette Viking-laget.

Men akkurat det var en mager, mager trøst etter den pinlige prestasjonen på Lerkendal.

Rosenborg tar her ledelsen 3–0. Vikings keeper Iven Austbø var fullstendig feilplassert. Foto: Fredrik Varfjell

Kampfakta

Rosenborg-Viking 5–0 (2–0)

Eliteserien, 2. serierunde

Lerkendal stadion, 600 tilskuere

Sjanser: 6–1

Mål: 1–0 Markus Henriksen (25), 2–0 Stefano Vecchia (45), 3–0 Holmar Eyjolfsson (58), 4–0 Kristoffer Zachariassen (71), 5–0 Guillermo Molins (74)

Dommer: Kristoffer Hagenes, Hovding TIL

Gult kort: Dino Islamovic, RBK, Joe Bell, Kristoffer Løkberg, Viking

Rosenborg (4–3–3): André Hansen – Erlend Dahl Reitan, Holmar Eyjolfsson, Even Hovland, Adam Andersson – Kristoffer Zachariassen, Markus Henriksen (Carlo Holse fra 33), Vebjørn Hoff – Emil Konradsen Ceide (Edvard Tagseth fra 88), Dino Islamovic (Guillermo Molins fra 46), Stefano Vecchia (Rasmus Wiedesheim-Paul fra 79).

Viking (4–2–3–1): Iven Austbø – Sondre Bjørshol (Herman Haugen fra 63), Henrik Heggheim, Runar Hove, Viljar Vevatne – Kristoffer Løkberg, Joe Bell (Yann-Erik de Lanlay fra 63) – Fredrik Torsteinbø, Samuel Fridjonsson (Harald Nilsen Tangen fra 27), Kevin Kabran (Zlatko Tripic fra 63) – Veton Berisha (Shayne Pattynama fra 77).