Sveitseren gliste bredt og var tydelig rørt i de franske alper etter han hadde brutt en ny barriere: VM-gull i utfor. Triumfen var hans første seier i disiplinen noensinne, etter syv annenplasser i verdenscupen.

— Dette er utrolig. Det er trolig et av de beste løpene jeg har levert, fortalte Marco Odermatt til VG og andre medier halvannen time etter han passerte målstreken i Courchevel og endte på plassen foran sølvvinner Aleksander Aamodt Kilde.

Etterpå rakk Odermatt innom både afterski i Méribel og medaljeseremoni før han spratt champagnen og spøkte om at karrieren nå var komplett i sveitsiske SRFs kveldssending på TV.

– Neida, jeg har ikke fått nok ennå, betrygget han fansen.

Egentlig var det mange mente var «den perfekte utfor» bare et slags frempek på hva man har i vente, hvis dette er nivået han besitter.

– Umenneskelig, var ordet tidligere OL- og VM-gullvinner i utfor Bernhard Russi fra Sveits brukte overfor sveitsiske Blick om Odermatts prestasjoner og evner til å takle presset.

– Den beste tekniske alpinisten for øyeblikket, sa den tysk-østerrikske rivalen Romed Baumann etter rennet.

De siste to sesongene har Marco Odermatt vært verdens beste herre-alpinist. Hvertfall skal man regne totalcupen som beviset på det. Etter Aamodt Kilde vant i 2019/20-sesongen har Odermatt vært nummer to i 2020/21 før han vant overlegent med 472 poengs distanse ned til annenmann Kilde i fjor. I år leder Odermatt med 313 poeng på samme mann. Som sist er Henrik Kristoffersen nummer tre, uten å kjøre fartsdisiplinene.

Duellen Kilde mot Odermatt er det råeste innen alpint om dagen.

— Nå hater jeg ham. Neida. Jeg er selvsagt glad på hans vegne ham. Noen ganger må man bare ta hatten av for slike prestasjoner, gliste Kilde etter rennet.

Han påpekte at en konkurranse mellom to som kunne unne hverandre godt og presse hverandre fremover ikke plager ham.

— Det er utrolig. Det er kult både for ham og meg å ha denne duellen. Det er kult for fansen og hele sporten at vi har en så fin duell. Vi liker hverandre og begge fortjener medaljene, og i dag var jeg for en gangs skyld bedre enn i utfor, forteller Odermatt VG når vi spør om superduellen.

Overfor VG åpner Aleksander Aamodt Kilde for å kjøre storslalåm-rennet i VM kommende fredag. Der vil Odermatt ha det definitive favorittstempelet etter prestasjonene i verdenscupen og OL-gullet i fjor.

Riktignok skulle han ta «storeslem» i Beijing, men måtte ta til takke med den ene medaljen som reddet ham fra fiasko. Han er ikke helt uslåelig.

— Jeg skulle ønske det var gull og det skulle mange andre også. Jeg kommer inn som storfavoritt, og har egentlig mulighet til å ta gullet. Men det er også mye press og mye man skal håndtere. Jeg er veldig «happy» med hvordan jeg har klart det, og kjørte alt jeg hadde i dag, sa Kilde etter utforen.

Fredag vil Odermatt merke presset.

Og da er også Henrik Kristoffersen på plass...