Disse gutta bor i Tromsø. I dag vil de skape sensasjon 27 mil unna – mot TIL

Skånland har ikke spilt en offisiell kamp på nesten to år. Likevel har de troa på å sende TIL ut av cupen allerede i første runde.

KLARE: Petter Hustad, Erik Hustad og Daniel Bømark holder alle til i Tromsø. Lørdag får de sjansen til å måle seg mot TIL. KLARE: Petter Hustad, Erik Hustad og Daniel Bømark holder alle til i Tromsø. Lørdag får de sjansen til å måle seg mot TIL. Foto: Andreas Isachsen / Harstad Tidende

29. juni i 2002 var imponerende 3500 tilskuere på plass da Skånland fikk besøk av selveste Rosenborg med Nils Arne Eggen som trener, på gamle Trøssen gress. 19 år senere kan Skånland endelig på ny ønske motstand fra Eliteserien velkommen, når TIL tar turen sørover for å møte tredjedivisjonslaget til første runde i cupen lørdag.

Koronarestriksjoner gjør at tilskuerantallet dessverre blir en god lavere ved denne anledningen. Skånland har valgt å selge kun 400 billetter til kampen for å kunne følge retningslinjene knyttet til koronapandemien.

Første kamp på over 19 måneder

For et tredjedivisjonslag er det tøft nok i utgangspunktet å møte lag fra det øverste nivået. Skånland får en enda tøffere oppgave med tanke på at deres siste obligatoriske kamp var borte mot Landsås 12. oktober i 2019. Den kampen ble vunnet 5–3, og kronet en jubelsesong for laget fra Evenskjer, som sikret opprykk til tredjedivisjon i overlegen stil.

– Det er jo litt urettferdig når man ser på vår oppladning i forhold til deres. Det blir tøft, men først og fremst artig. Vi ser frem til å møte flaggskipet i Nord-Norge, sier Skånland-trener Tor Anders Hustad, som forteller om en spesiell oppkjøring til kampen.

– Det ble jo ikke åpning før i juni og frem til da fulgte vi de reglene som var. Det har blitt en lang oppkjøring og veldig spesielt, men vi har trent bra i det siste og har en bra gjeng, sier Hustad.

Mange Tromsø-bosatte

Skånland har en rekke Tromsø-bosatte spillere i klubben, og det skyldes en helt bevisst strategi fra klubbens side. Erik Hustad, Petter Hustad, Magnus Reppen Samuelsen, William Sørensen og Daniel Bømark er alle bosatt i Tromsø.

– Vi både har, og har over lang tid hatt, flere spillere som bor i Tromsø. Vi har vært opptatt av å legge til rette for studentene våre og de har stort sett kommet hjem hver helg for å trene og spille kamper. I tillegg er de fleste her om sommeren. Vi regnet en gang på hvor mange kilometer de legger bak seg, og det ble uhorvelig mange. Det har vært en bevisst strategi fra vår side, vi ønsker ungdommen tilbake etter endt utdanning, sier Hustad, som til daglig jobber som lærer, i likhet med en rekke av spillerne hans.

– Vi har vært en skikkelig lærerfabrikk. Petter, Erik og Magnus går alle på lærerskolen i Tromsø, og vi har en stor overvekt av lærere. Vi burde egentlig hatt Utdanningsforbundet som hovedsponsor, fleiper Skånland-treneren, som også har en skikkelig superveteran i troppen.

Arild Heitmann (43) var i 2001 på prøvespill i nettopp TIL, og holder fortsatt koken på fotballbanen.

– Han fant ut at det var mye artigere å gå på fisketurer og da passet det bedre å spille i Skånland. Han sliter imidlertid med beina for øyeblikket, og blir neppe å se på banen mot TIL, sier Hustad.

Spillerne tror på cupbombe

På tross av nitten måneder uten offisiell kamp, har SOIF-kaptein Erik Hustad (23) troen på en skikkelig skrell mot Gutan.

– Det er klart, vi går ikke på banen for å tape og bare for å smile og ha det gøy. TIL er vel ikke akkurat i kjempeform, så dersom vi har litt marginer med oss så er det ikke helt umulig. Vi kunne fått en bedre oppkjøring, men guttene har vært veldig motiverte helt siden oppsettet kom. Vi er godt forberedt, sier Hustad, som kan fortelle at laget for øyeblikket trener fem ganger i uka, i tillegg til treningskamper.

Hva gjør at du, og flere andre spillere som bor i Tromsø, orker å bruke så mange timer i bil, når dere kunne funnet en klubb i byen å spille for?

– Det er det mange som lurer på, flirer Hustad, og fortsetter:

– Det er litt klisje, men vi har en sinnssykt bra gjeng. Det er morsomt å komme nedover og det setter man pris på. Alt blir ikke blodig alvor og handler kun om fotball, sier kapteinen, som sammen med de andre Tromsø-bosatte ikke trener med andre klubber i ukedagene de er i Tromsø.

– Nå har det vært vanskelig å få til trening i Tromsø med tanke på korona. Men etter nyttår har SOIF sitt andrelag hatt felles løpeøkter og ei felles økt med ball i uka. Så drar vi hjem i helgene for felles treningshelg med laget, forklarer Hustad.

Magnus Reppen Samuelsen er i likhet med Hustad Tromsø-bosatt lærerstudent. Han er enig med lagkapteinen i at det er mulig å slå ut eliteserielaget.

– Vi har alt å vinne og må jo håpe på det. Vi kan ikke gå ut på banen og tenke at vi skal tape. Jeg regner med det blir bra stemning på Evenskjer, sier Reppen Samuelsen, som slutter seg til kapteinens hyllest av miljøet i SOIF.

– Jeg tok overgang fra Medkila i 2019 da SOIF tok kontakt. Jeg kjente Erik, Andreas og et par andre. Jeg kom til et miljø som var noe helt annet enn jeg hadde opplevd tidligere. Vi rykket opp i den første sesongen min og når du først har vært med på noe sånt, så blir man med videre for å fortsatt være med på noe Skånland ikke har gjort før, sier Reppen Samuelsen.