– Vi har nådd et punkt der vi har oversteget en grense. Det er uakseptabelt. Og det er denne salen som kan ta et oppgjør med det. Sånn kan vi ikke ha det i norsk skisport, sier Røste til VG.

For klokken 09:30 lørdag morgen holdt han innledningstalen til årets ski-ting foran cirka 150 mennesker på et hotell i Molde.

Røste, som søndag gir seg etter ti år som president i Norges Skiforbund, avsluttet med å si at det er én ting som bekymrer ham på tampen av sin siste periode.

ENGASJERT: Skipresident Erik Røste under presentasjonen av alpinlandslagene og trenerteamet for sesongen 2022-2023. Foto: Annika Byrde / NTB

– Farlig virus

Han fortalte publikum at han har sett en utvikling der ledere, tillitsvalgte, frivillige og ansatte trakasseres, presses og skjelles ut for standpunktene de har og jobben de gjør.

– Utviklingen har tiltatt og har nå fått en karakter, dimensjon og utslag som er i ferd med å ødelegge selve fundamentet for det vi skal leve opp til mottoet om «mange, gode og glade skiløpere», sa Røste – og fortsatte:

– Det er som et farlig virus som muterer og dreper engasjement, frivillighet og våre demokratiske prosesser hvis den nå ikke blir fjernet.

– Skal vi ha det sånn?

Røste viste senere flere bilder av hets og trusler i sosiale medier på skjermen bak seg.

Blant annet til et nylig eksempel fra Rosenborg der Rune Bratseth trakk seg som styremedlem i klubben på grunn av hets og trusler. Han viste også en trussel rettet mot Ingvild Bretten Berg, generalsekretær i Norges Skiforbund og en av Røstes nærmeste ansatte.

Han stilte senere spørsmålet til samtlige fremmøtte om man skal ha det sånn og foreslo avslutningsvis til at Norges Skiforbund vedtar en resolusjon, eller gjør et vedtak, som klart og tydelig tar avstand fra netthets, mobbing og trakassering.

Tingsalen, med representanter fra grenene og kretsene, svarte med å reise seg fra stolene og klappe i godt over minuttet etter skipresidentens tale.

– Det er ingen ansatte, tillitsvalgte, frivillige, utøvere som skal oppleve det enkelte hos oss opplever, sier Røste til VG.

Han mener grunnen til trakasseringen og sjikanen er sammensatt.

– Men hvis man ikke tar standpunkt til det, man sitter nøytral og passiv, så får denne type krefter legitimitet. Vi må være villige til å fronte det. Hvis ikke så får det fortsette. Vi har sett en eskalering, ikke bare i skisporten, men andre deler av idretten og samfunnet for øvrig. Da er vi nødt til å stå opp og si at dette aksepterer vi ikke.

INNLEDET: Skipresident Erik Røste, her lørdag morgen hvor han åpnet årets ski-ting 2022. Foto: Claes Tommy Herland, Norges Skiforbund

Velger ny president denne helgen

Røstes innledning ble en start på tinget som skal ende opp med ny president søndag. Valget i morgen står mellom tre kandidater.

Rosenborg-leder Tove Moe Dyrhaug er spilt inn av Sør-Trøndelag skikrets og er innstilt valgkomiteens kandidat.

I tillegg har Buskerud og Østfold skikrets fremmet såkalt benkeforslag. De ønsker henholdsvis Kristin Vestgren Sæterøy og Katharina Rise som ny president.

Førstnevnte er tidligere leder for Holmenkollen skifestival og har i dag en rolle inn mot freestyle i Det internasjonale skiforbundet (FIS), samt i Norges Skiforbund.

Rise er førstestatsadvokat, men er den seneste tiden mest kjent i Ski-Norge som den personen som ledet utvalget som evaluerte konflikten mellom forbundet og Clas Brede Bråthen-konflikten.