Mandag morgen offentliggjorde TIL nyheten om at de forlenger kontrakten med unggutten ut 2022, samtidig som han lånes ut til 2.-divisjonsklubben Arendal for resten av 2021-sesongen.

– Jeg hørte om interessen for en måneds tid siden. Arendal hadde pratet med pappa (Thomas Hafstad, tidligere TIL-spiller, nå utviklingssjef i Vålerenga, journ.anm.), og han pratet med meg, forteller Tobias Hafstad.

– Og han anbefalte deg å dra?

– Han ville se at jeg fikk mer spilletid, og det er jeg enig i, at jeg må spille mer for å utvikle meg, sier Hafstad, som fyller 19 år i dag, 1. juni.

Rakk eliteseriedebut

Den unge TIL-spilleren som har en rekke G17- og G18-landskamper, fikk debuten for TILs A-lag i fjor og rakk også å score sitt første mål for klubben i siste serierunde.

I år har det blitt ett innhopp i klubbens eneste seier (1–0 borte mot Viking) da han fikk de fem siste minuttene for Daniel Berntsen.

LØPER VIDERE: Tobias Hafstad tar steg for å få fart på karrieren og skal spille resten av 2021-sesongen i Arendal. Foto: Ronald Johansen

Dermed rakk han å få unnagjort eliteseriedebuten også før han forlater byen allerede førstkommende torsdag.

– En viktig seier. Gøy å få være med på den, smiler Hafstad.

Likevel valgte Hafstad å forlate Tromsø og TIL nå i jakten på mer spilletid, selv om klubben har betrygget han om at han har en fremtid i nord.

– De ser på meg som en utfordrer, det er det de har sagt til meg, og jeg tror jeg hadde fått spilt litt til i denne sesongen, men det var fristende å dra nedover til Sørlandet for å spille enda mer å få kjenne på å spille 90-minuttere og hele den biten.

Det var i slutten av forrige uke at låneavtalen gikk i orden, samtidig som Hafstad skrev ny TIL-kontrakt ut 2022.

– Det er egentlig bare for å se hvordan jeg gjør det etter låneavtalen. Så skal vi sette oss ned etter preseason neste år og ta ting derfra.

– Så du tror fortsatt på en fremtid i TIL?

– Ja, det tror jeg er det som er planen for alle involverte. Jeg skal fokusere på det jeg skal bli bedre på i Arendal og komme tilbake som en bedre spiller.

– Ikke mange spillere har kommet tilbake etter lån og lykkes, er det noe du tenker på?

– Jeg fokuserer egentlig bare på å bli bedre selv. Jeg vet at de i TIL har god trua på meg, og jeg skal gjøre alt jeg kan for å komme tilbake og utfordre om en av midtbaneplassene.

– Fokus på meg selv

TIL har fått en svak start på sesongen med kun fem poeng på sine seks første kamper. Likevel synes unge Hafstad at timingen er grei for å dra videre nå.

– Jeg synes egentlig det er helt greit. Jeg gleder meg bare til å komme i gang der nede. Jeg synes det er greit å dra ned dit og kun fokusere på det jeg skal gjøre for å bli bedre, og ikke tenkte så mye på det som skjer der oppe og kun fokusere på meg selv.

– Og så håper du vel at du kommer tilbake til en eliteserieklubb?

– Ja, så klart.

Trener i Arendal er pappa Thomas’ tidligere lagkamerat i TIL, Roger Risholt, som spilte for TIL i 2007- og 2008-sesongen.

– Jeg kjenner ingen i Arendal, men pappa har spilt med treneren der, Roger (Risholt), så jeg håper det blir bra, sier Tobias Hafstad.

– Tror det blir veldig bra

Team manager i TIL, Lars Petter Andressen, forklarer hvorfor TIL valgte å la unggutten dra videre i 2020-sesongen.

– Det er veldig i tråd med utviklingsstigen Tobias skal ha. Han er en ung spiller som ikke har spilt veldig mye fotballkamper over en lang periode. Når det dessverre ikke virker som 3.-divisjon kommer i gang veldig fort og 2.-divisjon nå er i gang og det var en klubb som virkelig ville ha ham, føltes det veldig naturlig å slippe han dit. Vi tror det blir veldig bra for alle parter, sier Andressen til iTromsø.

Han i likhet med spilleren selv, har spilletid i fokus.

– Det er jo et utviklingsløp for unge spillere. Noen tar steget fort, noen gjør det ikke, og vi håper og tror med Tobias at dette er et type lån der han får mye spilletid som gjør at han kan ta det neste steget. Det er få spillere som slår igjennom i veldig ung alder, og kanskje må Tobias ta enda en omvei, det vet vi jo ikke. Men målet er han skal få mye spilletid, utvikle seg og være tilbake i preseason, da mye nærmere laget enn han er nå.

Foreløpig er det ingen andre av TILs unge spillere på vei ut nå, men Andressen sier det kan skje.

At det ikke ble noen av de lokale 2.-divisjonslagene som Fløya eller TUIL, gir Andressen følgende forklaring på.

– De var veldig tidlig på og har vært lenge interessert i han, og det tenker vi er et godt tegn, for han kommer til et miljø som virkelig vil ha ham. Dette er noe vi har holdt på med lenge. Første kontakten med Arendal var allerede i april, så det handler om de tingene også. Så håper vi det blir et vellykket opphold. Ikke alle lykkes maksimalt, men vi tror Tobias kan gjøre det, sier Andressen.