– Vi har gjort en vurdering rundt det, og har konkludert med at vi ikke skal offentliggjøre søkerlistene på de fire VM-jobbene som nå er utlyst.

Det sier styreleder i VM-selskapet, Bård Benum, til Adresseavisen på spørsmål om de kommer til å offentligjøre søkerlistene på de fire stillingene.

– Vi har undersøkt hva som har blitt praktisert i sammenlignbare stillinger og lyttet til rådgivere på slike typer rekrutteringsprosesser. I tillegg har vi fått direkte spørsmål fra potensielle kandidater om listene blir offentliggjort eller ikke. Disse har signalisert at de ikke kommer til å søke på jobbene hvis søkerlistene offentliggjøres.

– Demokratiet dør bak lukkede dører

Gunnar Bodahl-Johansen reagerer på VM-styrets hemmelighold. Han er ekspert på offentlighetsloven og har jobbet med innsyn i det offentlige i en årrekke:

– Selv om selskapet ikke er omfattet av offentlighetsloven, vil det skape stor tillit om man offentliggjør søkerlistene. Demokratiet dør bak lukkede dører, og da oppstår det mistillit. Erfaringene viser at det vil komme diskusjoner, uenigheter og konflikter underveis om man ikke har full åpenhet.

Gunnar Bodahl-Johansen mener det er en myte at de beste kandidatene ikke søker på jobber som har offentlige søkerlister. Foto: Privat

De fire stillingene som er lyst ut, er VM-sjef, økonomisjef, sjef for arrangement og bærekraft og sjef for forretningsutvikling.

Forstår at det kommer spørsmål

Benum poengterer at det ikke er et krav for VM-selskapet å offentliggjøre listene:

– Sannsynligheten er, slik vi ser det, veldig mye større for at vi får de aller beste kandidatene til å søke om vi velger denne praksisen. For ordens skyld er det viktig å påpeke at det heller ikke er et krav for oss å offentliggjøre søkerlistene. Vi er ikke en offentlig virksomhet.

Trondheim Kommune er den eneste offentlige deleieren og eier 10 % av selskapet. Norges Skiforbund er den største aksjonæren med sitt eierskap på 60 %, mens Sør-Trøndelag Skikrets eier 30 %.

– Forstår du om det kommer reaksjoner på at dere ikke velger å offentliggjøre listene?

– Jeg forstår at noen kan stille spørsmålet. Men vi har tatt et standpunkt, som etter vår oppfatning, gjør at sannsynligheten øker for at de beste kandidatene søker på jobbene. Vi ønsker ikke å ta konsekvensen ved at vi mister flere av de beste kandidatene. Vi har valgt å si at det viktigste for oss er at de beste kandidatene søker på stillingene, slik at vi kan skape varige verdier for Trøndelag og Norge, sier Benum.

Styreleder i VM-selskapet, Bård Benum, sier de ikke kommer til å offentliggjøre søkerlistene på de fire utlyste jobbene. Foto: Håvard Haugseth Jensen

– En myte

Offentlighetseksperten mener Benums argument om at de beste kandidatene ikke kommer til å søke om de offentliggjør søkerlistene, er en myte.

– Det er bare et behagelig argument som blir brukt for å unngå offentligheten. Jeg mener det er en myte som har blitt skapt og som til stadighet vedlikeholdes. Om søkere virkelig er interessert og kvalifisert til stillingen, vil de uansett søke.

– Personer som skal stå i ledelsen for prosjekter som er av så stor offentlig interesse, bør tåle å få navnet sitt på en søkerliste.

Bodahl-Johansen mener Ski-VM i Trondheim vil få en enorm betydning for offentligheten og befolkningen.

– Dette er ikke bare et stort arrangement for idretten, men for hele samfunnet for øvrig. Disse stillingene overgår de aller fleste stillingene i kommunene, både når det gjelder innflytelse og ikke minst økonomi. Store offentlige midler er også i omløp. Da kan folk kreve stor åpenhet.

– Jeg syns det er en gammeldags måte å tenke på, når man lukker slike prosesser.

Benum hevder de har fått god respons på de fire utlyste stillingene.

– Responsen har vært veldig god. Allerede på den første dagen kom det inn søknader. I tillegg har vi fått spørsmål fra kandidater som vi normalt sett ikke hadde forventet skulle melde seg på. Det har også vært mange positive tilbakemeldinger på måten vi har gått ut på.

Søknadsfristen på de fire stillingene er satt til 6. juni.

Trønderne strømmet til Granåsen under ski-VM i 1997. Om knappe fire år er det klart for et nytt mesterskap i Trondheim. Foto: Kjell A.Olsen/Adresseavisens arkiv

– Vil kunne rammes

Benum har blitt forelagt uttalelsene til Bodahl-Johansen. Styrelederen i VM-selskapet svarer slik på offentlighetsekspertenes uttalelser:

– Vi har et styre i VM-selskapet med lang erfaring rundt lederansettelser. Videre benytter vi en rådgiver som bistår i forbindelse med svært mange lederansettelser i løpet av ett år, offentlig og privat. En entydig konklusjon fra diskusjonen med dem har vært at en offentliggjøring vil virke svært begrensende, noe vi også har erfart allerede, basert på henvendelser rundt stillingen. Gode kandidater vil kunne rammes av at det blir kjent at de er i prosesser rundt andre stillinger. At en offentliggjøring av stillingen ikke vil påvirke hvem som søker, tror jeg definitivt er feil.

– Vi er opptatt av å kunne velge blant de beste kandidatene. De som skal lede VM-selskapet påvirker i sterk grad hvordan resultatet blir, og hva som vil ligge igjen til samfunnet etter VM. For å ha størst mulig valgfrihet når vi skal ansette ledelsen, har vi landet på at vi ikke vil offentliggjøre søkerlistene. Vi tror forøvrig også at de som til syvende og sist blir valgt, er tjent med dette, basert på at vi har hatt det best mulige tilfanget av kandidater.