Casper Ruud - Kamil Majchrzak 6-3, 6-2, 6-4

PARIS: Ruud fikset oppgaven i 2. runde i French Open mot polske Kamil Majchrzak. 3–0 i sett var overlegent.

– Jeg gir meg selv åtte på skalaen fra én til ti, men jeg føler at jeg fortsatt har et ekstra gir, sa 22-åringen til Aftenposten.

Han la til at han var sulten på mer. Neste utfordring kommer fredag i single.

Det han var ekstra godt fornøyd med, var at det bare ble tre sett. – Det er det man drømmer om. Da sparer man energi til neste kamp.

Tennisforbundet vet uansett at mange vil følge den norske tenniseneren fremover. Alle piler peker oppover.

Ferske tall viser at antall medlemmer i forbundet har økt med 13 prosent bare det siste året. Tennis har fått nesten 4000 nye spillere.

– Det har vært en eksplosiv medlemsvekst. Det er ekstremt, sier generalsekretær Aslak Paulsen i Norges Tennisforbund.

Han satt foran TV og så Norges beste tennisspiller ta seg til tredje runde i French Open. Paulsen vet hva det betyr for rekrutteringen at Ruud er så høyt oppe i en verdensidrett.

Forbundet har nå nesten 34.000 medlemmer og er blant de elleve største i landet, av 55 særforbund. Antall medlemmer har økt kraftig de siste 15 årene.

Casper har en finger med i spillet

Paulsen er overbevist om at det går an å snakke om Casper-effekten. For det at spilleren fra Snarøya er blitt en profil som setter Norge på verdenskartet i tennis, betyr mye.

Paulsen registrerer at mediene skriver mer om denne idretten enn tidligere og at TV følger opp med sendinger.

– Da jeg vokste opp, var det som regel bare Wimbledon på NRK. Nå er det mulig å se det meste.

Det forbundet er ekstra godt fornøyd med, er den solide veksten nettopp i den aldersgruppen Ruud representerer: 20–25 år. Den har vokst med 30,1 prosent. I klassen 26+ er veksten på 15,9 prosent.

– Norsk tennis og padel har gjort en svært god jobb i 2020, mener Paulsen.

Han tenker først og fremst på de 151 klubbene over hele landet, som til tross for mangel på haller og baner makter å ta hånd om nye medlemmer. Og selv om den nye grenen padel foreløpig er fersk i Norge, popper det opp anlegg, som oftest med kommersielle aktører.

De tidligere toppidrettsutøverne Bjørn Maaseide, Jan Kvalheim, Thor Hushovd, Jesper Mathisen, Ole Martin Årst og Anders Jacobsen er godt i gang med å tilby padelbaner.

De er 25 prosent mindre enn størrelsen på en tennisbane og foregår på en lukket bane. Ballen er lik, med litt mindre trykk.

Casper Ruud har fått mange nordmenn interessert i tennis. Flere enn noen gang vil også spille selv. Her fra 2019. Foto: Heiko Junge / NTB

Casper Ruud liker det han hører om tennistilveksten i Norge:

– Jeg tror spesielt tennis og golf har fått mange som har begynt for første gang eller tatt sporten opp igjen. Om det skyldes pandemien, som gjør at det har vært mulig å spille tennis, eller at folk vil spille fordi det er moro, vet jeg ikke.

– Mange nevner at du bidrar sterkt med dine gode resultater?

– Jeg tror at det betyr noe hjemme. Nordmenn er enkle sånn sett. Vi liker å se egne landsmenn i aksjon. Det er en av grunnene til at folk følger med for eksempel i langrenn, for der vinner jo Norge alle mulige medaljer.

Medlemsvekst skapet nye behov

I likhet med mange andre idretter har tennis et skrikende behov for anlegg.

– Vi sliter med å få ​helårsanlegg til tennis. Det er en evig kamp om midler og politisk vilje, sier generalsekretæren.

I Oslo ble som eksempel den siste helårsbanen, det vil si en permanent hall, etablert i 2009 på Heming. Holmenkollen Tennisklubb har vilje, tomt og penger, men får ikke ja fra politikerne.

Sport uten aldersgrense

Det spesielle med tennis er at idretten kan drives hele livet. Casper Ruud startet tidlig, men mange mosjonister prøver seg i senere år. Og Paulsen er overbevist om at Ruuds fart mot verdenstoppen vil inspirere enda flere til å komme i gang.

– Det har kjempebetydning at vi har en slik rollemodell som Casper. Han, faren, moren og alle rundt ham er så jordnære og fine. Casper har dessuten trent og blitt god i Norge. Han var med i alle juniorårene og spilte samtlige norgescuper for spillere under 14 år. Siste gang var det året han ble EM-toer i klassen U14.

Casper Ruud er ikke svaret på alt. Pandemien kan ha påvirket. Veksten kan også tilskrives at forbundet har vært innovative med ​blant annet trenerutdanning, som startet så tidlig som i ​2006.

Svein-Espen Olsen i Stabekk setter pris på at mange ønsker å holde på med den sporten han brenner for. Stabekk kan tilby 12 baner. Foto: Mette Bugge

Svein-Espen Olsen er heltidsansatt trener i Stabekk Tennisklubb. Det er landets største med 1094 medlemmer og en tilvekst på 125 nye spillere.

– Det er stor pågang av folk som vil spille tennis, og vi har ventelister til voksenkurs.

Hele Ruud-familien er medlemmer i den klubben, ved siden av Snarøya Tennisklubb.

– Når Casper er hjemme og trenger å trene på raske baner, kommer han hit.

Olsen beskriver Casper-effekten slik:

– Folk er litt crazy etter å spille tennis. Det er blitt en massesuggesjon der venner inspirerer hverandre. Vi merker også at flere unge har lyst til å bli gode.

47-åringen mener at koronaåret har vært en pådriver for ønsket om å starte med tennis.

– Det skyldes at tennis foregår på en bane som nesten er 24 meter lang, og der spillerne ikke har nærkontakt.