En jevn førsteomgang til tross (1–0): Da Liverpool først slo på bryteren, ble det en nedsabling av de helt sjeldne – og det gikk utover et av Premier Leagues store formlag, mens Liverpool har slitt tungt nesten hele sesongen.

Manchester United tapte for første gang siden bortekampen mot Arsenal 22. januar – med grusomme sifre.

Gakpo, Nunez og Salah scoret alle to mål. Roberto Firmino, mannen som har signalisert at hans Liverpool-tid er over til sommeren, satte inn det siste. Nå er Liverpool kun tre poeng bak Tottenham på den viktige fjerdeplassen, med bedre målforskjell og én kamp mindre spilt.

Tapet det største for United i derbyet noensinne. Man må tilbake til 1895 for å finne lignende sifre og differanse i en kamp mellom de to store rivalene. Da vant Liverpool 7–1 over Newton Heath, som senere skiftet navn til Manchester United. Det var den første offisielle kampen mellom de to lagene. 128 år senere skulle en ny rekord settes i et av verdens mest kjente fotballoppgjør.

Jordan Henderson og Mohamed Salah ble intervjuet av Sky Sports etter kampen:

– En fantastisk dag for oss alle. Noen av oss har vært litt borte en stund, men i dag var energinivået vi jakter tilbake, sier Henderson til kanalen.

– Det er helt spesielt å vinne en kamp på denne måten. Men jeg vil ikke ta helt av, for vi er ikke i den posisjonen vi ønsker å være, fortsetter Salah.

Salah sørget for nok en rekord søndag kveld, men denne mer personlig. Han er nå den mestscorende Liverpool-spilleren i Premier League-perioden etter å ha passert Robbie Fowler.

– Jeg skal ikke lyve, denne rekorden har ligget bak i hodet mitt siden jeg kom hit.

Senere ble Virgil van Dijk spurt av Viaplay om hvilket mål han syntes var best:

– Jeg husker ikke alle målene, smiler han lurt.

Alt var derimot ikke bare fryd og gammen, tross 7–0-ledelse. Da det siste målet ble scoret, stormet en Liverpool-supporter banen og kolliderte med Andy Robertson. Han ble liggende nede og holde seg til benet etter sammenstøtet.

Liverpool-trener Jürgen Klopp ble sett rasende i retning banestormeren, som ble tatt med ut av to vakter.

Da han ble intervjuet av Viaplay litt senere, hadde han summet seg.

– Et absurd resultat. Prestasjonen er helt spesiell. De nye gutta er helt spesielle. Salahs rekord er helt spesiell.

– Andre enn meg har mer tid og overskudd til å rangere denne opplevelsen opp mot andre, men vi har hatt et par fantastiske kvelder her på Anfield, påpeker han.

Særlig det siste målet preget Klopp ekstra:

– Når Firmino i tillegg kommer inn og scorer får jeg gåsehud over hele kroppen. Det var et helt unikt øyeblikk, mener treneren og peker på at Firmino nylig uttalte at dette vil bli hans siste sesong i Liverpool.

Førsteomgangen kan ikke beskrives som annet enn intens og kaotisk. Liverpool kunne presse og skape sjanser i fem minutter, før United tok over og skapte farligheter de neste fem.

Spørsmålet var hvem som ville score først. Det tok litt tid, men da Andy Robertson tok med seg ballen og deretter spilte fri Cody Gakpo helt fri på venstresiden, smalt det. Januar-signeringen vendte vekk Raphael Varane og la ballen selvsikkert ned i langhjørnet til 1–0.

Ironisk nok kunne Gakpo endt opp i United både sommeren 2022 og i vinter, da klubben snuste på han. Etter nederlenderen endte opp hos erkerivalen i stedet, etter Qatar-VM, åpnet han opp om avgjørelsen.

– Jeg snakket med Ruud van Nistelrooy (PSV-trener og tidligere United-profil) på sommeren, da det så ut som det kunne bli en overgang til United. Men ikke på vinteren, egentlig. van Nistelooy ville jeg skulle gå til en stor klubb. Det tror jeg at jeg har klart ved å gå til Liverpool, sa han da.

3–0: Cody Gakpo har satt inn sitt andre og Liverpools tredje mål. Foto: Peter Byrne / Pa Photos

Gakpo var ikke ferdig med å ydmyke United heller. Men først skulle også Darwin Nunez tegne seg på scoringslisten. Lagene hadde knapt kommet ut fra pausen da Harvey Elliott prikket ballen på hodet til Nunez som kunne heade inn fra to meter.

Kun minutter etterpå var Mohamed Salah arkitekt da Gakpo fikk kippe inn sitt andre for kvelden. Nederlenderen var i fyr og flamme, og Manchester United var i oppløsning.

Så fikk Salah selv være sist på ballen. Liverpool kontret etter 66 minutter, var heldige med en ball som gikk via Casemiro og til Salah, men etter det var egypteren nådeløs og dyktig. I steget styrte han volleyen sin i tverrligger og ned i maskene. Ydmykelsen var et faktum.

Men Liverpool var ikke ferdige. Nunez ville også bli tomålsscorer, og det klarte han etter å ha headet inn 5–0 i kjølvannet av et frispark.

Både 6–0 og 7–0 kom etter forsvarsrot hos Manchester-laget. Salah kunne sette inn det første av dem. Kronen på verket sørget Roberto Firmino for, da han skapte historie ved å sette det syvende.

  • En oppsiktsvekkende statistikk før kampen var at Liverpool kun hadde vunnet 18 av de totalt 92 tellende kampene lagene har spilt mot hverandre på Anfield. Likevel er det ikke mer enn i underkant av ett år siden vi finner forrige seier mot erkerivalen på eget gress: også det en ydmykelse, 4–0-seier 19. april 2022.

  • Jürgen Klopp har møtt United ni ganger og står kun med ett tap.

  • Før dagens oppgjør var sist United-seier på Anfield tilbake i 2015/2016-sesongen, 1–0 etter at Wayne Rooney ble matchvinner.