Kjetil Rekdal (t.v) har fått mye kritikk, men har mye rett, skriver Ola Bernhus. I midten viser Vålerengas Abdislam Ibrahim enorm frustrasjon etter en nedtur. RBK-stjerne Nicklas Bendtner er ifølge Nils Arne Eggen en ny Ivers. Kjetil Rekdal (t.v) har fått mye kritikk, men har mye rett, skriver Ola Bernhus. I midten viser Vålerengas Abdislam Ibrahim enorm frustrasjon etter en nedtur. RBK-stjerne Nicklas Bendtner er ifølge Nils Arne Eggen en ny Ivers. Foto: NTB Scanpix

Dette har vi lært etter tre serierunder: Norsk fotball er uslåelig. I Norge.

KOMMENTAR: Selvmål-rekord, rasismebeskyldninger, fairplay-rabalder, beinbrudd og kvestelser. På disse områdene er norsk fotball helt på høyde.

Innledningen til denne teksten er ikke ment som kritikk mot norsk fotball. Heller som en konstatering av at fotballen her hjemme er som fotballen borte, bare på et nivå som passer oss bedre.

På vårt eget nivå er det ikke mange som er bedre enn norske lag og spillere. Det har de tre første serierundene vist oss.

Hva har den norske sesongåpningen vist oss, bortsett fra at et halvbra Rosenborg er nok til å slå alle? (Og det visste vi jo, allerede etter én uke meldte Odd, Molde og Vålerenga seg ut av gullstriden. Hva med Sarpsborg?)

Nicklas Bendtner og Rosenborg slår alle. Foto: Ole Martin Wold, / NTB scanpix

Det som er viktigere, er at norske stjerner finnes. Og de glitrer. Lars Lagerbäck har et vell av begavede spillere å velge i når han skal bygge opp et nytt norsk landslag. Håper han følger med på hva vi journalister sier og skriver.

Et land av helter

Mens alle hjerter gledet seg over norske klubblag som vinner norske kamper, kom meldingen før påske om at Norge nå er nede på 86. plass på FIFA-rankingen.

Det er ikke til å forstå. Det skyldes i hvert fall ikke mangel på kvalitetsspillere. Der dukker det stadig opp nye.

Vis fakta ↓
4. runde i Eliteserien:

Vi har fått vite at Sarpsborgs Sigurd Rosted allerede etter én kamp holder topp internasjonalt nivå. Det gjør Moldes Stian Gregersen også, etter at han scoret med et skudd mellom bena på en Lillestrøm-forsvarer i andre serierunde. Slikt er ikke tilfeldig, det er kvalitet. Nye midtstoppere trenger vi.

Har vi en ny Thorbjørn Svenssen i emning?

Moldes Stian Gregersen scoret mot Lillestrøm. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Vi har i hvert fall fått en ny Mini Jakobsen, ifølge Vålerenga-trener Ronny Deila. Han heter Bård Finne. Likheten er at han er liten. Dessuten har han laget ett mål for Vålerenga.

Maradona og Messi

En helt til: Eks-trener Eggen oppe i Orkdal mener at Nicklas Bendtner er en ny Ivers.

De er nok stolte, de to, over å bli sammenlignet med en spiller fra 1990-tallet og en fra 1970-tallet.

Men det stopper ikke med Mini og Ivers. Kristiansunds trener sammenligner sin midtbanespiller Kamer Qaka med Maradona, mens Qaka selv tenker mer på Messi. Hvilket norsk lag har den neste Pelé?

Kamer Qaka var som både Maradona og Messi i kampen mot Brann. Foto: Anders Tøsse / NTB scanpix

Sommerens blodslit

Også i år har klubber og trenere understreket hvor viktig Europacupen er. Og hvor fæl.

I år startet klagingen første uke i april. Altfor tett kampprogram. Fotballforbundet legger ikke forholdene til rette, de har ikke peiling på hva toppidrett krever av fysisk restitusjon og mental debriefing. Tanken på to kamper i uken i juli og august, attpåtil på bortebane noen ganger, får trenerne til å grøsse.

Vi skal nok få høre mer fra både RBK og Odd.

Kåre Ingebrigtsen og Rosenborg skal spille Europacup. Foto: Vegard Wivestad Grøtt, NTB scanpix

Kravet deres er at NFF må hjelpe til. Deltagelse i Europacupen er et viktig mål for de norske lagene. Så viktig faktisk, at Odd brukte et tilnærmet B-lag mot greske PAS Giannina i fjor. Og ble slått ut.

Dessuten vil alle klubber gjerne ha sine spillere på landslaget. Det øker reklameverdien og sponsorinntektene, og det gjør treneren stolt. Helt til han får sitt ønske oppfylt og jamrer over tett kampprogram og altfor få spillere på treningen.

Egentlig er det håpløst å være klubbtrener når forbundet driver slik rovdrift på spillerne.

Og solen skinner

Det flotteste med idrett, er optimismen. Det er vanskelig å tenke seg idrett uten tro på at det er mulig å vinne noe.

Denne optimismen smitter over på oss kommentatorer. Vi er lette å glede.

Derfor elsker jeg at TV 2s Jesper Mathisen klarer å bruke ordet «fantastisk» om norske spillere, mange ganger i hvert innslag, til og med om en spiller fra OBOS-ligaen, husker vi. Fordi alt er relativt i idretten, og man kan være fantastisk på alle nivåer.

Eller en juvel. Jeg merket meg en lokalavis som for noen år siden kalte en av de lokale 4.-divisjonsspillerne for en «midtbanejuvel». Er det ikke flott?

TV 2-ekspert Jesper Mathisen er raus med superlativene. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

TV-kommentator Kjetil Rekdal, som noen mener er en surpomp, må ha brukt ordet «ekstremt» i positiv forstand over 20 ganger under kampen Vålerenga-Viking. Det var mange ute på Ullevaal-gresset med ekstreme ferdigheter. Slikt er hyggelig.

Men han klarte ikke å spre like mye glede da han kommenterte Nord-Irland – Norge. Han var jo så negativ, mente noen. Det var neppe problemet.

Problemet var at han hadde rett.

Kjetil Rekdal var tydelig da han kommenterte landskampen mot Nord-Irland. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Vold avler vold

Som alltid har dommerne lovt at de skal beskytte spillerne mot voldelige taklinger. Som alltid har det vist seg at de ikke mente det.

Ola Hobber Nilsen ga gult kort for Godset-spiller Marcus Pedersens kvesting av Haugesunds Kristoffer Haraldseid. Det er det samme han og hans kolleger ellers gir spillere som triller bort ballen etter at det er blåst eller viser seg uenig med dommeren «i ord eller handling».

Marcus Pedersen fikk gult kort. Foto: Terje Bendiksby, NTB scanpix

Før påske kom en sosiologisk undersøkelse om «vold i nære relasjoner». I hvert femte forhold forekommer det slik vold, uten at det anmeldes. Tvert imot, voldsmannen blir gjerne forsvart av sin partner, han har jo et godt hjerte, innerst inne.

Det er i denne sammenheng vi bør se trener Tor Ole Skulleruds varme forsvar for spillerens fremferd. Marcus er ingen grisegutt, det er bare de andre som skriker og skråler for ingenting.

Det blodige dramaet

Sånn er det. Så da neste spiller, Kristiansunds Aliou Coly, var ute på flatehugst, var det en annen dommer, Svein Oddvar Moen, som syntes gult kort var passende. Dommersjefen er klar. Nå skal det strammes inn. Hvor lenge varer der, i én serierunde?

Dommer Svein Oddvar Moen ga gult kort til Aliou Coly. Foto: Anders Tøsse / NTB scanpix

Vi husker hvor lenge det varte da dommerne skulle stramme inn for å bli kvitt holding i feltet.

Ja, norsk fotball er et salig drama, levende illustrert på VGs førsteside søndag før påske. Under logoen, et oppslag om terroraksjonen i Stockholm. Over logoen, et bilde av Pål André Helland med en rød stripe ned fra øyenbrynet og tittelen «Helland i blodig drama».

Pål André Helland (t.v.) måtte ut for å bli sydd under oppvarmingen. Til høyre Rosenborg-lege Ketil Holen. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

Mye rart kan sies om oss journalister, men vi vet hva som er vesentlig. Det er faktisk faget vårt.

Det er bare å glede seg til ny serierunde 2. påskedag!