STAVANGER STADION: NM i stafetter fikk ikke akkurat noen ønskestart på arrangementet. Like før stevnet skulle starte lørdag satte det inn et kraftig regnvær, samtidig som vinden økte i omfang. Uten at dette så ut til å være noen demper for de lagene som stilte til start i de ulike øvelsene.

Skjalg, som var arrangør av dette mesterskapet, skulle egentlig gjennomført NM i stafetter i forbindelse med sitt 85-årsjublileum i fjor, men det ble utsatt på grunn av korona.

Allerede på den korteste stafetten i mesterskapet, 4x 100 meter for menn, fikk arrangørklubben oppleve at deres egne utøvere slo til med en sølvmedalje. De fire løperne, Simen Tjelta Larsen, Mike Lubsen, Mathias Hove Johansen og Oscar Alm Harestad, fosset inn til ny kretsrekord med tiden 40,78. Kun slått av storfavoritten Gular, som noterte seg for 40,49.

– Vi gikk for gullet

Mathias Hove Johansen, som deltok for Norge under EM innendørs i mars, innrømmer at tiden var veldig god, samtidig som de hadde gull i blikket før start.

– Vi gikk for gullet, men visste at Gular hadde et kanonlag. Veklingene våre satt som et skudd, men det var bare det at Gular sine vekslinger også var prima. Dermed måtte vi bare innse at de var hakket bedre enn oss denne gangen.

– Vi skal i alle fall glede oss over at vi satte ny kretsrekord med den tiden vi fikk under dagens stafett. Så godt som vekslingene satt denne gangen har de i alle fall ikke gjort på noen av treningene, sier han.

Vil bryte magisk grense

Selv gleder han seg over å kjenne at formen er veldig bra allerede så tidlig i sesongen, og nå satser han endelig på å klare og bryte den magiske 21 sekunders grensen på 200 meter i løpet av kort tid.

– Jeg får min første mulighet til å sette personlig rekord og bryte den grensen under et stevne på Hamar neste lørdag. Med litt bedre forhold enn det vi hadde her i under dette stafettmesterskapet, så tror jeg absolutt det er mulig å oppnå, mener Mathias Hove Johansen.

Han løp en innlagt 200 meter under søndagens øvelser, der han helt alene noterte solide 21,19. Noe som skulle indikere at hans store mål absolutt er innen rekkevidde.

Ankermann Oscar Alm Harestad var også glad for tiden, men han skulle gjerne hatt pinnen nærmere Gular på sin siste etappe.

– Jeg er sikker på at jeg hadde slått han om vi hadde fått pinnen samtidig, men det skjedde dessverre ikke denne gangen, smiler han.

Nora Haugen gir stafettpinnen til Mathias Sandvik, til venstre, mens Elisabeth Slettum overlater pinnen til Daniel Nikolai Nilsen Pedersen. Foto: Svein Hagen
Sandnes IL vant 4x400 meter mix, foran fra venstre Nora Haugen og Synne Eikeland, bak fra venstre Ove Lindekleiv og Mathias Sandvik. Foto: Svein Hagen

Brutalt med det første løpet

Mix-klassen på 4x400 meter ble en duell mellom de to lokale klubbene Skjalg og Sandnes. På den første etappen hadde Skjalg landslagsløper Elisabeth Slettum mot stortalentet Nora Haugen fra Sandnes. De to kjempet knallhardt og de vekslet nærmest side om side, begge stappfulle av melkesyre.

– Fryktelig brutalt med det første løpet i sesongen, det er ikke noen tvil om at jeg er stappfull av syre like etter løpet. Men du verden så kjekt det er å løpe stafett på hjemmebane, sier en dyktig sliten Elisabeth Slettum.

– Rett og slett knallhardt, men godt å få gjort den første 400 meteren for sesongen. Det kjentes ut til å fungere veldig bra for mitt vedkommende, noe som lover godt for resten av sesongen. Det var utrolig gøy at våre prestasjoner skulle holde til et NM-gull, sier Sandnes-løper Nora Haugen.

Etter at alle fire etappene var gjennomført var det Skjalg som løp først over målstreken ved Oscar Alm Harestad, mens Sandnes kjempet seg inn til en andreplass. Det skulle imidlertid vise seg at arrangørklubben ble disket for en uregelmentert veksling og dermed kunne Sandnes IL juble for sitt NM-gull. På laget løp Nora Haugen, Mathias Sandvik, Synne Eikeland og Ove Lindekleiv, som fikk vinnertiden 3.38.20.

Hans Petter Aakre løper inn som vinner for Stavanger Friidrettsklubb på 4x800 meter mix. Et stykke bak kommer Skjalg inn til sølv. Foto: Svein Hagen
Vinnerlaget til Stavanger Friidrettsklubb på 4x800 meter mix besto av Kristin Vabø, Silje Torsvik, Alf Ante Idland Tornesius og Hans Petter Aakre. Foto: Svein Hagen

Mange lokale medaljer, varierende deltakelse

Stavanger Friidrettsklubb gikk seirende ut av duellen med Skjalg på 4x800 meter mix med vinnertiden 8.37,60, det var under lørdagens konkurranser. Vinnerlaget besto av Kristin Vabø, Alf Ante Idland Tornesius, Silje Torsvik og Hans Petter Aakre.

Søndag fortsatte mesterskapet med flere gode lokale resultater. På 4x800 meter for kvinner var ikke hjemmefavoritten Skalg til å stoppe. De ente med en klar seier med tiden 9.20,50. På dette gullaget løp Marin Stray Gautadottir, Line Myrestø Johansson, Freya Mjølsnes og Sara Busic. Busic som lørdag løp inn til personlig rekord på samme distanse i et elitestevne på østlandet, hvor hun fikk tiden 2.08,32. På denne øvelsen ble Stavanger Friidrettsklubb nummer tre.

Skjalg fikk i tillegg tre sølvmedaljer på henholdsvis 4x100 meter mix, 4x400 meter menn og 4x100 meter kvinner. Sandnes IL fikk bronse på øvelsene 4x100 meter mix og 4x100 meter kvinner.

Det var for øvrig veldig varierende deltakelse i noen av klassene, hvor særlig lag fra østlandet glimret med sitt fravær. Kanskje ikke så rart all den tid det denne helgen også ble arrangert et elitestevne på den kanten av landet.

– Det er veldig synd at det skal være slike kollisjoner når det arrangeres et NM, men det lite vi kan gjøre med akkurat det. Vi må heller glede oss over de mange gode lokale prestasjonene i dette mesterskapet, understreker stevneleder Victor Øvregaard i Skjalg.