– Klokken 07.00 mandag løper vi, sier Åge Hareide til VG. Han har brukt tiden godt siden han overtok som Rosenborg-trener i fjor høst. Og om han ikke fikk sjokk over hvor langt RBK lå bak lag som Bodø/Glimt og Molde, så fikk han i hvert fall såpass mye å tenke på at noe måtte gjøres.

Noe nytt – blant annet for å få testet hvor mye spillerne tåler av trening.

I tre uker, fra mandag førstkommende, skal Rosenborg-spillerne være på Lerkendal fra klokken 06:30 til tidlig kveld, 17:30. 11 timers arbeidsdag, med tre konkrete treningsøkter. Og selvsagt mat og hvile.

– En liten revolusjon? Ja, du kan kanskje kalle det dét. Du kan egentlig kalle det hva du vil – det er dette vi skal gjøre. Vi må finne ut mer om individene, vi vet for lite om spillernes kropper. Mange har en skadehistorikk. Vi må finne ut hva de tåler, vi må finne ut av enkeltindividene, sier Åge Hareide.

Så Edvard Tagseth (19), som ikke har bil, må sette seg på bussen 06:15 for å rekke Hareides revolusjon.

– Kanskje jeg henter han i bilen min, smiler Hareide.

Opplegget er i hvert fall som følger:

  • En ren løpe-økt klokken 07:00.

  • En styrkeøkt.

  • En økt med ren rolletrening.

– Det er nå vi kan gjøre dette, siden vi ikke har noen viktig kamper. Rolletreningen blir viktig. Ingen blir gode alene, vi må få tilbake forståelsen av at du blir god sammen med noen. Her har vi en stor jobb å gjøre, sier Hareide – og er omtrent som et ekko fra trener-guruen Kjell Schou Andreassen, som hadde «kem e du go’ saman me?», på kav stavangersk, som mantra.

Nå tar Hareide det videre – med hjelp av gode hjelpere fra Nils Arne Eggens 1990-tallslag.

– Christer Basma, Roar Strand og Harald Martin Brattbakk, de kommer fra akademiet og skal være med på noen av øktene med rolle-trening. Er det noen som kan dette, og forstår betydningen av det, så er det disse spillerne, sier Hareide.

Og så handler det om å lære seg «å sove» – siden spillerne må opp veldig tidlig de neste ukene.

– Restitusjon og hvile er viktig. Vi skal bruke søvndetektorer, som kontrollerer søvnen, sier Hareide. Han liker å gjøre noe «nytt», blir inspirert av sine medhjelpere, og Hareide mener at Rosenborg er nødt til å foreta seg noe. Han så i høst at lag som Bodø/Glimt og Molde lå ganske langt foran RBK.

Det er uvant for den seiersvante klubben fra Trondheim.

– Vi har en stor jobb foran oss. Forbruket av spillere må ned. Derfor må vi finne ut hva de tåler, og hvordan de tåler mengder. For vi må kunne spille med samme lag i de fleste av kampene, om det er det vi ønsker, sier Hareide – og snakker litt om hvor lite Jürgen Klopp skiftet på laget da Liverpool vant ligagull.

– Stort sett bare en spiller i hver lagdel. De andre sto. Det må være mulig hos oss også, men da må vi kjenne fysikken til spillerne bedre, mener Åge Hareide – og snakker om «å ha kapasitet til å ligge i toppen.»

– Nå skal vi trene steinhardt, og vi skal analysere. Vi har et eget analyserom, og via droner har vi filmet alle treningsøktene. Dette er verdifull informasjon som vi skal bruke, sier RBK-trener Åge Hareide – som gleder seg til å gjenreise Rosenborg, med nye og gamle metoder om hverandre.