Like etter klokken 12 på kampdag tikket følgende melding inn til iTromsøs innboks:

Hei,

Isberget vil i dag demonstrere med 15 min stillhet i dagens kamp mot Molde pga. Tromsø idrettslag's sin usportslige opptreden mot Isbergets Supporterklubb.

Mvh

Styret i Isberget.

Isberget holdt ord og daglig leder Øyvind Alapnes i TIL sier han er veldig overrasket over protesten til supporterklubben.

– Jeg må ærlig innrømme å si at vi er veldig overrasket. Alle den tid vi hadde et møte med styrelederen dagen før kampen, sier Alapnes.

iTromsø har ikke lykkes å få kommentar fra Isberget-leder Karin Mikalsen så langt.

– Vil stille krav

Alapnes forteller TIL sin versjon av det som resulterte i en protest fra sin egen supporterklubb.

– Vi har generelt i TIL satt i gang veldig mange prosjekter i klubben og på veldig mange områder er vi veldig aktive nå. Vi føler de prosjektene har blitt positivt mottatt og gitt positive resultater. Når det kommer til supporterdelen har vi sett at der har vi enda en jobb å gjøre for at det skal være et miljø som vokser og som kan skape god stemning på Alfheim. Der har vi hatt møter med de to supportergrupperingene som er i Tromsø, og det møtet onsdag var det siste av flere møter, der vi sier at vi som klubb har lyst til å involvere oss tettere og hjelpe til for å gjøre supporterbevegelsen sterkere. I sånn måte har vi lyst til å stille krav til de, sier Alapnes.

Han viser til at TIL i motsetning til flere andre klubber har valgt å gi plass til samtlige supportermedlemmer med sesongkort under taket på 600 tilskuere pr. kamp.

– Det er andre tilskuere som lider av det, men vi ønsker å prioritere våre supportere. Samtidig ønsker vi blant annet at supporterklubbene blir dyktigere til å involvere minoriteter og få flere grupperinger inn. Uten at vi skal inn i deres demokrati, så har vi konktrete ønsker for hvordan supporterne kan skape en bedre opplevelse på Alfheim. Da må man også kunne diskutere å samle supportergrupperingene på samme felt. Det er ikke uvanlig med flere supportergrupperinger, men de må kunne stå på samme del arenaen og sammen skape mest mulig stemning, likt det som er vanlig på alle andre stationanlegg i fotballverden. De er der for å supportere spillerne og der har vi lyst å ha et ord med i laget. Vi var enig med styrelederen etter møtet onsdag om prosessen videre, så går de hjem og gjør noe helt annet dagen etterpå og varsler en 15 minutter protest. Det er veldig overraskende, sier Alapnes.

Den daglige lederen er klar på at TIL ikke kommer til å gi seg og at supporterdelen er et viktig område for klubben.

– Det handler om lokalisering på stadion og det å få flere medlemmer det er det store ønsket vårt. Vi vil at det skal være kult å gå med TIL-drakt gjennom Storgata. Det kan vi ikke si at det er akkurat nå.

– Vi rydder opp i mye på Alfheim og supporterbevegelsen er enormt viktig for oss som klubb, ikke minst å lage den riktige stemningen på Alfheim. Da må vi gripe tak i den. Vi kan ikke sitte passiv å se på, fortsetter han.

– Har dere gitt Isberget et ultimatum om å flytte?

– Vi har ikke gitt noe ultimatum enda, men håper å få det til uten dette. Vi synes alle skal stå på L-feltet og det er fordi vi mener det er det området som definitivt er det området på stadion som bærer lyd best. De er mye mer synlig på stadion og det er mer inkluderende område der andre folk som har lyst til å stå med supportermiljøene, kan gjøre det, selv om de ikke er medlem.

Nytt møte tirsdag

Konflikten som har blusset opp har resultert i et nytt møte mellom partene tirsdag.

– De har spurt om et møte med vårt styre på tirsdag, sier Alapnes.

Han understreker at det ikke kun er Isberget de stiller krav til.

– Det er flere områder i klubben vi jobber beinhardt på og supporterbiten er område som er like viktig som de andre områdene vi jobber med, så vi må angripe det også. Vi kommer til å stille krav til begge supporterklubbene, ikke bare til Isberget. Det har vi allerede orientert Forza (Tromsø) om. Og de har allerede fått noen krav til hva begge supporterbevegelsene må forbedre seg på.

– Og hva er de områdene?

– Det handler blant annet om økt demografi, jobbe for å få inn minoritetsgrupper og få flere til å få lyst til å være en del av supportermiljøet.

Forza-leder: – Overrasket

Forza Tromsø-leder Morten Killingberg bekrefter at klubben har kommet med krav også til deres supportergruppe.

– Jeg synes det er positivt at TIL som klubb ønsker å ta en mer tydelig rolle. De vil bare det beste for alle, og det er å gjøre stemningen på Alheim enda bedre. Det at klubben stiller krav til oss og Isberget, er egentlig en positiv sak. Den dialogen vi har hatt med TIL, går blant annet på hvordan vi skal klare å rekruttere inn mot målgrupper vi ikke har nådd tidligere. Tromsø er en internasjonal by og vi ønsker å være enda flere på kamp. Der har vi en tett dialog med TIL om hvordan vi også kan få hjelp av de til å nå ut til enda flere. Det ser vi på som positivt, sier Killingberg.

– Hva tenker dere om TILs ønske om å flytte Isberget over til L-feltet?

– Det vi har sagt hele veien er at det er opp til TIL og Isberget. Hvis de blir flyttet over, er vi åpen for å ta en dialog for å få til et samarbeid, som forhåpentligvis fører til at stemningen blir enda bedre, det er vårs inngang til det. Inntil videre er det en sak mellom TIL og Isberget, men den dagen ting er bestemt, skal vi være klar til å gå i gang med et samarbeid. Både Isberget og for så vidt alle andre er velkommen til L-feltet, som er åpent og inkluderende supporterfelt.

– Hva tenker dere om Isbergets 15 minutters protest på kampdag?

– Da jeg først hørte det ble jeg litt overrasket. Det er ikke det virkemiddelet vi selv ville brukt. Dersom du ser på omstendighetene med første hjemmekamp der TIL trenger all støtte de kan få fra tribunene, bestemte vi at vårs reaksjon på det, var at vi på andre siden skulle kjøre på enda mer. Det følte jeg vi gjorde så til de grader og vi har virkelig fått skryt for det i ettertid fra både klubb og spillere, sier Killingberg.

iTromsø har flere ganger forsøkt å få tak i Isberget-leder Karin Mikalsen uten hell.