En av kapteinene som ønsker VAR (videoassistert dømming) velkommen, er Vålerengas Jonatan Tollås Nation.

– Det er såpass små marginer i fotball at dommeravgjørelser kan bli skjebnesvangert. Da er det jævlig viktig at vi som har jobba ræva av oss for å ligge i toppen ikke blir påvirket av at kamper avgjøres på dommerfeil.

Søndag ble Tollås Nation snytt for en potensiell matchvinnerscoring mot Bodø/Glimt:

Tidligere i uken kunne VG melde at TV 2 har gitt et norsk fotball et tilbud for å få VAR til Eliteserien når kanalen overtar TV-rettighetene fra 2023.

VG stilte Tollås Nation og de andre kapteinene i Eliteserien følgende spørsmål: «Synes du VAR bør innføres i Eliteserien fra 2023?».

15 av den norske toppdivisjonens 16 kapteiner har svart på spørsmålet, og resultater lyder som følger:

10 av 15 svarer ja til at videoassisterende dommer (VAR) bør innføres, mens 5 av 15 har svarer nei.

Tilbake i april gjorde også VG og NISO (Norske Idrettsutøveres Sentralorganisasjon) en undersøkelse blant spillerne i Eliteserien. Den gang svarte «bare» 33 prosent ja til at VAR bør innføres, 49 prosent svarte nei, mens 17 prosent svarte at de var usikre.

Med andre ord er spillernes mening den gang, ganske ulik kapteinenes mening nå.

Tilbake til Tollås Nation i Vålerenga:

– Skremmer det deg at den VAR-varianten som tilbys Eliteserien beskrives som nyere og langt rimeligere – og at det brukes færre kamera enn i de store ligaene?

– Jeg regner med at dette koster penger, og jeg tviler på at TV 2 har gått inn for dette om systemet ikke holder vann, svarer VIF-kapteinen til VG og utdyper:

– Man kan kanskje ikke forvente at det skal være like nøyaktig som i alle de store ligaene, men så lenge det hjelper litt, så er jeg fornøyd.

Dreper spontaniteten

I motsetning til Vålerenga-kapteinen, mener Bodø/Glimts Ulrik Saltnes at VAR ikke bør innføres i Eliteserien.

– VAR gjør at fotball blir kjedeligere å se på, slår Glimt-kapteinen fast.

Han mener systemet tar bort tid ifra det viktigste, og mest underholdende, fotballen har å by på: Nemlig spillet.

– Man får ikke spontane målfeiringer, og dem få store dommerfeilene som faktisk skjer er jo en del av underholdningen, forklarer Saltnes.

Glimt-kapteinen tror, og frykter, at VAR likevel kommer til å bli innført. Men håper han selv tar feil.

– Når de store ligaene sverger til VAR, så forstår jeg jo at resten av verden vil ha det. Jeg håper bare det blir så lite inngripende som mulig dersom det blir innført.

SHOWMANN: Ulrik Saltnes og hans Bodø/Glimt er kjent for å spille offensiv og underholdende fotball. I fjor scoret de utrolige 103 mål på 30 seriekamper. Foto: Bjørn S. Delebekk