Johannes Thingnes Bø gikk Norge inn til gull etter en enorm opphenting.

På ankeretappen skapte Thingnes Bø spenning på første skyting. Han skjøt tre bom, men reddet seg inn på ekstraskuddene. Italia kom seg foran, men ble senere forbigått. Norge fullførte til slutt på totaltiden 1:04:41, elleve sekunder foran italienerne.

– Det var dårlig skyting. Vi gikk så fort på den første runden, og det var flere som bommet. Planen var ikke å gå så fort at jeg skulle skyte dårlig, sier Thingnes Bø til TV 2.

Skytingen ble stemplet som «elendig» av NRK-ekspert Ola Lunde, mens Bjørndalen kalte det for «ræva».

– Det var full spiker opp første bakke. Jeg var stiv i beina under hele løpet etter det, men jeg gikk heldigvis bra og var rolig under ekstraskuddene. Jeg ser i ettertid at det var veldig unødvendig, sier skiskytteren.

Han forklarer også bomskuddene med «VM og nervøsitet».

På stående skjøt både Norge og Italia én bom, men traff på første ekstraskudd. På siste etappe var Bø helt overlegen.

Det startet tungt, men for en dag det skulle bli for Norge på snøen i Oberhof onsdag. Og på siste etappe la Thingnes Bø inn litt ekstra drama med en bom på siste skyting, men han var iskald og traff på første ekstraskudd. Han viste for alle at han er verdens beste skiskytter da han parkerte Italia fullstendig i kampen om gullet.

Etter førsteetappe så det tungt ut. Ingrid Landmark Tandrevold skjøt blinkene rett ned på liggende, men på stående ble det fryktelig tungt. Fire bom og en strafferunde.

Ingrid Landmark Tandrevold, Marte Olsbu Røiseland, Sturla Holm Lægreid og Johannes Thingnes Bø jubler etter å ha tatt stafettgullet. Foto: LISA LEUTNER / Reuters

Da herrene satte i gang skjedde det mye på første liggende skyting, og Tyskland måtte ut i strafferunde, og plutselig var Sturla Holm Lægreid og Norge nummer tre. Lægreid gikk en enorm etappe, og tok inn de 50 sekundene Norge lå bak.

– Ja, Sturla var virkelig «on fire» i dag, sier Tandrevold til VG.

Johannes Thingnes Bø ble sendt ut 0,7 sekunder foran Frankrike på den siste etappen. Han gikk som vanlig i voldsom fart på ski, men på standplass ble det spennende, Thingnes Bø skjøt tre bom på liggende. Men det var flere som bommet på den skytingen, Sverige og Sebastian Samuelsson måtte ut på hele tre strafferunder.

Italia og Norge skjøt side om side på siste stående. Og den siste blinken satte de ned samtidig. Tommaso Giacomel og Thingnes Bø fikk en duell, men Thingnes Bø var helt overlegen.

Tandrevold passerte ut 56 sekunder bak Julia Simon fra Frankrike. Norge var nummer 16 etter andre skyting. Tandrevold sendte Marte Olsbu Røiseland ut på 8. plass, 55 sekunder bak Frankrike.

Men Norge kan mixed stafett. Fasit før onsdagens stafett: Seks VM-gull og to OL-gull. Norge har vunnet fire mixed stafetter på rad i mesterskap.

Marte Olsbu Røiseland er mesterskapsløper, med 11 VM-gull før onsdagens renn. Og hun skjøt i spinnvilt tempo. Alle blinkene gikk rett ned på liggende, og hun tok innpå 15 sekunder til teten. På stående ble det to bom, dermed tok Røiseland bare seks sekunder på Frankrike fra veksling og ut fra stående skyting.

Dorothea Wierer gikk en kjempeetappe og vekslet først. Røiseland vekslet som nummer fem, 50 sekunder bak Italia.

STRÅLENDE: Marte Olsbu Røiseland sendte Sturla Holm Lægreid ut på tredje etappe. Foto: Javad Parsa / NTB